fredag 17 januari 2014

Castle - Season 4 (2011-2012)Kate or Espo or Ryan or Castle: It must be poison!
[cut to the morgue]
Lanie: It's not poison. 

Castle tog ett stort steg framåt under fjärde säsongen. Förut var den lite småputtrig och mysig. Det var en perfekt "varva ner efter jobbet"-serie. Men under denna fjärde säsong börjar det bli en riktigt bra serie faktiskt. Eller så är det bara jag som blivit beroende av karaktärerna?

Dramat eldas på av Ricks och Kates oförlösta känslor för varandra. Jag börjar gilla Stana Katic i rollen som Kate mer och mer. Hon tar nu större plats i serien känns det som, och det är ofta hon som gör och säger de roligaste sakerna. I de inledande säsongerna bar Nathan Fillion hela serien på sina axlar.

Jag har tidigare tyckt att de avsnitten som behandlar den långa story arcen om Kates mors mördare var bra, men nu tycker jag nog att de avsnitten blivit tradiga och jag fann att flera av de vanliga "stand alone"-avsnitten var bäst.


Favoritavsnitten från säsong 4 var många!

Jag visste att Nathan Fillion skulle göra "en Elvis" suveränt! I knew it! Han har pondusen, kroppshållningen och den komiska tajmingen som krävs. Avsnitt nr 8 "Heartbreak hotel", gänget är nere i Atlantic City vilket leder till scener där Rick, Espo och Ryan är utklädda till The King himself. Happy times!

I avsnitt 10 "Cuffed" vaknar Rick och Kate upp instängda i ett litet rum, med huvudvärk från att blivit drogade, utan minne om vad som hänt och handbojjade vid varandra. Avsnittet är sedan hysteriskt roligt då de måste försöka klara sig ur knipan utan att tafsa allt för mycket på varandra i alla de komprometterande ställningarna de måste inta då det försöker ta sig ut ur rummet samt värja sig från en fullvuxen tiger i detsamma!

Avsnitt 11 "Till death do us apart" var också mycket komiskt. Det är avsnittet då Ryan gifter sig och alla övriga fyra principaler (Rick, Kate, Espo och Lanie) måste fundera på vem de ska ta med som dejt. En kul detalj i det avsnittet är att då de utreder en notorisk tjejtjusare dyker Ryans fästmös namn upp i killens dagbok och gänget vet inte om de ska berätta för Ryan eller ej.

Serien tar sedan en noirig sväng om 40-talet i avsnitt 14 "The blue butterfly". Jag gillar när serier som denna gör avstickare av detta slag, i lagom doser. Stora delar av avsnittet utspelas 1947 och alla huvudkaraktärer spelar andra roller. Nöjsamt avsnitt, helt klart.

Dubbelavsnittet med Jennifer Beals som gästskådis var dock säsongens svagaste avsnitt tycker jag. En långsökt och malplacerad CIA-historia som inte lirade. Inte alls i samma dramatiska nivå som dubbelavsnittet i säsong 3 (det om att Rick och Kate blivit utsatta för strålning).

Nästa avsnitt som måste omnämnas är givetvis avsnitt 21 "Headhunters" där självaste Jayne (Adam Baldwin) från Firefly dyker upp som den ruffiga polisen Ethan Slaughter som arbetar i kriminella gäng roteln. Castle nästlar sig som bara han kan in hos Slaughter och slår följe med honom en dag och det är hi-larious! Kate är avundsjuk, hehe. Jag hade gärna sett fler Firefly-referenser dock (men lugn de kommer senare... i säsong 5!).

Och så har vi såklart säsongens sista avsnitt, nr 23 "Always". Ska inte spoila (allt) här, men ÄNTLIGEN! Dog serien nu?

Jaha, nu har Castle som serie tagit sig rejält. Najs! Jag har redan sett sju avsnitt av säsong 5. Jag kan låta meddela att serien inte dött än i alla fall...

Betyg: 4/5

2 kommentarer:

 1. Nu börjar vi komma någon vart!

  Jag håller med om arcen om Kate började bli sämre och tappar fokus. Denna boll, som kunde blivit riktigt bra, tappas här och försvinner ur spänningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är nästan ikapp nu!

   Ska bli intressant att beskåda hur dynamiken dem emellan blir nu när första kyssen är ur vägen. Och annat också... :-)

   Radera