fredag 19 augusti 2016

Tombstone (1993)


Tombstone är en av många filmer om den legendariske sheriffen Wyatt Earp (1848-1929). Jag vet att jag sett filmen tidigare eftersom jag så tydligt kommer ihåg Val Kilmers porträtt av den lungsjuke Doc Holliday. Ett porträtt som än idag är fantastiskt. Filmen är från 1993 och jag var vagt undrande om jag efter denna titt skulle behöva uppdatera min topplista för året i fråga.... Men oroas icke. Det kommer sannerligen inte behövas.

Detta är en sablans lång film... kändes det som. Den är bara två timmar och tio minuter. Det är egentligen en biografi förklädd till western. Den första timmen är helt ok om än väldigt utdragen. Bröderna Earp slår sig ner med fruar (inga barn dock i denna film) i Tombstone och blir snart indragna i ett bråk med den ökända ligan som går under benämningen "The Cowboys" med bland annat Johnny Ringo som en av ledarfigurerna. Detta banditgäng lever dock helt öppet i samhället oavsett hur många brott de begår. Lite som Liberty Valance och hans hejdukar gjorde för övrigt.


Tombstone är framför allt för lång. Den innehåller långa partier om Wyatts sugenhet på en mörkhårig skönhet vid teatern (spelad av Dana Delany som vi såg i The housesitter). Hans fru är en osympatisk opiumjunkie, skådespelerskan Dana Wheeler-Nicholson såg vi för övrigt i serien Friday Night Lights också. Om de hade klippt ner filmen till cirka 90 minuter hade den blivit bättre tror jag.

Den stora svagheten är att första timmen spenderas till att bygga upp spänning inför en förväntat explosiv avslutning. Earp-bröderna och Doc Holliday gnabbas och småbråkar med Curly Bill, Johnny Ringo, Ike Clanton och The Cowboys mest hela tiden. Men under andra halvan blir vi lurade på konfekten. Vi får en långt från tillfredsställande slutfajt mellan Doc och Ringo men i övrigt sker det mesta av våldet i dåligt klippta collagesekvenser, ofta med närbilder så att man inte ens kan se vilka som blev skjutna.


Mitt i filmen får vi se incidenten vid O. K. Corral utan att den scenen får speciellt mycket plats eller betydelse. Sen finns en scen när Wyatt stormar hals över huvudet över en flod får att förgöra Curly Bill. Men i övrigt är detta en pratfilm. Som biografi är den dessutom ganska tunn.

Det som filmen gör bra är en enda sak, eller en skådespelare rättare sagt - Val Kilmer. Hans Doc Holliday är till och med otroligt bra. Filmens bästa scen var den i spelsalongen då Johnny Ringo mästrade med sina pistoler och Doc efteråt förlöjligade honom genom att härma honom med ett spritglas.

Men vad tusan tog Kate vägen? Docs flickvän. Klipptes hon bara bort under andra halvan eller? Drog hon med pengarna? Oklart.


Filmen kommer inte hota någon av mina toppfilmer från 1993. Som ibland händer i Hollywood har denna film en tvilling i Kevin Costners Wyatt Earp som kom året efter. Den är groteskt nog ännu längre och klockar in på tre timmar och tio minuter. Jag är mycket osäker på om jag har sett den, men jag får väl ta mig an den någon gång antar jag. Speltiden gör att jag tvekar dock.

Tombstone hade en del bra scener, fler i inledningen bland annat, men tempot dras ner om och om igen under de partier då den mer liknar ett kärleksdrama, ett svagt sådant.

Jag ger Tombstone två snygga mustascher av fem möjliga.

Betyg: 2/5


8 kommentarer:

 1. Jag har alltid hållit den andra tvillingen, Costners epos, högre. Som du beskriver här...denna känns lite..hafsig. "Wyatt Earp" är kanske längre och mer...bombastisk...men har trots det ett bättre flow i storyn.

  Men hey, en western är ALLTID en western!

  Trevlig helg! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, en western är alltid en western! Sant. Det är bara låta dem flöda på, fredagspang-pang.

   Får väl ta och bita i det sura äpplet och se den där då... Men nästa vecka blir det en barmhärtigt kort film (<90 mins).

   Trevlig helg.

   Radera
 2. Se där denna gillar jag verkligen och har sett den åtminstone två/tre ggr. Märkligt nog tyckte jag aldrig att filmen blev seg men jag kanske förtrollades av de fina mustascherna ;)
  Trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja har man en mustaschfetish going on så lär man inte bli besviken! :-)

   God helg tillbaka!

   Radera
 3. Hmm, rätt säker på att jag skrev en kommentar förut. Kan den ha fastnat i spam-filtret?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Asch då vad trist. Tyvärr ligger din kommentar inte bland skräpposten. Jag vet inte vad det är för fel med bloggen. De flesta (?) kommentarerna verkar komma fram dock... Vad var det du skrev? :)

   Radera
  2. Inte något mer avancerat än att jag inte upplever Tombstone som särskilt lång men att det absolut sista slutet känns lite påklistrat. Att Val Kilmer är helt magnifik och att han matchas bra av Micheal Biehn. Relevant fråga om Kate, men tyvärr väl ett tecken så gott som något på att detta är en Männens film.

   Så, nu har jag kopierat texten i alla fall om den skulle försvinna ut i cyberrymden igen. Men det gör den förstås inte...

   Radera
  3. Ja, bra att nu nämner Michael Biehn också. Hans Johnny Ringo var en av filmens få riktigt intressanta karaktärer.

   Såklart kommentaren kom fram nu när du kopierat den! :-)

   Radera