lördag 13 augusti 2011

The Straight Story (1999)


Alvin Straight: "You don't think about getting old when you're young... you shouldn't"

Jaha, då var semestern slut och det är tillbaks till arbetet. Jag har en hel hög med oskrivna revyer; filmer i massor, en bok och en tv-serie. Var ska jag börja? Inspirerad av Fiffis inspirerande revy om Speed valde jag filmen jag såg igår kväll, anti-speed filmernas moder "The Straight story". Jag har sett filmen tidigare, och den är väl värd att se om.

Alvin Straight dog 1996, i en ålder om 76 år. Han blev känd två år före sin död då han åkte 390 km på sin John Deere-gräsklippare för att hälsa på sin sjuke storebror. Alvin var gammal med dålig syn, han hade inget körkort och han kunde nästan inte gå. Han fann den bästa lösningen på ett mycket existerande problem och han tog helt sonika sin gräsklippare. Hans resa är en fantastisk historia.

David Lynch har regisserat filmen. Det är också fantastiskt. Det är mannen bakom "Twin Peaks", "Blue velvet" och "Mulholland Drive", tänk på det. I hans filmer är snart alla karaktärer perversa, galna eller disturberade. I "The Straight story" hittar Lynch hem till ett Amerika som nästan aldrig visas på film. Det Amerika som befolkas av riktiga människor, med deras drömmar, historier, generositet, fattigdom och rikedom. Min aktning av David Lynch höjs som en flaggstång på toppen av Kaknästornet i och med denna film.

Inledningen av filmen i Alvins hemstad är litet långsam och nu vid andra tittningen upplevde jag den som trevande. Det kanske var ett tecken på min egen oförmåga att stressa av? Men så fort Alvins road trip startar är denna lilla film helt magisk. Richard Farnsworth i rollen som Alvin är otroligt bra. Han spelade rollen året innan han gick bort och han var dödligt sjuk under inspelningen, kräftan. Richard och Alvin hade det gemensamt att de inte kunde gå utan kryckor i slutet av sina liv. Det finns några mycket gripande scener i filmen. Jag gillar framför allt James Cada i rollen som Danny Riordan som hjälper Alvin när klipparen gått sönder, samt scenen med Wiley Harker som Verlyn Heller, två WWII-veteraner på en bar.

Men det jag gillar allra mest är filmens sista scen. En av de bästa och finaste avslutningsscenerna på film alla kategorier. Så enkelt, så fint spelat av två ärrade veteraner. Scenen har nästan ingen dialog. Allt som sägs uttrycks i skådespelarnas ansikten. Fårade gamla ansikten fyllda av minnen, vemod och förlåtelse. För mig gav avslutningsscenen oväntade känslostormar...

Jag ger "The Straight story" fem stjärnor av fem möjliga.

Betyg: 5/5

Alvin Straight: "The worst part of being old is rememberin' when you was young."

16 kommentarer:

 1. Haha, klockren beskrivning "anti-speed filmernas moder" :D

  Har ju en bit kvar innan jag når den här filmen med min Lynch-sommar, men är otroligt sugen på att se om den, fick ju ett väldigt finns omdöme även borta hos Filmrepubliken.

  Trevlig revy Fripp och välkommen tillbaka från semestern!

  SvaraRadera
 2. Tack Plox. Jag ser fram emot din revy.

  Jag rättade en felskrivning... Kaknästornet!

  SvaraRadera
 3. Åååå, TACK Henke för den här recensionen!

  Jag har letat med ljus, lykta och fucking PANNLAMPA efter den här filmen, jag kom inte ihåg vad den hette men har googlat på "gammal man med gräsklippare + film" så många gånger att Google numera svarar mig med "GE UPP, bruden!"

  Men nu vet jag vad den heter och jag vet att jag kan leta upp den och se den och framförallt så kan jag släppa den irriterande titelafasin som drabbade mig med just denna film. Tack för det! :D

  SvaraRadera
 4. Fiffi: det var så lite så. Det är bra att man kan hjälpa till utan att ens veta om det... :-)

  Har du sett den och glömde titeln, eller har du den att se fram emot?

  SvaraRadera
 5. Jag har sett vissa delar av filmen men inte hela i ett svep. Så jag vet vilken "känsla" jag har för filmen och att jag vill se om den från A till Ö men såg till min fasa att den inte fanns på Lovefilm så det blir att leta vidare :)

  SvaraRadera
 6. Amen på allt du skriver!
  Har alltid älskat den här filmen.

  SvaraRadera
 7. Välkommen tillbaka :) Hur kan man inte tycka om den här filmen? En favorit bland Lynchs filmer.

  SvaraRadera
 8. filmitch: Tack. Nej det går inte. Omöjligt! Tar i hand...

  SvaraRadera
 9. Håller helt med om det du skriver. Såg den här på bio när den kom och det var en mycket trevlig upplevelse. Kände mig helt varm efteråt. Musiken, sädesfälten, gräsklipparen, personerna han möter. Mycket trevlig road movie. Sen finns det saker under ytan som är mörka, fast dessa är väldigt långt under ytan för att vara Lynch. T ex tror jag Alvin har ångest för att lyckades tända eld på en kåk där hans dotters barn förolyckades (det här är spekulationer från min sida, men det fanns en scen där Alvin får nån sorts blackout när han ser en brand och sen börjar gräsklipparen skena nerför en utförsbacke.)

  Finns den inte på Lovefilm, hmm, hur ska man då kunna älska film? Lite konstigt att den inte finns. Det verkar som om inte Eraserhead finns där heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och jag håller med mig själv. Filmen blev ännu bättre efter omtitten! :)

   Radera
  2. Bra, då håller du med en som har rätt! :-D

   Radera
 10. Jojjenito: Jovisst finns det mörker. Se bara scenen med Alvin och den andre krigsveteranen när de sitter med sina demoner på en bar och dricker.

  Jag tänkte inte så djupt angående scenen du beskriver, med den skenande klipparen, men nu när jag tänker på det tror jag att du har rätt.

  SvaraRadera
 11. Tack för påminnelsen, jag blev jättesugen på den här filmen när den kom, men den har lyckats ramla mellan stolarna. Upp på listan med dig.

  SvaraRadera
 12. Nu är den sedd och omskriven.
  Tack så jättemycket!!! :)

  http://www.fiffisfilmtajm.se/the-straight-story/

  SvaraRadera