tisdag 15 januari 2019

52 Directors - The Coen brothersJag har länge ansett The Coen brothers vara mina favoriter bland alla regissörer, men jag måste nog efter djup meditation och ivrigt podcastande inse att de kanske inte är det längre. Jag och Carl poddade om deras filmer och fokuserade då på de osedda och i någon mån bortglömda filmerna även om vissa höjdare slank in. För intresserade finner ni podcasten här.

Jag har sett alla deras 18 filmer och, om inget annat, kan jag med gott samvete säga att jag ser fram emot alla deras nya filmer. Låt oss fokusera på creme de la creme of Coen brothers. Jag fann snabbt minst tio filmer som var aktuella. Topp tre kändes helt säkra men sedan kom en hög med filmer som kunde hamna lite huller om buller kändes det som. Jag gav prio till nostalgi och magkänsla.

Without further ado...The Coen brothers topp 5
5. True grit (2010)

Nyligen omsedd vilket gjorde att den knep sista platsen på listan. Är ju färsk i minnet så att säga. Gillar ju också western-genren så det fick bli denna. Kan lätt ersättas av någon av de fem bubblarna efter omtitt.4. Miller's Crossing (1990)


En annan titel som ingick i poddningen och som funkade bra trots att det var så länge sedan jag säg den senast. Härligt att den höll ihop det! Min första film av bröderna Coen och en favorit.3. A serious man (2009)


En av deras tre bästa filmer. Ordningen beror lite på vilken jag såg senast, så bra är de alla tre. Älskar känslan i denna film. Javisst, det är en ganska bister stämning i filmen men jag trivs med den ändå.2. Fargo (1996)


En film jag såg om för drygt två år sedan och som var ännu starkare än vad jag kom ihåg den som. Den har allt det som gör bröderna bra; känsla, humor, den egna smått vrickade stilen, miljöerna, karaktärerna. Mycket bra. 1. No country for old men (2007)


Såg den första gången på Stockholms filmfestival och blev helt blown away som man säger på svenska.  Såg om den på bio och sett den hemma ytterligare några gånger men nu var det ett tag sedan. Minnet av den är dock fortfarande starkt. Oerhört tung film med lysande skådespelare och ett fantastiskt manus. Är detta brödernas enda femma? Jo kanske. 


Följande filmer slogs om platserna precis utanför topp 5; Hail, Caesar!, The big Lebowski, Burn after reading, O Brother, where art thou? samt The ballad of Buster Scruggs.Jag har sett alla filmer av bröderna:

 1. Blood simple (1984)
 2. Raising Arizona (1987)
 3. Miller's Crossing (1990)
 4. Barton Fink (1991)
 5. The Hudsucker proxy (1994)
 6. Fargo (1996)
 7. The Big Lebowski (1998)
 8. O Brother, where art thou? (2000)
 9. The man who wasen't there (2001)
 10. Intolerable cruelty (2003)
 11. The ladykillers (2004)
 12. No country for old men (2007)
 13. Burn after reading (2008)
 14. A serious man (2009)
 15. True grit (2010)
 16. Inside Llewyn Davis (2013)
 17. Hail, Caesar! (2016)
 18. The ballad of Buster Scruggs (2018)


Sådär ja, hoppa nu över och kolla vad Mr. Christian tycker om The Coen brothers.


10 kommentarer:

 1. Mycket intressant. Hade ingen aning om att du hade sett alla deras filmer och alltså har dem som sådana favoriter. Har själv hoppat över en del av deras filmer som inte riktigt lockat eftersom deras komedier inte direkt har funkat på mig. Men det är klart, alla deras filmer är värda en chans.

  Mycket kul att återse Miller's Crossing på listan då jag valde att se om den och Barton Fink innan jag kunde känna mig helt säker och nöjd med min lista. MC var bättre än jag mindes den som och en plats på listan var given.

  Deras tre toppfilmer är som du säger givna. Fast jag har ju endast två av dina topp tre bland min topp tre. A Serious Man var helt ok som jag minns det, men lämnade inga direkta spår efter sig. Kanske växer den vid en framtida omtitt...

  Kul med dessa listor, inte sant? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket roligt med denna typ av listor, absolut. Jodå, de har varit favoriter och är det fortfarande, men de är för ojämna för att vara helgjutna. deras sämsta filmer är för dåliga helt enkelt.

   Radera
 2. Snöpligt att jag förstörde Coens för dig. Annars brukar väl poddandet alltid höja uppskattningen? Jag blev för övrigt komplett nyligen genom att se Intolerable Cruelty. Den är inte direkt aktuell för en topp fem eller tio.

  För min del är Barton Fink, The Big Lebowski och Hail, Caesar! femmor, så de ligger väl i topp. Men A Serious Man och Inside Llewyn Davis är nog någon omtitt från en femma också, så det blir trångt i toppen. True Grit är nog precis utanför topp 5.

  Det kan vara läge att se om Fargo och No Country... då jag har dem lägre än vad som är rimligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, jag tror nog inte att du kan ta åt dig "äran" här. Filmer som The Ladykillers, Hudsucker proxy och Intolerable cruelty gör jobbet. Och i viss mån den vresige Llewyn Davis!

   Stark topp, stark body men också en hög filmer som inte funkar. Antagligen ett bra tecken för om de bara jobbat med säkra projekt hade de nog inte haft lika stor spännvidd och därmed inte lika många i topp.

   Radera
 3. Oj, ingen av dina #5-3 skulle vara aktuella för min del i dagsläget. Men då har jag iofs ännu inte tagit mig fram till True Grit eller omtitt på Miller's Crossing. Förutom Hudsucker skulle nog både Big Lebowski, O Brother och Hail kunna vara listaktuella.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina bubblare:
   The Big Lebowski
   Hail, Caesar
   Burn after reading
   The ballad of Buster Scruggs
   O brother, where art thou?

   Damn, de har många bra filmer! Blood simple, Barton Fink och The man who wasn't there är ju också bra! :)

   Radera
 4. Coen är favoriter och även jag har sett alla deras filmer. Under senare år har kanske glansen falnat en aning. Hail, Caesar!, Llewyn Davis var stabila treor. Sen såg jag även den sista jag inte hade sett förut för några år sen, The Ladykillers, och den höll samma låga nivå som Burn After Reading.

  Min topp-5, spontant:

  Delad 5. Fargo & Barton Fink (cheat)
  4. The Big Lebowski
  3. True Grit
  2. Blood Simple.
  1. No Country for Old Men

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de är kanske i en vagt nedåtgående trend nu, kan så vara. Å andra sidan var kanske inte den första halvan av 00-talet deras starkaste heller? Det går i vågor!

   Jag såg ju om både Llewyn Davis och Hail, Caesar för podden och den förra ändrade sig inte ett dugg, kvar på stabil 3:a, men den senare var klart bättre vid en omtitt och den jackade jag upp till en 4:a.

   Stabil lista som många filmälskare skulle känna igen sig i.

   Radera
 5. Har sett alla utom tre filmer: The man who wasen there och deras två senaste filmer.Ofta bra regissörer min fem i topp

  1 No country for old men
  2 Big Lebowsli
  3 Lady killers
  4 Burn after reading
  5 Fargo
  Jag gillar Ladykillers och är gammal nog för att stå för det ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wohoo! I like it. Stå upp sina favvisar. Helt rätt! Jag gillar också Burn after reading för övrigt. Kommer ihåg att jag skrattade så att jag grät på bion... :-D

   Radera