fredag 3 november 2017

Thor: Ragnarok (2017)


Efter vår poddning om Marvel Cinematic Universe känns det mer eller mindre som ett måste för mig att se alla nya MCU-filmer på bion. Sålunda begav jag mig till biografen i måndags tillsammans med en av de stående gästerna under MCU-podden. Det var Jojjenito som hörsammat min kallelse. Carl den fulingen hade annat för sig, någon aktivitet med jobbet tror jag.

I USA lockar man med att den nya Thor-filmen är "a riot". Som om det epitetet vore att föredra? Filmen är mycket riktigt en "riot" då den efter första titten upplevs som lite kaotisk och fullproppad med innehåll. Filmen är till bredden matad med skämt, nya miljöer, karaktärer och actionscener. Mitt intryck av filmen var att den kan ses som en salig blandning av Guardians of the Galaxy, Dr Strange, Lego-filmerna, Battlestar Galactica, Wall-E och Star Wars: Episode II - Attack of the clones. Jag tror att jag kommer kunna roas kungligt av denna film när jag väl ser om den, men mitt första intryck är att den är "over loaded"... på ren svenska.Betänk nu att jag älskar den första Thor-filmen mestadels för Chris Hemsworths härliga och varma personlighet och personkemin i det lilla gänget på Jorden med Kar Dennings i spetsen. Den filmen hade humor som fick andas och svälla i glesa långsamma scener. I denna tredje installation om åskguden Tor känner jag mig som en gås på gödningskur.

Tyvärr tyckte jag att den nye regissören Taika Waititi favoriserat sina egna skämt över de som hör till Thor som karaktär. Visst ska de nya regissörerna få bidra med sin egen stil och "röst", men det är en fin balansgång då han arbetar med en etablerad filmserie och dess ton. Nu känns det nästan som att Thor försvinner lite i sin egen film. I fallet med Iron Man vann den tredje filmen på regissörsbytet. I detta fall är jag inte riktigt säker om vi vann...

Så Chris var något av en besvikelse. Han är fortfarande väldigt bra men jag hade velat ha fler scener där han fick vara sig själv och inte tvingats till fånerierna som Waititi prioriterade. Den andra avengern som fick lite speltid var Hulken och Bruce Banner. Jag har aldrig varit speciellt förtjust i honom, även om Mark Ruffalo gör honom så bra som går. Vad kan man säga om att Hulken lärt sig att prata som en utvecklingsstörd 10-åring? Är det kul? Jag är tveksam.Cate Blanchett är jag innerligt trött på. Finns det inga andra skådespelerskor i hennes ålder som kan ta denna typ av roller? Jag ledsnade på henne redan när hon massakrerade Galadriel i Sagan om ringen-filmerna.

Tessa Thompson spelade en av de nya ansiktena och hon var helt ok, mer bra än dålig. Men hon är inte en ny Gal Gadot, det är ett som är säkert.

Tom Hiddleston's Loki var bra i denna film. Han var en viktig del i tvåan och räddade den från total misär. Här är han bra i varje scen han är med i. Jag gillade också Jeff Goldblum faktiskt. Jag fick en chock när jag såg honom första gången och kände att jag famlade i mörkret efter skämskudden, men så snart jag hämtat mig från första intrycket så var han ju riktigt festlig.Jo, men filmen flög fram och helt plötsligt var den slut. Jag hade inte tråkigt en enda sekund och tror till och med att jag inte ens kollade klockan. Detta var inte den bästa Thor-filmen, det är den första, men den är klart bättre än tvåan. Denna borde hamna någonstans i mitten av MCU-listan. Klart bättre än Guardians of the Galaxy-filmerna i alla fall. Filmen skulle nog hamna runt plats 8-10:e plats av 17 filmer.

Jag ger Thor: Ragnarok tre referensskämt av fem möjliga.

Betyg: 3/5

Idag skriver Jojjenito också om filmen. Vi såg den ihop och han verkade tämligen nöjd när vi stapplade ut ur salongen. Vad tyckte han om alla referensskämt?

6 kommentarer:

 1. Ja, det är en fullproppad film, och för mig blev det lite för mycket. Plus 3D:n som gjorde mig trött i huvudet. Adam nämnde förresten i senaste Filmspotting-avsnittet just hur dålig 3D:n var (specifikt att skådisarna såg små ut).

  "massakrerade Galadriel". Huh. Jag tyckte Cate var perfekt. Och bra även här. Inte trött på henne.

  Ja, det var tråkigt att Carl prioriterade annat. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var som du skrev (tror jag) att filmen hade så många sidor att den knappt fick en egen karaktär. Den ville för mycket kändes det som. Men ändock bättre än Guardians!

   Jo, jag hatade henne som Galadriel (stark uttryck "att hata", kanske mer "kände äckel"?). Mycket, mycket långt från den bild i huvudet jag har av Galadriel... Problemet med filmatisering av kära böcker.

   Radera
 2. Och jag som tyckte att Waititis Thor-figur var betydligt mer underhållande än den första ;) Men tänkte du på att Ragnarok hade plockat upp den där "face smooshed against the glass"-scenen som ettan också hade? Tror du att Tessa skulle kunna utveklas till Gadot-proportioner om hon fick lite mer att jobba med? Jag är själv tveksam med vill hellre fria än fälla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bettar på att jag kommer gilla denna än mer vid en omtitt. Ettan växte rejält vid omtitten så jag hoppas.

   Kommer inte ihåg face-smooshen i ettan. När sker det?

   Tessa känns lite för vek här. Ok, hon är kanske inte lika malplacerad som Denise Richards i The world is not enough, men hon är långt från Gal i bad-assness. Och jag har ändå sett och gillat Tessa i annat. Hon är med i en av mina favoritserier Veronica Mars och så var hon med i Dear white people som antagligen var ganska bra, men jag såg ju den otextad på filmfestivalen och förstod allt för lite av vad de sa (extremt snabb dialog nästan uteslutande i slang). Tessa kan kanske växa till sig och få lite mer "power", vem vet? Hon påminner lite om Naomie Harris faktiskt nu när jag tänker på det, men det är en skådespelerska som har en klart tyngre personlighet på duken. Naomie skulle varit en bad-assig valkyria. :-)

   Radera
  2. Vid sjukhuset tror jag att väktarna trycker upp Hemsworth mot en glasdörr i ettan. Sant att Harris har mer tyngd men kanske hon skulle ha varit lite för gammal för den här rollen? Jag tänker att det finns en viss poäng med att Tessa skulle uppfattas som ganska ung

   Radera
  3. Oj, har missat att svara på din kommentar. Tack. Ska valkyriorna vara unga? Jag har inte koll på detaljerna i vår historik i detta område... :-)

   Radera