torsdag 31 december 2020

2020 - Året på Fripps Filmrevyer


2020 blev ett mycket ovanligt år med pandemi och arbete hemifrån. Detta har i allra högsta grad påverkat filmbloggen också. Man kunde kanske tänka sig att det skulle blivit fler filmer sedda men för mig har det istället blivit tvärt om, färre. Jag antar att jag inte har kunnat slappna av och suget efter att se en film har inte infunnit sig lika ofta. Från att ha skrivit om cirka 130 filmer under både 2019 och 2018 har den siffran gått ner till 75 stycken detta år. Och då känns ändå den siffran hög då nästan hälften av dem publicerades på bloggen under första kvartalet.

Producerandet av populärkulturellt content har istället blivit inom poddande och för egen konsumtion har det blivit en hel del tv-serier plus min re-read av Wheel of Time, denna mastodontbokserie. 

Det har inte blivit så många biobesök detta år. I januari deltog jag på Stockholms filmdagar och såg där hela sju filmer med höjdpunkterna The peanut butter falcon, Little women och The Gentlemen. Alla de tre fick betyg 4/5 av mig.

I februari gick jag Johan och Markus och såg eposet 1917 på den stora IMAX-biografen i Solna. Det var också en fyra. Sedan drog apokalypsen igång och jag blev inte speciellt sugen på "vanlig" bio. Men mitt i sommaren strålade vi åter samman på IMAX och såg Tenet. Markus fixade de perfekta biljetterna i en nästan tom IMAX salong, den gigantiska. Det var något av den perfekta bioupplevelsen. Vem hade kunnat ana det mitt i pandemin? Ytterligare en fyra.

I övrigt har sedda filmer drivits av poddande. Andra segmentet om Hitchcock med den store Frans avslutades under inledningen av året. Sedan drog jag och Frans igång Rapporter från apokalypsen där också Johan, Patrik och Joel deltog. 

Med Joel såg och poddade jag om alla nio filmerna från Fast & the Furious-franschisen. Sommaren var intensiv med quizzar, F&F samt att lektor Frans hade utbildning inom den klassiska musiken

I februari körde vi en Shinypodden Special om toppfilmerna från 2019 där samma gäng som tre år tidigare deltog; Jojjenito, Carl och Niklas. Mycket trevligt. Senare under hösten drog jag och Patrik igång Bondpodden där Joel numera har anslutit.

Under året har jag bara givit en enda film betyget 5/5 och det var den hemska och drabbande Wind River från 2017. Jag har givit ungefär fyra filmer den nesliga ettan i betyg. Se om ni kan hitta dem på bloggen!

Så här i slutet av året då jag blickar tillbaka sticker tre favoriter ut från året, på ren magkänsla; 6 Underground, Extraction och The Old Guard.

Under de första skälvande dagarna av 2020 listade jag tio favoriter från 10-talet inom böcker, konserter, tv-serier och film. Jag har också i ett bloggprojekt tillsammans med bloggkompisen Filmitch listan mina 10 filmfavoriter från decennierna; 2000-talet, 1990-talet, 1980-talet och till sist 1970-talet.

I april firades att bloggen levt i tio år! Hurra!

På tal om konserter så blev det endast en enda livekonsert detta år. Det var min 50-årspresent till min gamle kompis Sverker. Vi gick och såg Opeth på Cirkus i januari. Johan och Niklas hängde också på. Det var otroligt trevligt.

Böcker då? Jo jag har under året i lagom takt fortsatt på min re-read av Wheel of Time. Böcker 5-10 är nu omlästa och dessutom prequel-romanen som kom New Spring som kom ut mellan den tionde och elfte boken. Den brukar numreras 00 men är formellt 10,5 antar jag. Allra bäst är att läsa den efter bok 5 i vilket fall, något som jag kommer göra när jag läser om serien nästa gång. Nu inför 2021 har jag endast fyra böcker kvar; böckerna 11-14 vara de tre sista skrevs klart av Brandon Sanderson efter Robert Jordans död. Alla de fyra anses som bland de bästa i hela serien och ser fram emot läsningen otroligt mycket.

På tal om WoT, Amazon Prime gör ju nu en tv-serie över bokserien under ledning av show runner Rafe Judkins. Säsong 1 förväntas ha premiär under 2021. Men vad såg jag för serier under 2020? Det blev hela 18 tv-seriesäsonger sedda och avrapporterade på bloggen. Mina favoritserier under året var The Mandalorian S2, Ted Lasso S1 och The Witcher S1 samt att jag långsamt tar mig igenom Agatha Christie's Poirot vilken alltid är mysig men inte bäst. Flera serier var njutbara men några blev jag lite besviken på, notabelt där är väl Westworld S3 och de två första säsongerna av Breaking bad som gjorde att jag la ner den serien. Jag kom in till BB för sent känns det som.

Men låt oss blicka framåt. Vad kan 2021 ha i sitt sköte? Givet vad 2020 erbjöd vågar jag inte spekulera allt för mycket. Men min högsta önskan är givetvis första säsongen av Wheel of Time. Jag hoppas de visar ett avsnitt per vecka och vem vet jag kanske får för mig att podda om en rykande aktuell tv-serie för en gångs skull? Annars ska väl Bondpodden gå i mål och därefter är det dags för mig och Frans att ta oss an det tredje och sista segmentet av Hitchcock. Efter det vet jag inte så mycket mer. 

Kommer vi gå på bio i framtiden? Kommer vi någonsin gå tillbaka till att jobba på kontoret? Kommer vi kunna resa på semester? Och när kommer jag kunna hälsa på uncle Yngvar i California, Per och Diana i Colorado eller Anders och Siobhan i New Mexico?

Vi får hoppas att livet rätar upp sig som en långkölad men seglivad segelskuta efter en extra hård by och vi kan få återgå till det gamla vanliga livet snart, vad det nu än månde vara. 

Till alla mina läsare önskar jag ett gott nytt år och all lycka till er under 2021.

10 kommentarer:

 1. Nämen, vad säger du? Kommer det en TV-serie baserad på WoT?! ;) Tycker det ser ut som du varit rätt upptagen under året om än inte med nya filmer. Men 1917 och Tenet på Imax -- det blir jag allt lite avis på.

  Gott nytt år och god fortsättning!
  (Själv håller jag också tummarna för åtminstone en fysisk filmspanarträff under 2021)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodu sörru. Ser mycket fram emot den serien.

   Va, kan man ses för fysiska träffar också? Hehe, hade nästan glömt hur det var förr!

   Gott Nytt År Sofia och god fortsättning, vi ses på andra sidan!

   Radera
 2. Fint att jag lyckades smyga in även i årets sammanfattning, även om februari känns väldigt länge sedan. Hur som helst roligt att du hållit ångan uppe med de olika poddomgångarna.

  Gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, herregud vad länge sedan det känns som. Detta året alltså, vilket rövhål. :)

   Lite ånga finns än kvar i alla fall...

   Gott nytt år till dig också Carl, och god fortsättning. Vi ses på andra sidan!

   Radera
 3. Gott nytt år på dig Henke! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, detsamma till dig Christian! :)

   Radera
 4. God fortsättning! Och då menar jag bokstavligen att vi ska få en god fortsättning på 2021 (till skillnad från 2020 som inte var så gott).

  Alltid kul att läsa dessa sammanfattningar (och även att göra dem själv). Det har ändå hänt en hel del och för din del verkar det luta mer och mer in i poddvärlden. Det var väldigt kul att podda om 2019 års filmer, och det känns som sagt väldigt avlägset. Jag tror att podda faktiskt är det bästa sättet att prata om film överlag (speciellt när man börjar bli lite varm i kläderna).

  Jag såg faktiskt också The Witcher men jag hade inte så mycket att säga om den så den uteblev från min årskrönika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja detta år kan vi verkligen säga god fortsättning bokstavligen.

   Håller med poddningen kan om man väljer så bli en mer djuplodande presentation av vad man tycker om film eller serier. Det är alltid härligast när man får till en bra diskussion.

   God fortsättning på det nya året!

   Radera
 5. Trevligt med en årskrönika ibland gör jag en ibland inte - detta år fick vara utan. Tio i topp 2020 lär dröja.
  Finns en hel del att se fram emot på filmfronten och tv-fronten. WoT verkar intressant även om jag inte läst böckerna - vilket brukar vara en fördel i mitt fall.
  Ngn 10/10 har det inte blivit för mig än i år brukar vara långt mellan dessa men Wind river var en bra rulle och ska in på tio i topp listan för det året.
  Ha ett GNY Henke vi hörs i det digitala universumet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott nytt år, Johan!

   Åh vad trist, det hade varit trevligt att läsa. Jo du, Top 10 för 2020 lär dröja för mig också. Har man ens sett tio filmer från året än? :)

   Jag hoppas med hela mitt hjärta att adaptionen av WoT blir så bra som det verkar, men man kan ju aldrig veta förrän serien haft premiär. Ska bli mycket intressant att höra vad ni som inte läst böckerna tycker. Och likaså höra hur bokläsarna tycker. Det är en tvåeggad utmaning de har, helt klart. Men Amazon Prime vill tjäna pengar och då måste de attrahera en större publik än enkom bokläsarna.

   Får se om jag tar mig för att uppdatera gamla årstopplistor med filmer sedda senare, i så fall skulle 2017 bli uppdaterad.

   God fortsättning på det nya året!

   Radera