tisdag 30 maj 2023

Sambizanga (1972)Sambizanga är en innerlig film inspelad i Angola 1972 under inledningen av frihetskampen mot den portugisiska kolonialmakten. Angola blev fritt från Portugal 1975.

Det är mer fascinerande att filmen blev till än att den är bra. Bra kämpat att lyckas spela in den. Skådespelarna förefaller vara mer eller mindre amatörer men de har närvaro och känslan av att detta är viktigt går genom skärmen.

Men om man ska vara ärlig är filmen otroligt simpel och inte speciellt bra gjord. Den är allt annat än tajt med resultatet att scener inte hänger ihop med varandra, det blir en film med olika scener som kommer lite random en efter en. Fotot är inte heller mer än på nybörjarnivå. Egentligen finns det inte en enda scen som sticker ut som kompetent filmskapande.

Därför vänder jag åter till det förunderliga att filmens ens finns till. Regissören Sarah Maldoror gjorde den första filmen producerad i någon av de före detta portugisiska kolonierna. Filmens huvudperson är Maria som letar efter sin make som tagits av, och senare dödas, av säkerhetspolisen. Hon spelas av Elisa Andrade och är filmens stand out. Hon var bra, men det övriga var inte så roligt.

En film mest för dem som studerar de afrikanska kolonierna och kolonialismens fasor.

Betyg: 1/5

Lyssna på Shinypodden där poddar finns, eller här.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar