måndag 18 januari 2021

Veckans låt

Första Veckans låt och vad passar bättre än den bästa låten från den första skivan av en av de bästa artisterna vi har nöjet att njuta av - drottning Kate Bush.

Kate är bland mina tio favoritartister och den enda kvinnliga artisten i den listan. Hon är ett unikum, hon är majestätisk och singulär, hon är helt enkelt underbar. 

Om jag skulle jämföra henne med en manlig artist måste det bli David Bowie. Båda unika på varsitt sätt men de har också en gemensam liten detalj som jag finner mysig. Bådas sångröster har under deras respektive karriärer utvecklats till mer och mer mogna, från ljusa och lite "vassare" till djupare, avrundade, mjuka och närmast sensuella.

Första skivan från drottning Kate, The kick inside, kom ut i februari 1978 då hon var endast 19 år ung. Flera av sångerna var dessutom skrivna flera år före skivan släpptes. Och låten hon slog igenom med dunder och brak med var såklart Wuthering heights

För att fira bjuder jag på både en officiell video och en video från TopPop som sändes i mars 1978. Dansen. Uttrycket... Jag vet inte!Detta inlägg var inspirerat av den fina bloggen "Filmitch -  Tankar, åsikter och annat om film,tv, böcker, serier och musik." Eller stulet av kan man kanske också kalla det. 

8 kommentarer:

 1. Men, men, menar du att jag måste lyssna på två nya låtar i veckan nu?! Tyvärr slog ditt första förslag rejält snett för min del -- tror vi redan diskuterat det faktum att jag inte fixar Kate Bush. Å andra sidan, nu kan det bara bli bättre! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Jag hoppas att du hinner med två sånger varje vecka! :-)

   Åh nej, gillar du inte Kejtan? Tänkte annars att just denna sång med så tydliga litterära influenser skulle falla dig i smaken... Får hoppas på bättre match nästa vecka!

   Radera
 2. Jag är inte speciellt insatt i Kate Bushs musik. Just den här låten är bra, den har en härlig melodi i refrängen. Problemet är att jag har lite svårt för Kates röst i verserna (den är som du är inne på något för skarp och gäll).

  Då blev det bättre i Running Up That Hill, som ju används i den bästa scenen i Cirkeln, en scen som alla älskade... utom en viss Queen of the Castle. ;)

  PS. Wuthering Heights förekom tidigare i den pågående säsongen av På spåret. Där kallade alla tävlande den dock pinsamt för Wondering Heights... Men de fick rätt ändå. Hur hade du dömt? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givetvis dömt felaktigt svar. Ganska simpelt med en titel på en låt.

   Kates röst blir mer och mer mogen, avrundad och tja sensuell med åren. De sena skivorna är magiskt bra map sången. :)

   Men vila lätt, det kommer mer från Kate och framför allt mer från den senare delen av hennes karriär. I sinom tid så...

   Radera
 3. Förresten, har Kate en bakgrund inom dans och balett. Det känns så med tanke på videorna och hur hon rör sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadå, hon har pratat mycket om att hon älskar dans och hennes danslärare när hon var ung var en nyckelperson i hennes utveckling. Går ju att se i videon till "Wondering" heights eller vad den nu hette om inte annat ;-)

   Radera
 4. Kul att ge inspiration, just veckans låt är nog det inlägg jag gillar bäst att skriva - vad jag ska hitta för låt och vilket trams jag ska kludda ihop? Svåra frågor.
  Kanonlåt med en kanonartist som jag jobbar in mig allt mer på. Jag gillar både hennes nya och gamla röst.
  Vi ser vad vi hittat om en vecka och tack för ping :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag inser redan att detta kan bli mycket trivsamt att pula med. Tramset kommer allt eftersom jag skrivit av mig om mina favoriter.
   Vi ser vad det blir nästa vecka... och jag vet redan vad det blir hos mig. Något Sherlock kan lista ut genom denna veckans Veckans låt till och med! :)

   Radera