måndag 25 januari 2021

Veckans låt

David Bowie är en av mina absoluta favoritartister. Topp 10 utan tvekan.

Istället för första skivan vänder jag mig till det allra sista studioalbumet från Mr. Bowie. Skivan kallas Blackstar och den släpptes på hans 69:e födelsedag, den 8:e januari 2016. Vid releasen var han mycket sjuk, det var kräftan som det så ofta är. Han gick ur tiden endast två dagar senare, den 10:e januari.

Skivan är otroligt bra och mörk. Han hade spelat in den och sparat den för release inför det ofrånkomliga slutet. Just denna skiva är extra bra att lyssna på texterna då alla spår på skivan behandlar hans mortalitet och känslor inför resan. 

Musikaliskt är den ett unikum i hans diskografi. Istället för att som en kameleont plocka upp nya musikaliska trender gör han något helt eget i denna svanesång. Den känns som starten på något nytt... Han spelade inte ens in skivan med sitt vanliga band utan spelar här med en kvintett jazzmusikers ledda av saxofonisten Donny McCaslin. Tony Visconti var dock med bakom reglagen.

Jag väljer Lazarus, skivans bästa låt som också är en av Mr. Bowies bästa låtar genom hela karriären. Rest in peace, gamle vän...


6 kommentarer:

 1. Ganska otäck video det där. Sammanhanget gör ju att det blir rejält mörkt. Ger mig lite del Toro-vibbar. Regisserad av Johan Renck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är mycket mörkt med tanke på allt. Hela skivan handlar om döden ju, det är mörkt.

   Just det ja Johan Renck. Det visste jag ju.

   Radera
 2. Ditt poddande fick mig ju att inse att Bowie kunde vara lite mer än Let's Dance ;) Men på det hela taget är han tyvärr inte en artist som slår an hos mig. Tror det handlar både om rösten och hans musikaliska uttryck. Har dåligt tålamod med det drömmande och orkestrala

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt att höra att du i alla fall gav artisten chansen. Det är mer än många ger. Sen kan alla inte gilla alla artister såklart.

   Rösten utvecklas mycket under karriären, precis samma sak med Kate Bush för övrigt. Jag lyssnar på andra artister som låter mer eller mindre identiskt i slutet av karriären som i början.

   Det orkestrala? Menar du symfoniskt eller teatralt kanske? Bowie är mindre symfonisk än band som Pink Floyd och Marillion, men visst helt klart mer än den pop som ofta spelas på radion... :)

   Radera
 3. Inte någon av mina favvoartister men han har gjort en hel del bra låtar. Kan väl säga som så att efter Lets dance plattan som jag avskyr gick jag och Bowie skilda vägar men sista plattan som frun köpte har jag lyssnat på nga ggr och den är helt ok

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avskyr Let's dance? Oj. Det var annorlunda.

   Jag ger mina pluspoäng till frun denna gång! Hi5 till henne. :-D

   Radera