tisdag 29 januari 2019

52 Directors: Luc Besson


Tillbaka till åttiotalet. Jag var en gröngöling som filmälskare. En spännande fransk regissör upptäcktes och det var ingen mindre än Luc Besson. Det kändes som att han inte kunde göra något fel. Pangfilm efter pangfilm. Senare tappade han stinget, försvann från min radar för att dyka upp med animerade barnfilmer och som producent för lökiga actionfilmer. Men vi har ju en radda bra filmer från förr kvar i alla fall.

Det är svårt att rangordna dem då vissa endast lever på numera diffusa minnen medan andra är omseddamer nyligen. Projektet 52 Directors skulle kunna ha krävt att se om alla filmer som listas, men så är det nu inte. Kanske något för framtiden, vem vet?

Without further ado...Luc Besson topp 5
5. Nikita (1990)

En riktigt najs actionthriller i gränslandet mellan åttiotalet och nittiotalet. Förlöpare till den lite vassare actionfilmen som kom att utvecklades under decenniet. Slog den häftiga sci-fifilmen Lucy på nostalgipoäng.4. Det stora blå (1988)

En poetisk film om fridykare, eller är det om drömmare och drömmar? Var länge sedan jag såg denna film men jag tror att den håller än idag. Älskar havet och denna film har många fina bilder på det.3. Subway (1985)

En ungdomsfavorit. Hade den på vhs-band till och med. Christopher Lambert var ju bra och Isabella Adjani mörkhårig. Vi ser såklart också Jean Reno, det är sedan gammalt i Bessons filmer. 2. Leon (1994)

En mycket skarp film med en fårodig Jean Reno, en ung Natalie Portman och en lysande Gary Oldman. Detta är en ikonisk film. Tajt berättande, mycket action och än mer filmisk känsla och mottagna känslor.1. The fifth element (1997)

Den mest fantastiska filmen på listan. En film som tilltalar de flesta av mina filmiska nerver; kärlek, sci-fi, humor, action. Suveräna skådespelarinsatser från hela casten. Till och med från Luke Perry. Favoriter som Ian Holm, Gary Oldman, Brion James (från Blade runner) och en hysteriskt rolig hysterisk Chris Tucker. Bärst är dock Bruce Willis och Milla Jovovich. 


Jag har sett åtta av Luc Bessons filmer och alla åtta är sevärda. Min starkaste bubblare är Lucy och Le dernier combat. Valerian-filmen var inte bra egentligen, men visuellt var den exceptionell.

 1. Le dernier combat (1983)
 2. Subway (1985)
 3. Det stora blå (1988)
 4. Nikita (1990)
 5. Leon (1994)
 6. The fifth element (1997)
 7. Lucy (2014)
 8. Valerian and the City of a Thousand Planets (2017)

Hoppa nu över och kolla in vad Mr. Christian tycker om Luc Besson.

10 kommentarer:

 1. Vi är helt överens om herr Besson. Hans storhetsperiod är över sedan länge, men efter sig lämnade han ett gäng mycket trevliga filmer. Han skapade allt lite filmmagi när han var som bäst.

  Vi delar samma fem filmer på listan, även om jag var sugen på att se om en och se en för första gången för att bestämma mig om femteplatsen. Men var inte upplagd för det och var ändå nöjd med de fem som valdes ut.

  Otroligt starka filmer du har som femma och fyra, två av hans tre bästa i min mening. Bästa prestationen i hans filmer? Gary Oldman i Léon är ju sanslöst bra, så det är min favorit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som alltid känns det mer rimligt att jämföra filmer som kom med eller ej på topp 5 än att kolla på exakta placeringar. Listan skulle säkert behövas skrivas om ifall jag satt mig ner och såg om alla fem back-to-back.

   Men dessa fem plus Lucy är jag mycket nöjd med så trots endast åtta filmer sedda är det en stark regissör om man tittar på toppen.

   Radera
 2. Jag skulle ha exakt samma filmer som du har på din lista. Ordningen kanske inte skulle vara exakt lika. Den som jag är mest tveksam över är Det stora blå som jag inte såg för så länge sen för första gången. Subway är en sån där film som jag såg när jag var yngre och som då gjorde ett jätteintryck. Cool. Frågan är om den håller?

  Multipass!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Multipass! :-)

   Är ibland lite sugen på att se om dem, både Subway och Det stora blå, men det har inte blivit av än. Kanske skulle kasta om listan helt. Sen gillade jag ju Lucy mycket också så den är en bubblare som lurar i kulisserna så att säga.

   Radera
 3. Åh, Subway! DEN har jag inte sett sedan tidigt 90-tal... Förutom Valerian är dina list-filmer de enda Besson jag har sett, så den listan skulle bli enkel :) Skulle dock ha svårt att välja mellan Fifth Element och Leon i toppen, de är så himla olika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte heller sett Subway sedan 90-talet... eller ännu tidigare. Den var ju så cool. Är antagligen lite risky att se om den nu gissar jag. Kanske tar död på ett fint minne.

   The fifth element är avsevärt mer omtittningsbar, något som jag känner att jag prioriterar mer och mer nu för tiden. :-)

   Radera
 4. Synd att ingen har sett Joan of Arc. Fast det är väl svårt att tro att den vore aktuell för en topp 5. För att vara ett så stort namn så har Besson verkligen inte gjort så många bra filmer, fast toppen är kanske viktigare än bredden för européer som slår i USA.

  För egen del har nog Lucy en plats i topp 3, tillsammans med Det stora blå och Det femte elementet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lucy var nära att komma in på min lista men jag fick prioritera nostalgin till slut. Joan of Arc har jag inte varit sugen på. Är den nummer 4 hos dig, kanske?

   Vad som är viktigast hos européer i USA har jag ingen aning om. En sådan som Ridley Scott har ju en vass topp, men en massa svaga filmer också. Det funkar det med. :-)

   Radera
 5. Här blir det svårt då jag anser Besson vara en riktigt klant till regissör. Jag kan faktiskt inte komma med en topp fem då han i mina ögon bara gjort en bra film som även den har brister. Hård? Kanske men jag klarar inte av hans barnsliga humor som kännetecknar hans filmer. Trots detta har jag sett elva(!!) av hans filmer. Min lista blir en bra film och fyra som är ok (knappt)
  1 Leon
  2 Nikita
  3 Det stora blå
  4 Joan of Arc
  5 Les aventures extraordinaires d’Adèle Blanc-Sec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är intressant när man granskar en regissörs hela filmografi och finner tendenser och röda trådar genom arbetet, saker man gillar eller inte gillar.

   Barnsliga? Bah! Är ju jättebra! ;-)

   Radera