måndag 13 november 2017

Thelma (2017)


Thelma är en ljuvlig liten norsk film om häxan Thelma som flyttar hemifrån för att studera på universitetet i Oslo. Ta en del Cirkeln, en del Låt den rätta komma in och till det en nypa Buffy så får du Thelma. Samt en hel del religion och annan galenskap. Mumma. Detta blev en mycket lyckad film av Joachim Trier.

Jag har inte sett något av Trier tidigare, men detta var bra. Den är i och för sig stöpt i den diskbänksrealism som så många i Norden verkar se som sitt livs nektar. Egentligen gillar jag det inte, men i Thelma låter Trier det fantastiska, lyriska och förunderliga ta överhanden och då kan till och med en gammal sur gubbe som jag klappa i händerna.Det är en spännande och vacker film. Försök att hålla er ospoilade då det är bra om man inte vet något om handlingen. Filmen bygger inte på någon specifik twist utan den utvecklas organiskt men i riktningar som jag inte riktigt såg hela tiden. De till synes fragila Thelma (Eili Harboe) har fler krafter än vad hon kunde ana. Det finns som sagt vissa likheter med Cirkeln, och en hel del Buffy.

Thelmas strikt religiösa föräldrar är givetvis fruktansvärda. De ska brinna i helvetet de jävlarna. Fan, vad jag hatar sådan typer!

Men ok då. Filmen är kall, den är ack så kall. Varför är den inte lite varmare? Den hade väl inte tappat på det, snarare tvärtom? Jovisst, Låt den rätte komma in är också kall. Cirkeln är mer kall än varm men mindre kall än Thelma. Blåa filmer alla tre. Buffy är varm. Willow.

Jag ger Thelma tre starka tjejer av fem möjlig.

Betyg: 3+/5

Fler texter om filmen (i urval):
Fiffis Filmtajm

Filmen har svensk biopremiär den 17:e november. Före dess kan man se den på Stockholms Filmfestival den 15:e och 16:e november. Jag såg den på Malmö Filmdagar i höstas.

8 kommentarer:

 1. Jag såg att den skulle visas nere i Malmö och var genast nyfiken. Men så hade jag sett Triers tidigare filmer och gillat dem. Försökte veta så lite son möjligt on den, men sen såg jag dig nämna Thelma som en häxa innan festivalen...

  Gillade den helt klart. Och kul med Face2Face efter filmen med Trier och Vogt.

  http://moviesnoir.blogspot.com/2017/11/thelma.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Asch då, så jag spoilade för dig. Ursäkta! Fasen jag var slarvig. Tänkte inte på den biten då jag sett den informationen var man än vänder sig. Det står ju till och med i Filmfestivalens korta text om filmen att det är en film om en tjej med övernaturliga krafter.

   Kul att du gillade den. Det var kanske inte direkt en genre som jag skulle gissat gå hem hos dig. Men Trier har en egen stil så helt konstigt är det kanske inte.

   Kul att höra att F2F var bra. Jag såg bara två filmer med efterföljande F2F och båda dessa (F2F) hoppade jag över av olika orsaker.

   Radera
  2. Ingen fara, och inget som förstörde eller så. Bara att jag med vissa filmer som jag vet att jag ska/vill se försöker veta så lite som möjligt om.

   Denna, Firestarter, The Dead Zone, Carrie och liknande filmer gillar jag när de är gjorda på rätt sätt som här. Övernaturligt, men ändå realistiskt.

   Radera
  3. Och jag är likadan att jag försöker veta så lite som möjligt. Det var slarvigt av mig.

   Har du sett Låt den rätte komma in? Den skulle kanske passa annars.

   Radera
  4. Ja, den har jag sett och gillade. Nämner den i slutet av min text för övrigt. Tror denna kan gå lite samma väg internationellt.

   Radera
  5. Man kan ju alltid hoppas att Thelma mottas lika väl utomlands. Lite svårare för den dock tror jag, inte lika tydlig genre...

   Radera
 2. Kan hålla med om att denna och Cirkeln är likaledes diskbänksrealistiska och kalla. Dock tyckte jag nog att den här lyckades hantera sina övernaturliga element bättre än Cirkeln. Kanske iom att de var mer ambivalenta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår hur du menar och håller med om att filmerna förhåller sig olika inför det övernaturliga. Båda sätten kan vara bra och det är nog hugget som stucket för mig vilket jag gillar mer. Däremot kände jag inte att det var någon tvekan om att det var övernaturliga ting även i denna, eller såg du dem som potentiella hjärnspöken bara?

   Radera