måndag 4 september 2023

Help! (1965)


Om "A hard day's night" var en nästan dokumentärisk och milt humoristisk vy över de unga Beatlarna från 1964 är "Help!" en ren komedi och försök till fiktion med beatlarna i huvudrollen. Filmen påminner om Monty Python och "Rosa Pantern"-filmerna med Peter Sellers. Filmen är också en spoof på Bondfilmerna.

I ett vådligt äventyr jagas Ringo och hans vänner av en indiska sekt på grund av en stor och fin ring som de vill använda i rituella mord på oskulder. Brittiska forskare är också på jakt efter ringen då de tror att de kan bygga en fasligt elakt vapen med dess hjälp.

"Help!" är helt bonkers och den kommer knappast inte upp i "A hard day's night" i artistiskt utförande, men den är på många sätt mer underhållande. Jag som inte brukar gilla korkad farsartad humor! Och det är exakt det vi får här men det funkar på något vis. Det är naivt och supercharmigt. Det är fascinerande hur mycket beatlarna bjuder på sig själva. Det är som att de helt skiter i "appearances".

Filmen är dock mycket tidsdaterad så känsliga tittare varnas. De indiska sektmedlemmarna framställs på ett ganska tokigt sätt, det tål att nämnas.

Filmen vinner på charmen hos John, Paul, George och Ringo.

Betyg: 3/5



2 kommentarer:

 1. Roligt att se att det finns dumhumor som även tilltalar dig. Man blir allt lite gladare av rätt sorts dumhumor... Apropås tidsanda, det är inte så att beatlarna också har ett visst intresse av de mordhotade oskulderna? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja jag kan tydligen gilla dumhumor också om det bär charmigt gjort. Så har det nog förvisso alltid varit. The Jerk var en stor favorit när jag växte upp.

   Kommer inte ihåg detaljerna så jag tar dig på orden! Det var länge sedan jag såg filmen (och skrev texten). Det var i samband med ett ej slutfört poddprojekt som filmerna kom upp på agendan...

   Radera