söndag 13 januari 2013

7 skådespelare jag har svårt förSjälvklart ska jag lista de skådespelare jag har svårt för också. Tidigare har jag listat mina favoriter, se här. Det var intressant att jag hade så mycket lättare att peka ut en skara om sju manliga favoriter, jämfört med sju kvinnliga favoriter. Samma sak gäller med de jag har svårt för. Jag har fler manliga skådespelare som jag är innerligt trött på än kvinnliga. Varför det är så vet jag inte. De manliga skådespelarna är kanske litet mer polariserande, eller mer likformiga i sitt agerande helt enkelt?

När jag funderade på vilka jag skulle ta med på denna lista började jag se ett mönster. Hey, är inte en hel del av dessa ansedda och erkända skådisar? Jovisst. Så jag valde att göra en lista av sju hyllade skådespelare som jag inte kan med. Fem av skådespelarna på listan har vunnit oscar, och de övriga två har blivit nominerade.

Som vanligt är detta inte en objektiv lista över skådespeleri. Jag är varken skolad eller lärd inom området. Jag överlämnar åt andra att bedöma vilka som är bästa inom yrket rent "tekniskt". Detta är istället en rent subjekt lista där en massa saker kan spela in. Skådespelaren kanske har elaka ögon, eller ett jobbigt sätt att prata, eller väljer tråkiga eller dåliga filmer, eller är ett asshole privat. Och flera har varit bra en gång i tiden men de har tyvärr i mina ögon fastnat, stelnat och grånat till en parodi på sig själva. Givetvis finns det undantag, men det kanske är med skådespeleri som med forskare inom teoretisk fysik att det bästa jobbet ofta görs före utövaren hunnit fylla 35 år?

7 erkänt bra och hyllade skådespelare jag har svårt för


Paul Giamatti
Antal oscars: 0
Antal nomineringar. 1
Den skådespelare som är minst uppmärksammad i oscarssammanhang och den som jag har minst problem med. Men jag har aldrig gillat de karaktärer som han spelat. Efter ett tag måste man fråga sig hur mycket det har med farkosten karaktären reser i att göra, dvs skådespelaren.

Joaquin Phoenix
Antal oscars: 0
Antal nomineringar: 3
Nu blir det uppenbart för de trogna läsarna av Fripps filmrevyer att detta inte är en renodlad "sämsta skådespelarna lista". Jag gav Mr Phoenix årets Fripps Awards för bästa manliga huvudroll från årets filmfestival (för hans roll i filmen The Master). Där är han ofrånkomligt bra, men det är något som skaver med honom. Han är så skum, ja till och med så obehaglig att jag inte vill se honom alls. Han är på ett diffust sätt anti-tesen mot George Clooney, om du förstår vad jag menar...

Christian Bale
Antal oscars: 1
Antal nomineringar utöver vinster: 0
Här har vi en skådespelare som varit med i ett antal filmer som jag hyllar. Men han verkar vara ett svin rent privat och han är så pretentiös i sitt skådespeleri. Jag kan inte komma ihåg en enda film där han spelat sin roll med glimten i ögat. Trist.

Sean Penn
Antal oscars: 2
Antal nomineringar utöver vinster: 3
En högt respekterad medborgare. Jag har en hel del respekt för honom off screen. Men ack vad undertygad jag varit av honom. Tag en film som Mystic river tex. Sean Penn fick den showiga rollen, med bölande och rinnande snor, men jag tyckte Tim Robbins spelade skjortan av honom i den filmen.


Daniel Day-Lewis
Antal oscars: 2
Antal nomineringar utöver vinster: 3
Aha, DDL. Mästaren av överspel? Hehe, det var kanske lite orättvist, men det är så jag ser på honom. Jag har nyligen sett There will be blood så hur kan jag se på honom på något annat sätt? Jag får väl ta och se Gangs of New York för att hitta en film där han inte spelar över. Hehe, inte det?

Al Pacino
Antal oscars: 1
Antal nomineringar utöver vinster: 7
Hur lågt har han sjunkit egentligen? Han var ju så bra i början. Som ung. Jag tänker på filmer som The godfather och Dog day afternoon. När var det han blev likformig och hojtande (woooahh)? Var det Scent of a woman, eller började sjukan redan runt Scarface? Han var inte speciellt sublim i Heat heller...

Jack Nicholson
Antal oscars: 3
Antal nomineringar utöver vinster: 9
Bilden ovan säger väl egentligen allt? Jag upplever den gode Jack Nicholson som en dryg djävel. De första gångerna som jag såg honom förstod jag inte att han alltid gör samma sak. Dessutom är det svårt för ett ungt sinne att se igenom det faktum att han är så berömd och hyllad. Han spelar dock i en del bra filmer, men han är vad han är. En film som är bra och där han trots allt överraskar mig positivt är About Schmidt. Han var kul i Broadcast news också. Var han inte bra i Prizzi's honor också? Har jag trasslat in mig? Ajaj, jag slutar här.


Det var de sju jag kom att tänka mest på när listan med "skådespelare som jag inte kan med" skulle tas fram. Har jag glömt någon? Varför hamnade de sju på listan? Ser du någon röd tråd? Allt kan komma att ändras i och med nästa film. Det gäller att ha öppna sinnen! Men varför var inte Judi Dench med på listan? Konstigare frågor än så kan man nästan inte få!

Har du en egen blogg? Hoppa gärna på tåget och skriv dina egna listor med favorit och/eller antifavorit-skådespelare/skor. Annars kan du kolla på dessa ärade filmbloggskollegors listor i liknande ämne: Filmitch, Fiffi.

15 kommentarer:

 1. Åååååå vilken SKÖN lista!

  Christian Bale. Suck. Jag har väldigt svårt att känna nån som helst sympati för honom både som person och skådespelare. Han håller allt och alla på armlängds avstånd.

  Daniel Day-Lewis hade lugnt platsat på min lista. Han har bara ett läge och det är fullt-ös-medvetslös och för mig framkallar det oftast skratt mer än respekt.

  Gillar du inte Giamatti i Sideways heller?

  Men att du inte gillar Joaquin Phoenix förstår jag inte. Han som är så.....fin. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg nog tyvärr Sideways för sent. Den var söndersnackad och jag såg den med helt fel inställning. Den hade luftats för länge för att snacka vinspråk!

   Radera
 2. Ah, lite annorlunda lista med en hel del "populära" namn.

  Giamatti - Nej, jag har aldrig direkt gillat honom. Duktig, men det är något med honom som gör att jag inte behöver se honom.

  Phoenix - Gillar honom, men håller med om att han är creepy. Det gör å andra sidan att han passar mycket bra i t.ex. Gladiator och lite andra roller där han inte behöver vara god.

  Bale - Gillar honom och har alltid gjort det. Förstår kritiken från vissa att han oftast är för seriös och borde testa lite lättsammare roller. Men det kommer nog. Så länge han gör filmer jag gillar så spelar det faktiskt ingen roll i mina ögon ;)

  Penn - Väldigt duktig, men jag har också lite svårt för honom. Däremot uppskattar jag honom mer än många andra som jag har svårt för "privat".

  Day-Lewis - Hmm, svårt. Gillar honom, men börjar också störa mig på att han i princip bara gör Oscarsroller. Överspel vet jag inte om det är, men han borde också lätta upp det hela lite.

  Pacino - Säga vad man vill, men han är riktigt duktig. Precis som med De Niro så ser jag till hans storhetsperiod under 70-talet, underbart.

  Nicholson - Haha, han är nog väldigt dryg, men också väldigt duktig. Igen, jag väljer att se till hans storhetsperiod då han bjöd på underbara prestationer.

  Jag förstår dock din kritik i alla fall och det är givetvis väldigt personligt vilka man gillar och inte gillar. Vissa skulle t.ex. ha dessa som sina absoluta favoriter :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det var det som var lite kul med inlägget. En lista av skådisar som skulle kunna vara någons lista av sju favoriter som jag inte gillar så mycket, eller deras stil i alla fall.

   Bra sagt om DDL. Det är väl inget fel på han, men han gör mestadels Oscarsroller, på ett sätt som ska locka Akademin att välja honom. Den beskrivningen tar jag med mig.

   Radera
 3. Kul ingång i listan måste jag säga! Och fastän jag inte har några skådisar som får mig att rusa till biografen, har man ju alltid tyvärr ett par stycken som gör att man drar sig för deras produktioner. Frågan är bara om dina hör till dem? ;)

  Giamatti -- kan hålla med om att en del av hans roller varit lite trista men han gör mig inte osugen. Sideways kan jag däremot vara utan.

  Phoenix -- säger som MN, ofta bra prestation men ändå creepy på något sätt

  Bale -- gillar honom, men måste väl erkänna att det spelar en viss roll att jag tycker han är snygg. Shallowness, I bid thee welcome.

  Penn -- hans enda riktigt bra roll har för mig varit The Assassination... Innan dess fattade jag aldrig grejen med alla hyllningar

  DDL -- gillar trots patenterat överspel

  Pacino -- acceptabel, men just i Scent of a Woman tyckte jag han var ruggigt fejk

  Nicholson -- tycker nog att han är värd lite mer cred än vad du ger honom men är ojämn. The Shining?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viss överlapp tolkar jag det som. Inget ramaskri från dig på vissa av kändisarna i alla fall. :-)

   The shining? Jack är ju enligt rykten suverän där... Nej, den har jag inte sett. Den verkar vara allt för ryslig.

   Radera
 4. Jag trodde inte folk hade så starka åsikter om skådespelare, men tji fick jag! Jag vet faktiskt inte alls vilka jag skulle fylla en sån här lista med... eller jo, det vet jag ju. Colin Nutleys vanliga uppsättning, förstås! Och ett par andra svenskar, förmodligen. :)

  Angående Al Pacino så är det ju mycket upp och ner. Men tycker du inte han varit bra i t ex Donnie Brasco, Angels in America eller Insider?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådana här listor är sprängstoff! Det är det som är så kul med dem. Så länge det inte blir allt för mycket pajkastning i diskussionen såklart.

   Ohoj, jag har inte sett DB eller AiA. Men jag såg Insider, vilket var en ganska tråkig film. Jag kommer inte riktigt ihåg hans roll i den. Vilket kanske betyder att han inte vara allt för högljudd i alla fall.

   Han var helt ok i Any given Sunday.

   Radera
  2. Jo, sant. Men det blir oftast väldigt mycket mer rent "tycke och smak" jämfört med åsikter om filmer. Typ att man har svårt för någons gångstil, eller hur de betonar vissa ord.

   Ja, jag minns faktiskt inte heller så mycket av Pacino i Insider. Men Donnie Brasco, solid gold! Där medverkar ju min personliga favorit, Giamatti, i en liten roll också. Dock ingen av hans bättre. :)

   Radera
 5. Instammer Giamatti, men verkligen inte nicholson och penn!

  Andra jag inte skulle protestera om jag sage i denna samling:
  - Ben Stiller med anhang
  - Will Ferrell (men han kanske inte ar kvalificerad; rubriken sager ju trots allt skadespelare)
  - Simon Pegg
  - Seth Rogan (mest for att han ar med i sa bortom fattbarhet bedrovliga filmer; mahanda ar han bra egentligen)

  Far vi njuta av skadespelerskor separat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe. Skulle BS, WF, SP och SR verkligen platsa som erkänt bra och oscarsvinnande/nominerade? Nä, intet.

   På en lista som din skulle istället sådana som Chris Tucker, Adam Sandler (i den fåniga delen av hans filmen), Jackie Chan och likande finnas.

   Svar NEJ, för av skådespelerskor njuter jag mest. Jag har svårt att hitta sju stycken skådespelerskor som jag stör mig på... Faktiskt. Men jag kanske hittar någon annan vinkling... Sju kvinnliga... (någonting)

   Radera
 6. Skön lista med många dryga djävlar, eller de ger åtminstone det intrycket. 7 - 4 är skådisar som jag gillar även om Giamatti ibland påminner om en buktalardocka, Penn är och Bale är uppblåsta och Phoenix är creepy.
  DDL är och förblir överspel är han med väljer jag en annan film - basta.
  Pacino har efter comebacken efter magplasket Revolution i stort sett bara spelat sig själv. Innan Revolution bra efter oftast dålig - men undantag finns; Donnie Brasco o Angels in america.
  Nicholson har aldrig skådespelat, möjligtvis i About Schmidt, annars spelar han sig själv om och om igen. The Shining spelar han Nicholson och är egentligen inte speciellt bra. den filmen har andra kvaliteer som gör den sevärd. Du borde ge den en chans för ibästa fall blir du inte skrämd utan bländas av den fantastiska filmkonsten Henke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. LOL, det verkar som att jag träffat i princip mitt i prick här, Filmitch. Jag väljer nog trots allt inte bort en film med någon av dessa herrar, men jag känner att chansen att ens bli vagt överraskad av DDL, Pacino eller Nicholson är försvinnande liten. Som du skriver är 7-4 antagligen helt ok.

   Radera
 7. Wow!
  Nog den mest "galna" lista jag sett av alla på kort tid. Och lite småkul såklart! En riktig eyepopper!
  Nog är det så att nästan alla lirare här har någon viss egenhet...men jag kan nog inte säga att jag retar mig speciellt mycket på någon av dem...och deras filmer slukar jag allt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, då är cirkeln nästan sluten. Någon håller med mig, någon annan tycker att dessa herrar är crème de la crème... Som det ska va när man skriver listor om personliga tycken och smak.

   Radera