fredag 21 februari 2020

Weathering With You (2019)


Den japanske anime-regissören Makoto Shinkais film "Your name." var mycket omtalad och nu när jag fick chansen att se hans senaste film "Weathering with you" tog jag chansen. Båda filmerna utspelas i en magisk realism. I "Weathering with you" finner vi ett Tokyo som håller på att sjunka ner i havet på grund av ett ihärdigt regnande.

Filmen följer en tonåring som har rymt hemifrån. På plats i Tokyo träffar han på en massa olika människor bland annat en ung tjej som är en "sommarflicka" eller liknande. Det visar sig att hon kan påverka vädret.

Filmen är häftig rent visuellt. Tokyo är ser genuint och verkligt ut, och regnet är så realistiskt att man nästan ville ha ett paraply med sig inne på biografen.

Tyvärr är filmen riktad till en YA-publik. Det känns som att den inte är gjord för en vuxen publik, så som filmer från Pixar eller Studio Ghibli alltid är. Tematik, dialog och inte minst musiken i filmen får mig att känna att regissören tilltalar en mycket ung publik. Det behöver inte vara något fel i det, men det blir för barnsligt för mig. Och då ska ni veta att jag älskar filmer som "Min granne Totoro", så det är något i typen av barnslighet vi pratar om här. Denna film känns mer sentimental än lekfull, mer pretto än magisk.

Resten av denna text innehåller spoilers på filmens handling.Det som är lite spännande är att sommarflickan faktiskt lyckas stoppa det ihärdiga regnet, miljöförstöringen, men att det sker på bekostnad av hennes liv. Vår unge hjälte gör då allt han kan för att rädda henne. Och lyckas! Filmen avslutas med att regnet åter äter upp staden och människorna i staden lever i misär igen. Det är spännande för på ett sätt känns det som att filmens budskap är att vi INTE ska göra allt för att motverka miljöförstöringen utan vi ska hellre leva våra liv så gott det går så länge vi har våra nära och kära i våra liv. Komplext budskap anno 2019!

Betyg: 2/5

Filmen har svensk premiär på biograferna idag.

Fler tankar om filmen:
Sofia på Rörliga bilder och tryckta ord
Johan på Jojjenito - om film


6 kommentarer:

 1. Ja, jag håller med, speciellt vad gäller hur tonen skiljer sig jämfört med Miyazakis filmer som känns magiskt mysiga på ett annat sätt.

  Mmm, det ska bli intressant att läsa andra recensioner för att se hur de tolkar filmens budskap.

  https://jojjenito.com/2020/02/21/weathering-with-you-2019/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag fann dess politiska budskap spännande, något av ett sprängstoff till och med. Kul att se om den rör upp några känslor... :-D

   Radera
 2. Jo, lite väl barnslig eller ungdoms-inriktad blev den nog genom sin huvudperson. Men jag uppfattade nog inte slutet riktigt på samma sätt som du -- för visst blir det någon slags reversering på slutet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst var det en reversering på slutet.

   Spoiler!

   Men menar du samma? Flickan fixade vädret men dog på kuppen. Pojken blev ledsen och räddade flickan tillbaka till livet, på bekostnad av att vädret gick tillbaka till det dåliga. Sensmoral? Att man inte ska försöka rädda vädret/miljön? Att leva sitt liv så bra man kan, det går ändå inte att göra något åt vädret/miljön? ¯\_(ツ)_/¯

   Radera
 3. Som jag skrev inne hos Jojje -- jag tänkte att det var Hinas villighet att låta sig offras som skulle räknas. Inte huruvida hon de facto överlevde eller inte. Såg helt enkelt inte vädret som en direkt konsekvens av Hodakas räddningsaktion

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njae, det var inte så det presenterades i filmen. Det var ett byte, solflickan mot bättre väder. Bytt är bytt. Men sedan blev hon återförd/räddad till Jorden och då fick vi tillbaka det usla vädret. Räddningen negerade hennes offer...

   Vilket leder till den intressanta frågan om vad filmmakarna egentligen vill ge för budskap i miljödebatten... :-)

   Radera