onsdag 3 maj 2023

Vivre sa vie: Film en douze tableaux (1962)


Vivre sa vie är en löst sammanhållen kavalkad av 12 scener där vi får följa Anna Karinas Nana resa från en glad ung kvinna med framtidstro till att bli fast i hallickens grepp i prostitutionens kvicksand.

Filmen har ingen direkt handling och fokuserar mest på filosofiska dialoger mellan karaktärer som passerar revy i Nanas liv. Det är en "hängfilm" där man hänger med Nana och får inblick i hennes liv och inre, en "slize of life"-film så god som någon, utan mätbar form eller riktning. Detta är höjden av arty farty franskt bajsnödigt från en, förmodar jag, självgod Godard.

Danskan Anna Karina är förtrollande i huvudrollen. Hon är härlig på det sättet en person med karisma och glimten i ögat kan vara, inte endast för snygg på foton på ett "kliniskt" sätt. Jag gillar hennes energi. Hon var ett tag gift med Godard. Just under denna film höll de på att skilja sig och därför fick Nana gå ett hemskt öde till möte. Godard straffade kvinnan som valde att lämna honom kan jag tänka mig. Regissören som Gud.

De måste dock fixat till sin relation tillräckligt mycket för att kunna arbeta ihop igen. Hon spelade i senare filmer han regisserat. Aanna var med i sammanlagt åtta filmer av Godard inklusive Alphaville, Bande à part och Pierrot le Fou.

Denna films värde var att se Anna Karina, i övrigt var det pretto och inte så lite sövande. Jag nickade till ett antal gånger i mitten av filmen. 

Betyg: 2/5

Filmen ingick i listan av filmer jag och Måns pratat om i Shinypodden Filmskolan, som hittas där ni hittar poddar, eller här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar