tisdag 8 januari 2019

52 Directors - Tony ScottTony Scott var en brittisk regissör (1944 - 2012).

Om man bara tänker på Tony Scott som Ridley Scotts lillebror gör man ett misstag för han har en mycket imponerande lista filmer på sitt CV. Det gick så långt att vi till och med diskuterade lite vilken av bröderna som hade den starkaste topp 5-listan. I slutändan är nog ändå Ridleys lista snäppet starkare, men Tonys kommer inte långt efter.

Jag har sett elva av hans sexton filmer. Tony gör förbaskat underhållande actionfilmer helt enkelt. Ingen av hans filmer är dålig underhållning, så där slår han storebror. Vid en första titt på hans filmografi såg jag genast åtta filmer som kandidater för topp 5 varav tre var självklara. De övriga fem fick slåss om två platser.

Beverly Hills Cop II fick stå tillbaka trots att den antagligen är den bästa ur Snuten i Hollywood-serien. För visst är den det? Den är mycket underhållande, och har en suverän musik, men den kämpar mot en annan ikonisk film från samma era.

Samma sak gäller för Déjà vu med Denzel - mycket god underhållning! Håller dom som mycket stark men saknar det där lilla extra för att ta sig över toppen. Men den svåraste filmen att lämna utanför listan var The last boy scout. Förbaskat skön 90-talsaction, precis en sådan typ som Joel brukar tala varmt om...

Men vilka fem var det då som fick plats på listan? Without further ado...Tony Scott Topp 5
5. Enemy of the state (1998)


Härlig konspirationsthriller som har en fläkt av 70-talet men är stöpt i 90-talets actionthrillermall. Underbart att återse Gene Hackman i rollen han gjorde odödlig i The conversation. Will Smith är också bra. enda smolken i bägaren är den irriterande kvinnan som spelar huvudpersonens gapiga fru.4. Top gun (1986)

Ikonisk åttiotalsrulle som håller än idag. Väl? Det var denna mot Beverly Hills Cop II. Tom Cruise är trots allt en större stjärna än en mer enkelspårig Eddie Murphy.3. Spy game (2001)


Riktigt bra modern spionfilm från 2001. Pratigt, mycket flash backs, lite The West Wing-känsla över det hela med en som alltid bra Robert Redford i spetsen. Brad Pitt är med också.2. Man on fire (2004)


Ruskigt bra film som jag nu sett tre gånger. den blir bara bättre och bättre var gång jag ser den. Denzel Washington och Dakota Fanning är fantastiska. Sen älskar jag att den är så brutal och att den är så envis med sin tonalitet. Den viker inte en tum. Tony Scotts handlag med övergripande "production values" syns.1. True romance (1993)


Ett av Quentin Tarantinos första manus som Tony tog hand om och gjorde en bättre film än om Tarantino själv hade fått råda. Något som Tarantino själv erkänner på ett kommentarspår till filmen. Fantastiskt romantiskt och rejält våldsamt när vi får följa Clarence och Alabama i fantasins värld bland kokainlangare och Hollywoodproducenter. En fantastisk skara skådespelare i biroller. Den av de bästa filmer jag sett.Alla filmer jag sett av Tony Scott:

 1. Top gun (1986)
 2. Beverly Hills Cop II (1987)
 3. Days of Thunder (1990)
 4. The Last Boy Scout (1991)
 5. True Romance (1993)
 6. Enemy of the State (1998)
 7. Spy Game (2001)
 8. Man on Fire (2004)
 9. Domino (2005)
 10. Déjà Vu (2006)
 11. The Taking of Pelham 123 (2009)


De filmer jag kan tänka mig komma se av de jag missat: Crimson Tide (1995) och Unstoppable (2010).

Hoppa nu över och kolla vad Mr. Christian har att säga om Mr. Tony Scott.


8 kommentarer:

 1. Det var inte alls lätt att rangordna en Tony Scott-lista för egen del. Har ingen utpräglad favorit och med en hel del jämnbra filmer utan de riktiga topparna.

  Har aldrig riktigt sett storheten i Man on Fire och True Romance, även om den senare har större potential att växa med tiden.

  Crimson Tide letar sig in på min topp fem medan man gott kan vara utan Unstoppable. Deja Vu hade en rolig premiss, men tappar tyvärr under filmens gång. Håller med om att The Last Boy Scout är en skön 90-talare som är på gränsen till att komma med på topp fem...

  Beverly Hills Cop II är inte i närheten av ettan, men fortfarande en favorit. Synd att trean är klart mycket sämre, annars hade det varit en favorittrilogi.

  En oftast stabil regissör med en skön actionstil. Hans filmer har för det mesta en hög omtittsfaktor och det kan man inte säga om alla regissörer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja omtittningsfaktorn är hög på flera av dessa filmer.

   Jag fann inte Man on fire särskilt speciell efter jag sett den frösta gången men den har växt var gång jag sett den och den dyker ju upp på tv lite då och då och till slut satt jag mig ner och såg om hela och insåg då hur sablans bra den är.

   Snuten i Hollywood-filmerna var favoriter när jag växte upp men för mig har de inte hållit lika bra som vissa andra från den tiden.

   True romance är en personlig favorit. Manuset från Quentin Tarantino är glimrande.

   Radera
 2. Så svårt att göra en Tony Scott lista, men här är ett försök på topp fyra:

  1) Top Gun
  - Fortfarande bästa flygfilmen
  2) Crimson Tide
  - En höjdare
  3) Beverly Hills Cop 2
  - Bästa BHC-filmen
  4) True Romance
  - Sorry Henrik. :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din lista!

   Bra val och inget att vara sorry för. Den kom i alla fall med på listan!

   Jag har ju inte sett Crimson Tide och ångrar nu att jag inte hann se den inför min lista. Får se om jag får anledning att uppdatera i efterhand...

   Radera
 3. Om man slår samman Tonys filmer mot Ridleys skulle han nog få ett högre medelbetyg men Blade runner och Alien är svårslagna, Filmitch lista på en höft.
  1 True romance
  2 Crimson tide
  3 Spygame
  4 Last boyscout
  5 Enemy of the state

  Har aldrig sett Top Gun somnar var gång jag försöker se den - försvarsmekanism?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men se där, du är inne på samma tankebanor som är ursprunget till detta projekt. Vem av bröderna har starkast filmografi? Men jag kommer också till slutsatsen att Ridley nog har en svårslagen topp...

   Kul lista som ger mig än mer eld i baken att ta och se den där Crimson tide...

   Radera
 4. Starkt 90-tal, vilket inte många kan skryta med. Jag vill minnas att Days of Thunder var ganska mysig på sin tid och The Last Boyscout är skön på ett 1991-vis.

  En slående skillnad mellan Tony och Ridley är hur mycket rent testosteron det pumpar i Tonys filmer. Domino och True Romance i all ära, men det är ingen Sigourney Weaver och Susan Sarandon här direkt. Mer Tom Cruise och Denzel Washington.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, jo det är kanske en rimlig beskrivning av skillnaden dem emellan.

   Tycker ändå att Patricia Arquette och Kiera Knightley tar plats, speciellt den förstnämnda.

   Vilka är dina favoriter av Tony? :)

   Radera