söndag 12 januari 2014

Homeland - Season 3 (2013)


Första säsongen av Homeland var ruskigt bra, spännande, engagerande och lite annorlunda. Den påminde mig till och med om storfilmen Zero Dark Thirty i känsla och persongalleri. Andra säsongen av serien var ett klart steg ner. Den var fortfarande bra men den actionfyllda säsongen påminde mer om en medelbra "24"-säsong. Allt för mycket hände för snabbt och seriens styrkor från första säsongen vittrade.

Jag var därför mycket nyfiken inför Homeland säsong 3. Vilken riktnings kulle serien ta, skulle den fortsätta åt "24"-hållet eller skulle den överraska som tung spionthriller igen? Min kompis Daniel intygade att den var bättre än andra säsongen, men inte lika bra som första.

Det började dock inte så bra och hela första halvan var rejält svag. Utan att spoila allt för mycket valde seriemakarna att återvända till vissa teman som redan avhandlats i serien. Känslan av att serien gick bakåt istället för framåt var nedslående.

Under andra halvan blev det mycket bättre och framför allt mer spännande. Om första säsongen påminde om första delen av Zero Dark Thirty påminde slutet av säsong 3 med slutet av samma film. Jag tror aldrig att Homeland var tänkt att vara en speciellt munter serie, men mörkret i säsong 3 är mer eller mindre oöverträffat tycker jag.


Det är svårt att utse favoriter i denna serie, speciellt i säsong 3. Jag antar att det är Quinn som är den enda som inte ruttnat och brutit mot sin karaktärs samtliga värderingar. Carrie, Brody och till och med Saul har alla bytt fot så många gånger nu att jag har svårt att känna speciellt mycket för dem. Säsongens mest meningslösa tråd var dock den om Dana Brody, dottern. Extremt trist och på gränsen till irriterande så dåligt det var.

En annan sak som jag tycker att serien missat lite i är att den avstår att visa vissa viktiga möten och händelser. Flera gånger byggdes en spänning upp men vi fick inte se upplösningen i bild. Vi får bara höra om vad som hänt. Ett exempel är när de jagar en man som tjuvlyssnat på Saul. Vore det inte bättre om vi i publiken fått se scenen när mannen greps? I en serie som bygger på makt, allianser och politiskt spel är det just scenerna när makten, allianserna och det politiska spelet kommer till användning som jag som publik vill se.

Njae, detta var inte så bra som jag hoppats. Visst, jag såg sannerligen de sex avslutande avsnitten i rask följd och jag var tagen och tämligen mörk i sinnet just när jag sett klart sista avsnittet. Men vill jag att serien ska fortsätta? Nej, jag tycker att detta hade kunnat vara en bra avslutning. Vad skulle en uppföljande säsong ens kunna handla om? Nu tror jag att det kommer minst en säsong till. Vi får väl se vad de hittar på...

Betyg: 3/5

2 kommentarer:

  1. Såg första säsongen som var mycket bra men jag gillade slutet så i min egen lilla värd fick Homeland sluta där och då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är helt ok, kanske ett bra val, även om Homeland S2 och S3 är bättre än mycket annat där ute så kommer de ju inte upp i S1's nivå.

      Radera