fredag 4 januari 2013

7 SkådespelareVår ärade filmbloggarkollega Filmitch postade för inte så länge sedan två listor med favorit-skådespelare, en med manliga och en med kvinnliga. Kul idé utropade jag och bestämde mig snabbt för att själv knåpa ihop tvenne listor.

Manliga skådespelare. Hmmm. Den första jag kom att tänka på var ikonen Stålmannen så honom ville jag ha i huvudet på detta inlägg. Men varken stålmannen eller Christopher Reeve platsar på min lista. Nej, istället har jag valt sju skådespelare som ofta räcker för att jag ska vilja se den film de är med i. Skådespelare som bär en film på sina axlar så att säga. För mig innebär det en mix av bra skådespeleri, bra filmval och en skön personlighet. Speciellt det här med ett bra filmval är en viktig faktor. Vissa skådespelare väljer sina projekt bättre än andra. Detta är alltså inte en lista på de sju bästa skådespelarna rent objektivt sett, utan detta är mina högst personliga favoriter för tillfället. Utan inbördes ordning.

Jag ser mest engelskspråkig film och det återspeglas i mina två listor. I listan av mina manliga favoritskådespelarna finner jag en blandning av lite äldre och lite medelåldrigare. Inga purunga hunkar på denna lista direkt. Annat blir det när vi kommer till listan med skådespelerskor (hunkor?). Vissa notabla namn hamnade just utanför listan. Ni finner namnen på dem som just missade målsnöret nederst.


Philip Seymour Hoffman

Nestorn i församlingen och en av de bästa alla kategorier bland nu levande skådespelare. PSH kan spela alla roller vilket förvånansvärt få kan. Se honom i filmer som Love Liza, Punch drunk love, Capote, The ides of March, Moneyball, Happiness och inte minst hans suveräna Lester Bangs i Almost famous.


Robert Downey Jr.
Han har en komikers tajming och en dramatikers blödande hjärta. Han spelar ibland roller där han är nästan lika desperat som han är i verkligheten. Utan knarket hade han kunnat vara en av världens främsta skådespelare, eller helt okänd. Se honom i filmer som Less than zero, Avengers, Sherlock Holmes, Short Cuts, Wonder Boys, Good night and good luck, Tropic thunder och som Tony Stark i Ironman.


Gary Oldman
Fullständigt lysande i det mesta han gör och kolla vilken filmbiografi han besitter. Njut av hans komplexa skådespelerikonster i Léon, True romance, The fifth element, som Sirius Black i Harry Potter, som Jim Gordon i Christopher Nolan's Batman och inte minst som George Smiley i Tinker tailor soldier spy.


Michael Fassbender

Den på listan som jag sett näst minst antal filmer med. Men gosh vad han är bra. Rollen som Brandon i Shame räcker nästan för att hamna på listan. Men han har gjort en hel del faktiskt, bland annat var han med i den där otroligt hemska filmen Eden Lake. Favoritfilmer är annars Shame, Inglourious basterds, X-Men: First class och han spelar den oförglömliga David i Prometheus.


George Clooney

En saga för bra för att vara sann från Hollywood. Mr Nice guy himself, Mr. Clooney. Men han har hjärtat på rätt ställe och hans egna projekt är allt som oftast mycket intressanta. Han syns i favoritfilmer som From dusk til dawn, Out of sight, Three kings, Ocean's 11, Burn after reading, Good night and good luck, The Descendants, The ides of March och han bara är Ryan Bingham i Up in the air.


Tom Hardy

Tom Hardy är en gigant. Den mest fysiska skådespelaren på listan. Jag har inte sett honom i så mycket men han har redan kvalificerat sig på min lista över favoritskådespelare. Han kommer väl alltid vara ihågkommen från TDKR, men jag gillar honom än mer i Lawless. Favoritfilmer med Tom Hardy är Black hawk down, Inception, The Dark Knight rises och så Lawless där han spelar den fåordige Forrest Bondurant.


John Cusack

Ingen överraskning här inte. Min officiella "man-crush", John Cusack. Är han bra? Vet inte, jag gillar honom bara. Spelar han olika karaktärer? Nej, oftast inte, men det är ju det som är hela grejjen! Du kan se honom i Being John Malcovich, Pushing tin, Grosse Point Blank, som Vince Larkin i Con Air, som Eddie Thomas i America's sweethearts och till sist i hans livs roll som Rob Gordon i High Fidelity.


Jag hade några fler på min lista som föll bort av olika anledningar. Matt Damon missade målet med liten marginal, honom gillar jag. Edward Norton är väl en av de bästa och alltid njutbar men han har varit med i för få av mina favoritfilmer. Joseph Gordon-Levitt var uppe på listan ett tag för filmer som Brick och 50/50 men han föll bort efter den avskyvärda Premium rush. Ryan Gosling är en bra en som är på väg upp, men jag har inte drabbats av honom lika mycket som vissa andra. Han var i och för sig väldigt bra som Lars Lindstrom. Matthew McConaughey är en stark bubblare, jag har inte sett hans senaste alster, men han finns på radarn. Till sist ville jag ha med Bruce Willis på ett hörn. Ända sedan Die Hard och The fifth element har han varit en favorit.


Detta var väl kul? Ni är välkomna att skriva in kommenatrer med era egna favoriter och eventuella känslor runt mina val. Inom några dagar kommer jag publicera en lista med sju kvinnliga favoriter.

Hoppas gärna över till Filmitch och läs han originalpost som inspirerade mig till detta. Tack för en kul idé, Filmitch!

23 kommentarer:

 1. Jag skulle nog slänga upp Daniel Day Lewis på listan också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe. Hans höghet DDL, mästaren av överspel? LOL. Nej du, bra försök men icke hos mig. :)

   Radera
  2. Han spelar faktiskt inte över i Lincoln. Väldigt lågmäld prestation måste sägas... Sen måste jag säga att jag brukar gilla honom, men en riktig favorit är han inte.

   Radera
 2. Ska efter dina inledande kommentarer bli väldigt intressant att ta del av din skådespelerska-lista ;) Huvudet på spiken vad gäller första omdömet om Robert Downey -- mycket välformulerat! Dock trodde jag att du hade slängt upp Tom Hanks på listan innan jag såg ett helt annat Tom-efternamn ovanför bilden, uj vad lika de var just där.

  Själv vet jag dock inte om jag har några särskilda skådisar som bara av egen kraft motiverar filmval, måste nog fundera på det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ohoj Sofia, och tack för de snälla orden. God fortsättning på det nya året. Ikväll ska jag bruka lånet från dig.

   Jo, under förarbetet skönjde jag en trend att de kvinnliga var klart yngre än de manliga. Låt mig återkomma i ämnet på söndag!

   Jag blev förvånad av din kommentar. Är Hardy lik Hanks? Jag ser det inte. Men så kom jag på att du säkert inte sett Lawless än? Se den och du kommer icke blanda ihop dessa herrar igen!

   Nog finns det skådisar som får dig att bli litet mer intresserad av en ny filmtitel? Även om du inte väljer film bara på det, måste väl valet av skådespelare ha viss betydelse?

   Radera
  2. Ohh, spännande! Får man en hint om upplevelsen nästa lördag kanske?

   På just den bilden du valt tycker jag allt att Hardy är väldigt lik Hanks. Annars kan jag hålla med om att Bane inte har mycket gemensamt med Forrest Gump. Nope, jag har fortfarande Lawless kvar.

   Visst finns det skådisar som gör mig mer på, men oftast är det snarare historien och typ av film som drar eller repellerar. Chris Cooper har faktiskt på senare år blivit ett pålitligt namn för min del. Ehhh, William H. Macy, Joaquin Phoenix, Robert Duvall, Alan Rickman. Ed Norton och Kevin Spacey till viss del, men de har inte lyckats hålla samma höga kvalitet rakt igenom tyvärr.

   Radera
  3. Han i The hangover och Limitless?

   Alan Rickman är otroligt skön i Harry Potter.

   Kevin Spacey? Då har du uppenbarligen inte sett Pay it forward...!

   Radera
  4. Haha, Bradley Cooper är faktiskt en non-entitet på min filmhimmel, tror inte jag har sett en enda film med killen.

   Snape är skön, men jag säger bara: Hans Gruber.

   Tyvärr har jag sett Pay it Forward -- det var det som "inte lyckats hålla samma höga kvalitet rakt igenom" betydde. Jag är tex heller inget stort fan av K-Pax eller The Shipping News.

   Radera
  5. LOL, inte sett Bradley Cooper? Du har missat något där! :-)

   Hans Gruber är såklart en favorit. Hi5 på den.

   Radera
 3. Jag ser allt jag kommer över med Alan Alda och Martin Sheen, därefter gillar jag även Val Kilmer, Tom Cruise och Brad Pitt. Men som sagt, Alda och Sheen, det är mina gubbar.

  Kul lista! Jag gillar dem allihop, utom möjligtvis Downey Jr som sällan känns trovärdig för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt, egna val!

   Alda är en favvis, men hårt märkt av tv-serien. Jag älskar honom också i Woodys film. Martin Sheen, samma sak, bra men märkt av tv-serien, han blir aldrig något annat än presidenten i mina ögon! :)

   Val Kilmer var ett intressant val. Han äger filmen Heat och jag gillar honom i det mesta - han platsar i grupp två!

   Tompa, han som springer med de spända armarna? Jodå, han är bra.

   Brad Pitt. Inte helt såld på honom. Han är fasligt ojämn.

   Nu kom jag på en som jag helt glömt, Michael Douglas! Skulle inte han platsat på topp-7?? Men vem skulle han puttat ut?

   Radera
 4. Härlig lista och tackar för länken. Håller med om att alla är mycket bra skådisar. Fassbender har jag nog sett för lite av (Shame ligger i hyllan), Cusak känns lite som att han har peakat. Clooney blir bara bättre o bättre.
  Tackar för länkning och ser fram emot damerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv. Oj, har du inte sett Shame? Ok, mycket nöje när det blir av. Se till att stänga av mobiler och släcka ner huset och ge dig själv chansen att se den utan störmoment...

   Hur gick det med listor på dina icke-favvisar?

   Radera
  2. Den har jag gjort klart men...när jag läste igenom inlägget fann jag att det spred en sådan negativ känsla att jag skrotade den. Det blev lite väl mycket gnäll. Men med på listan var i alla fall: Chris Rock, Jack Black, Julia Roberts, Sandra Bullock, Rene Z, Seth Rogen och barnskådiasar i allmänhet. Filar på en mer neutral lista som inte har samma air av personangrepp.

   Radera
  3. Men hey! Vad tråkigt. Jag ville läsa och diskutera. Jag hade då kunnat göra min röst hörd för Sandra Bullocks fina insats i The blind side...

   Trist om du känner dig begränsad, censurerad eller till och med tystad. "Min blogg är min borg" säger jag. Hoppas bara att du valde att kasta bort ditt inlägg av rätt orsaker.

   Radera
  4. Om det är ngn form av censur sätter jag den på mig själv. Jag känner mig inte begränsad men försöker sätta egna gränser. Just i det här fallet kände jag att det blev så mycket negativt att det kändes olustigt att läsa, inte därför att jag var speciellt elak mot ngn skådis men jag kände att det skavde lite. Kanske var det julkänslan och att man ska vara snäll som satte in ;)

   Att jag sedan stönar och stånkar över filmer som jag inte gillar är en annan sak - då är det oftast produkten och inte personen.
   Henke efter ditt svar har jag funderat ett varv till och visst lägger jag upp listan håll utkik för det är klart att Sandra måste få en chans till ett ridderligt försvar :)

   Radera
  5. Gott så. Jag börjar putsa min rustning och vässa mitt svärd. :-)

   Radera
 5. Philip Seymour Hoffman, Gary Oldman och Michael Fassbender är alla mycket bra och även jag har dem som favoriter. Hoffman och Oldman är ju mer etablerade så de rankar jag lite högre, men Fassbender är på väg upp helt klart.

  Robert Downey Jr. är kanske ingen favorit, men gillar honom när jag ser honom. Det är han som gör Iron Man till en bra/bättre film.

  George Clooney börjar jag respektera allt mer. Detta sedan sin Oscarsprestation i Syriana. Efter det har han höjt sig ett snäpp mot tidigare. Även bra i Michael Clayton, Up in the Air, The American och The Descendants. Alltså roller där han är lite mer seriös...

  Tom Hardy är duktig, utan tvekan. Har dock inte fastnat för honom som många andra verkar ha gjort. Väntar nog fortfarande på att få ett grepp om honom.

  John Cusack är ingen jag tänker på som en bra skådis eller favorit, men han funkar.

  Jag gjorde också liknande listor för något år sen med mina manliga och kvinnliga favoriter. Dock är de inte riktigt aktuella idag då jag skulle vilja lägga till fler och kanske ta bort några. Men det kommer ju dyka upp favoriter varje måndag när mina "legendarer" dyker upp ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du fuskade såg det ut som. Många fler än sju! :-)

   Vi har helt klart överlapp på Jimmy Stewart, Robert De Niro och Michael Douglas. Tre som jag inte alls hyllar är Nicholson, Pacino och Bale.

   Radera
 6. Jättekul lista! Några skulle dyka upp hos mig, några kanske och en verkligen inte ;)

  Jag har grunnat på en egen ända sen Filmitch publicerade sin lista och nu blir jag jättepepp på att go all in. Det får bli så. Återkommer ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jubel! Kul med fler listor. Jag önskar dig lycka till med arbetet.

   Några överlapp, spännande. Jag förstår att PSH verkligen inte kommer med i alla fall... ;-)

   Radera
 7. Jisses!
  Om jag skulle göra ett par listor (vilket jag ju blev sugen på nu) skulle den manliga förmodligen kanske bli en karbonkopia av din! Finns inget att klaga på här! Inte ens bubblarna. Cusack är sedan länge också en man i min finaste bok!

  Som vanligt vill jag också försöka peta in Gene Hackman på ett hörn (försökte med samma stunt hos filmitch..)....och kanske Jason Statham. Inte för att han är en speciellt bra skådis, mer för att han ALLTID ser så jädra cool ut i varje film han gör. (Senast i The Bank Job häromkvällen...!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul. Såklart du ska sätta ihop listor. Speciellt eftersom du uppenbarligen har en delikat och klanderfri smak. LOL. Listorna med kvinnliga favoriter kanske inte alls stämmer överrens lika mycket!

   Radera