fredag 5 maj 2023

Lykke Li, Stockholm (2023)


Lykke Li möter Radiosymfonikerna, Berwaldhallen, torsdagen den 20:e april, 2023

Trots att jag såg Lykke Li live på Cirkus så sent som i höstas blev jag nyfiken när det annonserades att hon skulle spela tillsammans med Radiosymfonikerna på fina Berwaldhallen. Det blev ett givet köp och jag bjöd med mig systersonen Måns också. Då detta var mestadels en popkonsert valde jag biljetter långt fram, mitten av rad 2. Jag hoppades på att Lykke skulle husera längst fram på scenen... Normalt sett på klassisk musik vill man sitta lite längre bak för den perfekta ljudupplevelsen samt att golvet är svagt sluttande så man får bättre översikt av hela orkestern. 

Vi blev minst sagt snopna när Lykke intog plats långt bak på scenen, mitt i orkestern. Hon stod där bak hela showen oftast vänd 90 grader från publiken så kon kunde ha ögonkontakt med sitt vanliga band som också stod gömda av orkestern. Dessutom hade hon med sig två körtjejer som stod på sidan vid cellospelarna. Vi såg körtjejerna bättre än Lykke Li själv. Udda val sannerligen.

Precis som i höstas spelade hon hela den nya skivan Eyeye från start till slut för att avsluta med några låtar från de äldre skivorna. Den stora skillnaden från Cirkus var att dirigenten Hans Ek hade gjort nya arrangemang för musiken. Dessutom hade två låtar från hösten konsert tagits bort (Never gonna love again och Just like a dream), medan två lagts till (Deep end och Bad woman).

Det var uppenbarligen många fler som gillade konceptet för hon fyllde Berwaldhallen fyra konserter i rad under tre intensiva dagar. 

Konserten var cool och häftig på många sätt då symfoniorkestern verkligen adderade till flera av låtarna, både från nya skivan och de äldre materialet. Men å andra sidan saknade jag Lykke Li själv. Oftast brukar hon stå långt fram på scenen och dominera showerna, hålla publiken i ett grepp med sin karisma och styrka på scenen. Nu var hon dold bakom dirigenten och symfoniorkesterns bröl.

Överlag var konserten kul just för den var annorlunda, men då vi trots allt satt för nära scenkanten och knappt kunde se stjärnan, blev showen inte riktigt en fullträff.

Set list:

1. No hotel
2. You don't go away
3. Highway to your heart
4. Happy hurts
5. Carousel
6. 5D
7. Over
8. Ü&I
9. I never learn
10. No rest for the wicked
11. Little bit
12. Deep end
13. Bad woman
14. I follow rivers
15. Possibility
16. Hard rain

OBS: Inspelning från konserterna sänds på P4 ikväll fredagen den 5:e maj kl 19.06-20.00, och på Berwaldhallen Play kan man se konserten ikväll.


2 kommentarer:

  1. Ingen lykke med platsvalen alltså. Lite synd men verkar ju ha funkat hyfsat ändå. Kan det vara så att hon liksom ville vara en del av orkester, liksom inte sticka ut och framhäva sig själv?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tror just så! Dessutom verkade hon vara tagen av stunden och framstod nästan som blyg vilket inte brukar vara fallet. Jag har alltid sett henne som mycket självsäker och "tuff" på scenen.

      Radera