fredag 29 september 2023

Big Trouble (2002)


Big Trouble är en underskattad genommysig komedi med ett galleri av härliga karaktärer framförda av en drös ännu härligare skådespelare. Filmen är regisserad av Barry Sonnenfeld som gav oss den likaledes underhållande Get Shorty från 1995.

Handlingen är medvetet rörig men den har inget med att göra om filmen funkar eller ej. Det handlar i alla fall om några vanliga halvhederliga medborgare som blir indragna i skurkarnas värld och ett atomvapen på drift.

Filmen har ett överflöd av sköna skådisar. Tim Allen är mysig och han spelar "the straight guy" som alla skämtare spelar mot. Sen har vi Rene Russo (alltid härlig), Zooey Deschanel och Ben Foster (unga!), Stanley Tucci, Sofia Vergara och Jason Lee (Jesus!). Skurkar i massor med Dennis Farina (lysande), Jack Kehler, Tom Sizemore och Johnny Knoxville. Poliserna spelas förträffligt av Janeane Garofalo och Patrick Warburton, och filmen bjuder på flera kul figurer.

Det är svårt att fingret på varför filmen funkar och är så mysig och underhållande. Dialogen och humorn sitter som en smäck och handlingen är vimsig och meningslös men den adderar till filmens feeling. Av moderna filmer är det kanske re-booten av Fletch som ligger närmast?

Jag ger i alla fall denna film en stark trea!

Betyg: 3+/5

Lyssna på oss snacka om filmen i Shinypoddens avsnitt Burn After Reading - där poddar finns, eller här.

Hoppa över och läs Sofias text om filmen! 

2 kommentarer:

 1. Jag måste erkänna att jag aldrig riktigt fattade Puggys roll i det hela. Särskilt som hans VO byttes ut mot Allens ganska snart. Men jag undrar om det var Warburtons prestation här som gav honom rollen i Men in Black II?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Puggy...? Ah, Jason Lees karaktär. Ja precis, vad tusan hade han där att göra? Filmen hade inte ändrats mycket om man tog bort honom. Samtidigt var han en kul karaktär så han skadade ju inte filmen heller.

   Kan varit här Warburton fixade nästa gig men jag tror nog ännu hellre att det var hans ikoniska roll i Seinfeld som fixade båda jobben. Speciellt med tanke på att filmerna hade premiär med mindre än tre månader emellan... :)

   Radera