tisdag 7 januari 2014

Rocky IV (1985)Drago: I win for me! FOR ME!

#24hfilm nr 6. Fiffis favoritfilm nummer ett, Rocky IV. När jag och Fiffi såg en av mina absoluta favoritfilmer Serenity blev den kosmiska balansen rubbad. För att återställa ordningen var vi givetvis tvungna att se en av hennes absoluta favoriter nu när vi körde filmmaraton. Det var dags för the Stallion mot den store anabolaberikade ryske maskinen Ivan Drago.

Jag hade givetvis sett filmen, men det var länge sedan och såvitt jag mindes det var det en ganska svag film, inte alls lika bra som den första Rocky-filmen. Jag kom bara ihåg brottstycken från filmen. Spelade inte James Brown på scen i filmen? Jovisst. Dessutom var där några längre musikvideomontage under filmens gång. Jag undrar hur de tänkte på den tiden. Men vänta nu, var det inte just det som gjordes i Drive häromåret? Jaja, allt går i cyklar.

Sen hade vi ju den läckra danskan och tillika Stallones fru på den tiden Birgitte Nielsen. Hon var läcker som attans kommer jag ihåg. Det var hon vid denna återtitt också. Som Ivan såg vi vår egen Dolph Lundgren. För mig okänd vid den tiden men nu desto mer känd. Han har inte så många lines, men de få han gör gör han bra.

Drago: I must break you.

Vad jag inte kom ihåg var den "lustiga" roboten, den simpla historien eller träningslägret i Ryssland. Jag kom ihåg Appollo Creed's död som mer smärtsam och jag hade för mig att det var en bättre fajt mellan Rocky och Drago i slutscenen. Men mitt yngre sinne kanske tog in andra saker då för nästan 30 år sedan?

Mot slutet när hela den sovjetiska publiken börjar hålla på Rocky och Drago får svårare och svårare, fann jag mig sittandes och hejja på den store blondinen. Jag antar att filmens budskap inte nådde fram till mig denna gång. Heller.

Jag är ledsen om jag gör Fiffi upprörd nu när vi närmar oss betygsättningen. Det var jättekul att se filmen med henne, hon gillar ju den så fasligt mycket. Och jag hoppas att jag höll masken lika bra som hon gjorde då vi såg Serenity ihop. Men utan en massa nostalgi och andra joxiga känslor runt denna film, Rocky IV, kan jag inte ge den annat än med nöd och näppe godkänt.

Jag ger Rocky IV två knockouter av fem möjliga.

Betyg: 2/5


Fiffi såg om filmen för femtioelfte gången och hennes revy finner du här.


13 kommentarer:

 1. Attans, attans, jag som trodde att den skulle falla dig som en rak höger på läppen, det är ju ingen biopic, kom iiiiigeeeeeeeeeeen! ;)

  Närå. Jag är med på hela grejen, klart som korvspad att den här filmen enbart kan bli en fullpoängare om man ser den som jag gjorde, på premiären i ett fullsatt Spegeln i Stockholm (minns du den biografen?) och hela publiken stod upp på slutet och applåderade. Och jag grät. Såklart. Jävla fin film det här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevlig filmvisning, men lite lägre betyg till filmen.Det är ALLTID roligare att se en film men en som älskar filmen i fråga, men sedan kommer eftertankens kranka blekhet...

   Radera
  2. Vad var som kom sedan sa du? Eftertankens kranka blekhet? Det vet jag inte vad det är ;D

   Radera
  3. Är du cynisk som Sofia eller ej, är det frågan? Eller har du gjort ett val att ej vara nedslagen, och bejaka beslutsamhetens friska hy? Att vara eller icke vara, det är frågan!

   Radera
  4. Inte cynisk, inte alls. Är Sofia cynisk? Jag kände bara att jag saknar den där eftertanken, krank och blek eller ej, och jag saknar den speciellt när jag ser en film som bara tjoblammaklaffsar sig in i hjärtat på mig. Det är så svårt att vara objektiv då.

   Men ja, jag har gjort ett val: Rocky IV är 5/5!!! :D

   Radera
  5. Jag vet precis hur det är när man faller för en film så hårt. Objektiviteten flyger lyckligtvis rakt ut genom fönstret. Det är så det ska va! :)

   Radera
 2. Så går beslutsamhetens friska hy i eftertankens kranka blekhet över.

  Man hade väl femma i svenska (ett tag i alla fall) ;)

  SvaraRadera
 3. Jag tror visst att Fiffi mjuknat lite. var desto hårdare ord efter min sågning av filmen ;)
  http://filmitch.wordpress.com/2010/10/04/rocky-iv-1985-usa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. LOL, mycket underhållande revy! Den ska du ha all heder av. Det är som oftast roligare att läsa riktiga sågningar än hjärtliga hyllningar som allt som oftast blir för nostalgiska eller mjäkiga.

   Radera
  2. @filmitch:
   Jag har inte mjuknat men jag såg Henkes delfinleende filmen igenom och den där lilla tåren i ögonvrån när Rocky fick in det sista slaget och golvade Drago. ;) Det där betyget (2/5) är bara ett försök till att vara lite macho. Det tror jag ;D

   Radera
  3. Och att jag hejade på Drago i slutet, såg du det? =-/

   Radera