måndag 22 augusti 2011

The Firm (1993)


It's against the law.

En kväll hemma hos Frans i somras. Jag blev otroligt sugen på en spännande klassisk thriller. Jag argumenterade för min sak med frenesi och slutligen med framgång, och Frans gav domen att thriller ska det bli. När han uppdagade att jag inte sett "The Firm" blev domen densamme. Jag hade bara sett fragment av filmen någon gång på någon reklamkanal, och då tyckte jag att den verkade lite halvdålig. Men jag hade tydligen fattat fel, för detta var enligt Frans en av de klassiska thrillrarna, med oliiidlig spänning, no less. Yes, sir.

En film som denna bygger på att man som åskådare knyter an till huvudpersonerna och sakta dras in i deras situation. Att filmen bygger upp ett verkligt hot mot dessa personer. Och att vi tillsammans med dem våndas och svettas för att komma ur knipan med livet i behåll, eller vad det nu än är som riskeras. Bra filmer inom genren kan vara "The pelican brief", "Enemy of the state" och kanske "Conspiracy theory".

"The firm" är inte en av de bra thrillrarna. Förvisso ser Tom Cruise fasligt rolig ut när han springer jättefort ner längst en gata. Han flaxar hejdlöst med armarna och han får ett superansträngt ansiktsuttryck. Det största problemet med filmen är dock att personkemin mellan Tom Cruise och Jeanne Tripplehorn i rollen som hans fru är noll, lika död som en sten som lagts upp på stranden. Jag skiter i vad som händer Mitch/Tom och Abby/Jeanne. Kommer de klara sig? Gäsp. Jag skiter i om de kan rädda sitt äktenskap. För ni ska veta att Tom satt på en pingla nere i Västindien. Don't give a damn. Och den onödigt komplicerade simpla historien med en hel advokatfirma som arbetar för maffian lämnade mig lika oberörd som frågan om vem som ska ta över allsången nästa år.

Finns det något bättre än en tät, välgjord, välspelad och framför allt spännande thriller? Nej. Finns det något svårare att finna? Nej, det verkar inte så. Tips och förslag på detta mottages tacksamt.

Jag ger "The firm" två erbjudanden du inte kan motstå av fem möjliga.

Betyg: 2/5

14 kommentarer:

 1. Haha, vad roligt skriven om en RIKTIG SKITFILM!
  Hälsa Frans det från mig. :)

  SvaraRadera
 2. Vadå, ska de byta igen? Hoppas på Carola.

  SvaraRadera
 3. Fiffi: jag tror inte det behövs. Han hörde dig nog TYDLIGT.

  SvaraRadera
 4. Hehe, när då, Måns "Mums-mums" är fortfarande med bland kandidaterna. Jag vet inte varför kvällstidningarna spekulerar i vem som ska leda sången. För att... ja just det, jag skiter i vilket! :-)

  SvaraRadera
 5. Hehe, bra det, för Firman är i min bok endast en svag liten etta :)

  SvaraRadera
 6. Nej, nej, nej! Du kan inte klaga på den obligatoriska Tom Cruise-springer-scenen. Det är ett måste i alla hans filmer.

  Det var många år sen jag såg den men gillade starkt känslan. Dock är den ju en timme för lång. En solid 3/5.

  SvaraRadera
 7. Pladd: Jag vet! Visst springer han alltid i sina filmer. Och fort går det också.

  SvaraRadera
 8. Fiffi: Nej inte en svag liten etta! Gene Hackman är ju med och han är ganska kul att se...

  SvaraRadera
 9. Och Gary Busey, goddamnit!!

  SvaraRadera
 10. Mjna detta var en riktigt trist thriller så jag sällar mig till Henke här, inte helt genomusel då de har för bra skådisar mer. Det knepiga är att det var avsevärt högre tempo och mer action i boken. verkar nästan som att man ansträngt sig för att göra en tråkfilm.

  SvaraRadera
 11. Genomusel utan tvekan, jag är supertokbombsäker på min åsikt i frågan. Gene Hackman spökar runt på allsköns bloggar just nu och jag minns bara små sekvenser av honom i Firman. Ingenting gav ett bestående intryck, det är nästan som om jag inte sett den, vilket kanske är mest önsketänkande i och för sig. Musiken var skitjobbig också. Bara en sån sak.

  /Gnällot Fiffi

  PS. Boken var bra. DS

  SvaraRadera
 12. Den här är nostalgi för min del och därmed milsvitt bättre än ffallt Pelican Brief. Skulle kanske tom klämm i med en fyra. Jag tycker de har förvaltat Grishams bok riktigt bra även om jag kan hålla med om att relationen mellan Tom och Jeanne inte riktigt gnistrar som den ska.

  SvaraRadera
 13. I ärlighetens namn kommer jag inte ihåg så mycket från filmen. Men att Tom Cruise springer som en galning, det minns jag nu när jag läser om det, haha.

  Gav den en ljummen trea, men det är helt klart inte mer än så. Bra thrillers? Du har inte fått så många tips. Har en del jag gillar, täta sådana. Borde finnas fler bara...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju kanske hoppas på en eller annan inom Decennier, tänker i första hand på 70-talet... :-)

   Radera