tisdag 28 januari 2014

Stupefy !


Femte året: Harry Potter and the Order of the Phoenix

Utgivningsår: 2007
Regissör: David Yates
Längd: 2h, 18 mins

Beträd denna revy på egen risk. Spoilers!

Plot: Året efter Cedric blivit mördad av Lord Voldemort och ingen tror på Herry att The Dark Lord har återkommit. The Ministry of Magic förnekar och kallar Harry galen och lögnare. Dumbledore och Harrys två vänner är de enda som tror på honom. En ny lärare tar över Defence against the dark arts och lektionerna blir inte som Harry och de övriga tänkt sig. The Order of the Phoenix återuppstår för att börja bygga upp motståndet mot Lord Voldemort och på Hogwarts tar Harry och Hermione tar saken i egna händer och skapar Dumbledore's army. Harry lär armén stridstekniker. Samtidigt lurar faran då Harry och Lord Voldemort på något konstigt sätt är sammanlänkade och den ena kan se den andres tankar...


Revy
Jag har alltid sett den femte filmen som en av seriens starkaste kort och jag blev inte besviken. Boken är mycket lång och allt som händer där är givetvis inte med i filmen. Istället fokuseras filmen på allt som leder upp till slutuppgörelsen nere i källaren på the Ministry of Magic. Efter en mycket effektfull inledning med Harry, kusin Dudley och två dementorer har filmen en ganska långsam med spikrak handling mot slutet. Introduktionen av Luna Lovegood är underbar och hon är en av filmens största behållningar. Harry får också några få scener med sin gudfar Sirius Black. Alla allt för korta dock. Filmens andra behållning är givetvis Professor Umbridge. Hon spelas suveränt av Imelda Staunton. Scenen när hon vill kasta ut stackars Professor Trelawny från Hogwarts är en superb scen. Filmens actionfyllda klimax är bra men jag har för mig att den sekvensen är ännu bättre i boken och att det fanns flera scener jag skulle velat se på duken.


Not: jag la märke till en intressant sak vid denna titt. I inledningen av filmen hämtas Harry av Mad Eye Moody, Tonks och Shacklebolt och de flyger till Sirius Blacks hem via en kortare flygning över London och Themsen. Mad Eye säger att de ska fortsätta flyga oavsett vad som händer om de blir attackerade. Men inget händer. Denna gång. Scenen repriseras i inledningen av sjunde filmen men då sker ett magnifikt slag i luften. Scenen där är en föraning inför den efterföljande scenen med allt vad den bär med sig.



Not 2: Harry är sammanlänkad med Voldemort. I några scener i filmen håller Harry på att tas över av den onde och då har de filmat och sminkat Daniel på ett sätt så att han ser ut som en yngre version av Voldemort. Det är bara en antydan och man kan lätt missa förändringen men den finns där. Det sker en gång i Dumbledore's kontor, i Harrys drömmar och sen i slutscenen mellan Dumbledore, Voldemort och Harry. Detta är en set up inför den stora story-arcen i slutet av serien.





Årets spell

Stupefy! Spellen Harry lär ut i lektionerna med Dumbledore's Army och som används flitigt i fajterna mot the Death Eaters.



Nya karaktärer

Professor Umbridge, lustfyllt vidrig paragrafryttare som hatar barn
Kingsley Shacklebolt, en ur The Order of the Phoenix
Kreacher, the house alf som pratar för sig själv och är arg

Tonks, lilahårig, cool


Luna Lovegood, denna underbara lilla tjej



Bellatrix, Sirius kusin och nemesis.



Årets Professor of the Dark arts

Detta år har vi faktiskt två lärare inom detta ämne...
1. Dolores Umbridge, utsänd från the Ministry of Magic för att spionera på Dumbledore.
2. Harry Potter, för medlemmarna ur Dumbledore's Army



Årets magiska djur

De för vanligt folk osynliga testrals. Ett hästliknande kreatur som drar vagnar från tåget till Hogwarts. Hedersomnämnande till Lunas låtsasdjur (?) nargles.


Vi får också möta Hagrids halvbror Grawp...

King Kong någon?

Årets döing

Sirius Black. Vad trodde du? Ehhh, spoiler?



Årets actionscen

Den stora bataljen mellan the Death Eaters och the Order of the Phoenix i slutet av filmen. De svarta och vita rökmolnen som bildas när de flyger omkring i ilfart är bra bildspråk.



Sen kommer ju en av seriens höjdpunkter när Dumbledore får visa sig vara en bad ass i fajten mellan honom och Voldemort.



Årets humor

Här väljer jag mellan två roliga inslag. Det mesta Dolores Umbridge gör är mycket underhållande, bland annat när hon beordrar Filch att sätta upp alla nya reguleringar.

Dolores Umbridge: [in a calm, relaxed voice] You know, I really hate children.



Den andra lustiga sekvensen är när tvillingarna Weasley lämnar Hogwarts. Den scenen är mycket bra i boken. Scenen i filmen gör den inte alls rättvisa egentligen.



Årets känslosammet

Harry Potter: My father was a great man!
Severus Snape: Your father was a SWINE.

Harry fick se hur elak hans far var mot Snape när de var unga. Undrar hur det kändes för Harry att få se att hansfar var ett asshole? Severus älskade Lilly och James såg väl honom som en konkurrent. Severus minne är faktiskt hjärtskärande. Denna tråd får sin emotionella utlösning i sista filmen.



Årets speciella scen

Scenen när Umbridge försöker kasta ut Trelawny från Hogwarts är stark. Också hjärtskärande. Älskar mörkret!



Supertrion

Filmen fokuserar mycket på Harry och hans drömmar om och med Voldemort. I boken läggs mycket tid ner på Harrys lektioner med Snape inom occulmancy. Hermione stiger än en gång fram och är Harrys främsta bundsförvant då hon startar Dumbledore's Army. Ron håller sig lite i bakgrunden. Bra! Annars är detta filmen då Luna gör entré och livet blir med ens lite ljusare. Neville börjar också röra på sig lite, han har ett modigt hjärta den grabben.


På postern står Harry i mitten som sig bör, men lite längre bak denna gång. Av oförklarig anledning är Ron aningen större än Hermy. Va fan. Bakom dem i led två Neville och Ginny (!), nästa Luna och Cho. Japp, inte så bra poster om jag får säga det själv. 


Harry's moment

Harrys bästa tid under denna film är nog när han i praktiken blir Defense against the dark arts teacher i Dumbledore's Army. Happy times.


Harry fick till slut känna sötman från en ung flicka med asiatiskt påbrå...



Hermione's moment

Hermy drar igång Dumbledore's Army och bryter mot ett antal skolregler - och älskar det!


Hermione: It's sort of exciting isn't, breaking the rules? 
Ron: Who are you and what have you done with Hermione Granger?


Ron's moment

När Ron står upp för Harry då några av de andra eleverna säger att Harry ljuger om att Voldemort återuppstått. Han får till det rätt lite då och då, den gode Ron.



Årets citat

Harry: I must not tell lies.



Kingsley Shacklebolt: You may not like him, Minister, but you can't deny: Dumbledore's got style.



Om Luna
Hermione Granger: [after her faux pas about Luna's name] So... that's an interesting necklace.
Luna Lovegood: It's a charm actually. It keeps away the Nargles.
[awkward silence]
Luna Lovegood: Hungry. I hope they have pudding.
[the carriage starts rolling]
Neville Longbottom: [whispering] What's a Nargle?
Hermione Granger: [whispering] No idea.

Harry Potter: [sees that Luna is barefoot] Aren't your feet cold?
Luna Lovegood: A bit. But all my shoes have mysteriously disappeared. I suspect the Nargles are behind it.






Harry och Sirius pratar om framtiden...
Sirius Black: When all this is over we'll be a proper family. You'll see.
Nope...



Årets favorit

Luna Lovegood är ju bara för festlig och tar hem årets favvis. Det är klart att Dolores Umbridge är det mest naturliga valet här, men jag går med annorlunda istället för elak här.



Insanities and craziness

Harry och hans vänner blir lurade till the Ministry of Magic och dess stora lagerlokal av Voldemort. Han får Harry att tro att han har tillfångatagit Sirius. Varför Harry inte använde något av all de sätt de har att kommunicera med är mycket konstigt. Harry hade väl till och med en spegel eller vad det var som han kunde kalla på Sirius med. Kommer inte ihåg exakt hur det var. Var den bara med i boken? Visst, vi hade då inte fått hela den actionfyllda och spännande sista akten i denna film, men det var lite väl ivrigt agerat av Harry. Dessutom är den sista akten så otroligt mycket bättre i boken. Det är en av de största sorgerna att de inte spelade in mer av händelserna på the Ministry.



Sammanfattning

Mycket stark film i serien men en av de filmer som saknar mest från boken. Mycket av The Order of the Phoenix kom inte med. Stark avslutning med mycket känslosamma scener. Sirius dör!


Filmen innehåller flera favoritpassager; inledningen när Harry och Dudley möter dementorerna, rättegången på the Ministry, hemma hos Sirius och The Order of the Phoenix, Umbridge's sliskighet, Filch's lustiga tavlor, Fred och Georges avfärd, Luna, Luna, Luna samt avslutningen på The Ministry. Det mesta är bra i denna film.

Jag gillar också att de börjar utforska kopplingen mellan Harry och Voldemort samt den mellan Severus och James.

Gary Oldman, Emma Watson, Imelda Staunton, Evanna Lynch och Helena Bonham Carter står för filmens bästa skådespelarprtestationer.

Betyg 4+/5

Glöm inte att delta i Harry Potter-tävlingen. Detaljer ges i introduktionsinlägget som du finner här.

12 kommentarer:

  1. För mig är det här seriens filmiska lågvattenmärke. Känslan av "mellanfilm" var starkare än när jag såg Sagan om de två tornen och är det nåt jag har svårt för så är det mellanfilmer. Däremot tror jag den skulle funka bättre för mig om jag såg om femman, sexan och sjuan direkt efter varandra. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wow! Var det denna som du var aningens svalare inför? My gosh. Femman, kanske bästa boken, och en mycket, mycket älskvärd film. Det är inte bästa filmen dock, så omvändavärlden-symmetrin är bruten! :-D

      Radera
  2. Jag tror det här var den filmen då jag insåg att jag sugits in i Harry Potters värld. Det var helt enkelt trevligt att träffa våra vänner igen. Som film höll den nästan Azkaban-klass. Gillade Harrys kamp, det goda, det onda, det mörka. Mycket bra. Fotot nästan i Azkaban-klass. De svartblänkande korridorerna hos avdelningen för mysterier hos Trolldomsministeriet är t ex väldigt snygga. Den nästa bästa filmen enligt mig. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ahh, äntligen en "normal" åsikt. Jag håller helt med dig Johan. Fotot är ypperligt. Jag var dock sedan länge helt investerad i HP-världen. Den är inte topp 2 hos mig. Kommer presentera min topp 8-lista i avslutningsinlägget någon gång nästa vecka...

      Radera
  3. Jag kan tycka att Goblet lider ännu mer av strykningar och ändringar jämfört med boken, men du har helt rätt i att slutfajten här inte alls kom upp i den nivå som den skulle kunna ha gjort. Allteftersom jag läser dina texter och minns böckerna blir jag återigen klart imponerad av Rowlings intrikata väv av händelser och (bi)karaktärer -- mästerligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att femte boken är klart bättre än fjärde boken, dito mellan filmerna.

      Visst är det mästerligt. Hon har inte många meningslösa karaktärer i sin långa saga. Det hänger ihop från de tidigaste böckerna/filmerna till det bittra slutet. Bara en sådan sak att the philospher's stone har en avgörande roll i sista filmen!

      Radera
  4. Bara några korta tillägg här:
    Serien arbetar väldigt bra med kopplingar och upprepningar.
    Thestrals har de fått till ruggigt snygga.
    Planteringen av Snapes minne är mycket bra.
    Och ser man till filmen håller jag med om att Luna slår Umbridge som årets favorit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Luna är bäst.

      Men visst kan du konfirmera att scenen när tvillingarna flyr skolan är bättre i boken? Jag har för mig att de skapar ett träsk inne i skolan till och med! Måste läsa om dem! :-)

      Radera
    2. Japp, du känner ju mig -- klart allt i böcker är bättre ;) Nej, men just avskedsscenen för Fred och Georges del får om inte annat lite mer utrymme. Just träsket tror jag dock finns kvar i efterhand, inte sammankopplat med deras "flykt"

      Radera
    3. Hade för mig att tvillingarna skapade träsket som en avledande manöver när de flydde slottet och att det sedan fanns kvar för att det var svårt att "tvätta" bort. Haha, min far tvättade ett träsk en gång. Det blev rent.

      Radera
    4. Har äntligen hunnit kolla upp och vi hade inte helt rätt ngn av oss. Själva avskedsscenen är faktiskt rätt kortfattad. Tvillingarna är haffade, kallar på sina kvastar och sticker. Det de blir haffade för är träsket men de skapade det som en avledande manöver för att Harry skulle kunna smyga in på Umbridges kontor. Och eftersom vi får följa Harry i boken vet vi inte vad som hänt innan han själv dyker upp på scenen.

      Radera
    5. Aha, utrett! Thanks alot!

      Radera