söndag 21 augusti 2011

Piranha (2010)


This is the Lake Victoria police department. The sheriff has declared an emergency!

Och så börjar skrikandet. "Piranha" är en överraskande underhållande splatter- och nakna bröst-film som flirtar hejdlöst med genren. Kul grejjer helt enkelt.

Tänk er "Jaws", eller "Hajen" som den heter här i Sverige, fast inspelad i en tid där man får se mer av odjurens dödande av halvnakna, och helnakna, oskyldiga (?) ungdomar på spring break. Tänk er att istället för hajen utmanas vi av ett stim av dinosariegamla superaggresiva pirayor. Tänk er horder av topless-brudar. Då tänker ni på "Piranha".


Samtidigt har vi Elisabeth Shue som spelar sheriff Julie Forester lika gravallvarligt som Roy Scheider i "Jaws". Det är en underlig blandning av allvarligt spel av Shue som sheriffen, och over-the-top gore (köttigt dödande av ungdomarna, de äts, slits sönder, skärs sönder, hamnar i motorbåtarnas propellrar etc). Till exempel scenen med tjejen som sitter i en badring, och äts av pirayorna så att hon liksom sugs ner genom ringen i ett bubblande blodrött inferno...

Jag har läst revyer som antyder att detta skulle vara en spänningsfilm, men jag såg det inte alls så. För mig är detta ren komedi, förklädd som en skräckis. Jag är kanske avtrubbad? Lustigt i så fall eftersom jag normalt sett inte "vågar" se skräckfilm...

Filmbloggvännerna Fiffi och filmitch har också sett filmen.

Jag roades av denna film och den får därför tre sylvassa tänder av fem möjliga.

Betyg: 3/5

They are babies? Huh. So, where are their parents?5 kommentarer:

 1. Roande är rätta ordet, Aja kan sina saker :) Uppföljare är på G då med namnet Piranha 3DD troligtvis mer bröst och blod.

  SvaraRadera
 2. och antagligen STÖRRE bröst eftersom det är dubbel-D

  SvaraRadera
 3. Haha, mer OCH större! Härligt.

  SvaraRadera
 4. och tack för länkningen :)

  SvaraRadera
 5. Jag såg den absolut som en komedi och en betydligt mer lyckad sådan än tex Scary Movie-franchisen.

  SvaraRadera