fredag 22 januari 2021

Re-Watch: Toy Story (1995)

 


Toy story är en underbart mysig film om vänskap och att finna vad man ska göra med sitt liv. När jag såg filmen första gången var jag mindre engagerad i karaktärerna, men nu vid en omtitt svallade känslovågorna över.

Jag tycker den har en perfekt mix av humor och känslor. Är det sentimentalt? Javisst, men jag köper det med hull och hår. Det är också kul att ges tid att se mer av birollskaraktärerna och en massa detaljer som jag missade under första titten.

Filmens äventyr centreras runt krisen som Woody genomgår när Andy får en ny modernare och mer "kompetent" leksak, Buzz Lightyear. Woody kastas ut på osäkerhetens hav och historien tar flera vändor innan han kan känna fast mark under fötterna igen. "You've got a friend in me" sjungs av Randy Newman och sången har flera bottnar i denna film. Andy har en vän i Woody, och Woody får en vän i Buzz. Vissa av de övriga leksakerna kastar Woody allt för lätt under bussen för att jag ska tycka att det är helt ok. Saknar en viss nivå av lojalitet här, guys! Men, jaja, de är ju bara leksaker ändå.

Jag roas av flera av figurerna; Slinky Dog, Rex, Mr. Potato Head, a bucket of soldiers och Bo Peep. Men filmens högsta skratt fick jag kanske av scenen med the aliens och deras gud The Claw. Grannpojken Sid är hemsk och scenerna i hans rum är kanske filmens bästa på många sätt.

Lite kul att Joss Whedon var med som "script doctor" i denna banbrytande film.

Betyg: 4/5

Varför såg jag om filmen? Bloggkompisen Jojjenito kör just nu ett Pixar-tema där han ska se igenom alla deras långfilmer. Då tar jag chansen att se om vissa av filmerna och fyller några av de hål i filmografin jag har kvar att se. Toy story-filmerna hänger ihop mer än vad man kan tro. Men det gick snart ett decennium mellan tvåan och trean och ytterligare ett mellan trean till fyran. Och när jag såg dem önskade jag att jag hade haft bättre koll på de tidigare filmerna. Nu när tillfälle gavs via Jojje valde jag att ta chansen att se om dem i snabb följd. På detta sätt kan jag på ett tydligare sätt observera alla kopplingar bakåt i serien.

Surfa nu över till Jojjenito och läs vad han tyckte om den första Toy Story-filmen.
6 kommentarer:

 1. Japp, detta är en riktigt fin liten nostalgipärla. Det enda som kanske inte hållit hela vägen för min del är just sångerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis nostalgipärla! Sångerna är ok, framför allt "You've got a friend in me" håller än idag. Tycker jag i alla fall. :)

   Radera
 2. Nice! Kul att vara igång. Så den höjdes från 3/5 till 4/5 vid omtitten alltså?

  Håller med om scenerna i Sids rum. De där Frankenstein-leksakerna var härliga. Undrar om de t.o.m. kan vara läskiga för barnen. Om jag hade sett det där spindelhuvudet som 6-åring så hade jag nog haft svårt att sova.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men det kändes ganska tydligt att den skulle höjas ett helt snäpp. Blir så efter att umgåtts med karaktärerna i fyra filmer, man får en anknytning...

   Frankenstein-leksakerna är sköna. Men antar att de filmiska referenserna inte störde dig lika mycket?

   Radera
 3. Det var inte sååå länge sedan jag såg om denna. På övre halvan av Pixars produktion. Jag har däremot inte sett sista filmen i serien än får jag tillägga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart på övre halvan. Den sista är väl värd att se! Tips där.

   Radera