måndag 2 oktober 2023

Bröderna Coen: A Serious Man


Vi har kommit till det näst sista avsnittet av denna poddsäsong. I avsnittet snackar vi om Coens A Serious Man och till den har vi kopplat Andrey Zvyagintsevs Leviathan. 

Vi kämpar med att tyda filmernas betydelse, vilka är frågorna och varför finns där inte svar? 

Lyssna på Shinypodden där poddar finns, eller här.

8 kommentarer:

 1. Ok, den här gången är det jag som slår pannan i tragedi-väggen. Jag lyckas inte alls uppskatta A Serious Man på samma sätt som ni, främst därför att den blir för tragisk. Brödernas tragikomik tippar för mycket. Jag får inte ihop drömmarna med det som händer i filmen, sannolikt för att jag inte bryr mig tillräckligt mycket. Jag undrar hur mycket av filmens stämning och anda kommer av att den skulle kunna vara ett av deras mer personliga alster? Men återigen har vi ju en Boardwalk Empire-referens i huvudrollsinnehavaren :)

  https://bilderord.wordpress.com/2018/08/20/a-serious-man-2009/

  Iom att jag inte gick in i Leviathan med en Coen-film i bakhuvudet gick det sannolikt lite lättare att ta den till mig. Men medan jag klämde in en omtitt på A Serious Man hade jag inte den minsta längtan att se om den, så jag får gå på min text. Jag hade dock inte uppfattat Job-temat så pass tydligt, utan ser det mer som en historia som prästerskapet drar för att folket inte ska gnälla allt för mycket.

  https://bilderord.wordpress.com/2015/05/06/tema-helvete/

  Jag ska försöka att haka på Buster Scruggs, om inte annat för kompletistgenens skull, om jag hinner. McCabe och Mrs. Miller verkar tyvärr inte finnas tillgänglig för stream ngnstans just nu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sympatier med dig om filmer som är för tragiska. Det är inte alltid det "roligaste" att titta på. Jag tycker att den håller sig på banan och jag gillar det mesta i den filmen, men som du hörde gick det över gränsen för mig med misären i Leviathan.

   Kul att du hänger med även om det endast blir huvudfilmen! Men stilla min nyfikenhet, är McCabe & Mrs. Miller en blindspot för dig? I så fall kan jag rekommendera dig ge den chansen någon gång. Helt klart intressant och du skulle få något rejält att sätta dig in i... :-)

   Radera
  2. @Sofia: Visst är Boardwalk Empire en lite underskattad skattkista med fantastiska skådespelare?

   Jag förstår att Leviathan inte är en film som lockar till omtitt, även om den är förvånansvärt lätt att se. Det finns kanske inte så mycket mer att hämta än det man snappar upp första gången man ser den, och då finns det roligare filmer att se.

   Radera
  3. @Henke: Japp, blindspot. Nu är jag iofs inte lika stort fan av Altman som du men du har ju pratat dig så pass varm för filmen att jag såklart är nyfiken

   @Carl: Mycket trevlig serie! Har just sett klart andra säsongen -- avslutades smått chockartat måste jag säga. Det finns så många intressanta rollfigurer. Utvecklingen för Michael Shannon fortsätter att överraska, minst sagt

   Radera
 2. A Serious Man gillade jag mycket när jag såg den på bio (trodde dock jag kommit in på fel film med pga inledningen). Med tanke på min text känns det som att jag helt missat det tragiska i det hela. https://jojjenito.com/2011/04/24/a-serious-man/

  Leviatan har jag inte sett. Däremot älskade jag Zvjagintsevs debutfilm Återkomsten, en av mina absoluta favoritfilmer (5/5). https://jojjenito.com/2011/02/14/aterkomsten/ Efter att ha sett Återkomsten blev det aldrig av att såg några andra av hans filmer. De kändes för mörka nåt sätt (one-note kanske man kan säga...). Nu är jag dock sugen igen eftersom jag minns fotot och hantverket.

  @Sofia: McCabe & Mrs. Miller finns på hyrstream (Amazon, Google Play) men det räknas kanske inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då skulle du ju kunna testa Leviathan också. Den verkar vara en av hans två bästa filmer om man kollar runt lite. Jag sällar mig kanske inte till hans största fans...

   Lustigt (i meningen intressant) att vi filmnördar uppfattar filmer så olika. A serious man en komedi och drama men inte tragisk? Så kan det såklart bli ibland. Det är det som gör det så kul att diskutera film med andra nördar!

   Radera
  2. @Jojjenito: Jag har hört mycket gott om Återkomsten men har inte tagit mig för att se den. Men jag rekommenderar varmt både Leviathan och Loveless. Elena har jag också sett och uppskattat, men den känns lite mindre potent. Man tänker alltid att den här sortens tungsint film skall vara en ansträngning att se, men när hantverket är så bra sugs man ju in och det blir njutbart.

   Radera
  3. Jaha, tack för tipset. Jag gick på Playpilot och där var den angiven som "Ej tillgänglig"

   Radera