tisdag 22 januari 2019

52 Directors - John HughesJohn Hughes var en amerikansk regissör, producent och författare (1950-2009).

John Hughes har gjort flera av mina mest minnesvärda filmupplevelser från min ungdom, tiden då jag började se och uppskatta film. För mig är han kanske den regissör som har störst hjärta av dem alla. Det otroliga är att jag har bara sett fem filmer av honom. Ändå var hans namn en självklarhet i 52 Directors. De alla fem har så centrala platser i mitt filmiska uppvaknande, min personliga filmhistoria. Han är som en gammal vän. En vän av bästa sorten. Varje gång man träffar honom igen känns det som att tiden stått stilla och som att det var igår vi sågs sist. Man slipper pinsamma tystnader eller känslan av att man inte vet vad man ska prata om.

Jag funderade lite på att se en eller två av de osedda filmerna inför denna lista men valde att inte göra det. Vissa filmer ska ses när de är nya och chansen att någon av de osedda slkulle kunna slå sig in bland topp 5 är obefintlig. Nostalgins makt är för stark.

John Hughes regisserade endast åtta filmern, men han producerade och skrev en herrans massa andra filmer. Han är en gigant. RIP.

Without further ado...John Hughes Topp 5
5. Ferris Bueller's day off


Matthew Broderick och Alan Ruck är sköna men filmens hjälte är såklart Jeffrey Jones som rektorn Ed Rooney. En film jag borde se om då den känns avlägsen nu.4. Planes, trains and automobiles


Steve Martin och John Candy är så goa ihop. En film med ett stort stort hjärta. Those aren't pillows!
John Candy är ljuvlig, vilken utstrålning. Steve Martin var en stor favorit när jag växte upp. Han är alltid bra.3.  Weird science 


Vilken underbar komedi! Anthony Michael Hall, Kelly LeBrock, Robert Downey Jr, Bill Paxton som Chet och John Kapelos. Chet: An accident? An accident? Do you realize it's snowing in my room goddammit!2. Sixteen candles


Jag såg denna film om och om igen när jag var ung. Underbar komedi som alltid kommer ha en plats i min panteon. Molly Ringwald, Anthony Michael Hall, John Cuscak, Joan Cusack, Jami Gertz och så John Kapelos.1. The Breakfast Club


Självklar ett på denna lista. Don't you forget about me! Sanslös bra film som uppslukade mig. Den utmärker sig som en av de filmer jag varit som mest fanatisk över i mitt liv. Det var innan man blev avtrubbad och mättad på film. Det var under en era när nya bra filmer kunde öppna helt nya avenyer - jaha, man kan göra så här också! Molly Ringwald, Anthony Michael Hall, Ally Sheedy, Judd Nelson, Emilio Estevez, den underbare Paul Gleason och såklart John Kapelos.
 Filmer jag sett av John Hughes

 1. Sixteen candles (1984)
 2. The Breakfast Club (1985)
 3. Weird science (1986)
 4. Ferris Bueller's day off (1986)
 5. Planes, trains and automobiles (1987)

Filmer jag inte sett:
 • She's having a baby (1988)
 • Uncle Buck (1989)
 • Curley Sue (1991)

Notabla filmer som John Hughes har skrivit manus för (förutom de han regisserat):
 • National Lampoon's vacation (1983)
 • European Vacation (1985)
 • Pretty in pink (1986)
 • Some kind of wonderful (1987)
 • Christmas Vacation (1989)
 • Home alone 1-3 (1990-1997)


Hoppa nu över och kolla in vad Mr Christian tycker om John Hughes.


10 kommentarer:

 1. Hughes är lätt en av 80-talets hjältar! Goddamit!
  Här hade jag troligen satt din nr 5 som nr 1 (!) I övrigt inget att anmärka på denna eminenta lista. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sann filmhjälte John Hughes.

   Ordningen inom topp 5 blir självbiografiskt efter hur många gånger man sett filmerna kan jag tänka mig. Topp 3 på min lista är alla filmer som jag sett om och om igen. Min tvåa såg jag allt för många gånger på åttiotalet. :)

   Radera
  2. Så blir det nog såklart. :-) (nu måste jag nog hem och kika på Ferris igen)

   Radera
  3. Ja Ferris borde också vara mogen för en omtitt snart! :)

   Radera
 2. Kan inte annat än instämma. Vi är båda helt överens om de fem som ska vara med på listan, men noterar även att vi båda nämner ordet "hjärta". Hans filmer har mycket av den varan. För även om det är komedier så uppvisar de mer hjärta än många andra filmer. Den balansen är oslagbar i hans filmer. Och 80-tals känslan så klart.

  Sixteen Candles är den på topp fem som jag sett minst och aldrig såg när jag var ung. Men den har växt, även om den för egen del har svårt att slå de övriga fyra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag la också märke till att vi hade samma filmer på listorna och att våra texter om honom påminde om varandra. Stort hjärta hos Hughes verkligen.

   Sixteen candles såg jag om och om igen när jag var ung och grön. Sånt sätter sina spår. När mormor ligger med telefonen på täcket och väntar och hennes förskräckta ryck när det ringer är en av många favoriter... Finns hur många som helst av den sortens scener. Samma sak med Weird science. Vilken underbar komedi! The Breakfast Club är inte en komedi i samma anda, men den är desto bättre som dramakomedi. :-)

   Radera
  2. Håller med i allt du säger. Weird Science är den som ligger mig varmast om hjärtat med många underbara scener jag minns. Och precis som du är inne på är The Breakfast Club en utmärkt dramakomedi. Det är ju också en av sakerna man älskar med hans filmer. Att de inte bara är renodlade komedier utan att de faktiskt har djup och hjärta.

   Radera
  3. Blir nog en omtitt av Weird science snart! Och Sixteen candles! :-D

   Radera
 3. Hm min kommentar verkar ha försvunnit
  Om du vänder på din lista får du min Ferris och Planes i topp. Gillar Hughes filmer de har som du och noir säger hjärta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ordningen på topp 5 blir olika beroende på vilka filmer man knöt an till först när man var ung tror jag. Alla fem är mycket njutbara i vilket fall.

   Radera