tisdag 12 januari 2021

Mickey's Christmas Carol (1983)

 


Som vanligt på jul blir man sugen på julfilm. Denna vinter blev det endast två sådana för mig och den första är dessutom en mycket kort långfilm eller en lång kortfilm på 26 minuter. Nja, en kortfilm helt enkelt.

Detta är en Disney-variant med Kalle och hans vänner i den klassiska sagan från Dickens, A Christmas carol. Ni vet den där med Scrooge. Detta måste vara en av de mest filmade historierna i filmhistorien och jag har otroligt nog inte sett en enda. Jag har varken sett de äldre klassiska eller de nyare med skådisar som Bill Murray eller Jim Carrey.

Men trots att jag varken sett någon av filmatiseringarna eller läst boken så vet jag ju handlingen på ett ungefär. Det handlar om den snåle Scrooge som i drömmar eller någon form av magisk realism får besöka dåtiden, nutiden och framtiden och därmed får se hur hans snålhet och vresiga leverne påverkar hans omgivning och till slut blir han... Ja, hur går det tror ni?

Jag gillade filmen en hel del. Det var kul att återse alla karaktärer från barndomen, Musse, Mimmi, Kalle, Långben osv. De har på ett sinnrikt sätt fått in alla man förväntar sig i passande roller. Vi får till och med besök av Benjamin Syrsa! Jag blir lite imponerad av hur mycket story de hinner berätta under den korta tiden. Filmen är mer dramatisk än humoristisk men underhållande oavsett.

Kul liten bagatell.

Betyg: 3/5

4 kommentarer:

 1. Gillar A Christmas carol och har sett otaliga versioner av denna historia. Denna har jag dock bara sett delar av - hade lite svårt med Kalle Anka och gänget i rollerna. Bästa versionen är med Geogre C Scott i rollen som Scrooge och jag är förtjust i musikalen med Finney i huvudrollen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen. Annars verkar det som någon form av konsensus på the internets att 1951-versionen är bäst. Har du sett den? :)

   Radera
 2. Jodå helt ok men håller en tre fyra versioner av sagan bättre än -51 års version.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, en hängd jury alltså. Jaja, får se om det blir av vid jultider nästa år!

   Radera