tisdag 9 augusti 2016

London Has Fallen (2016)


Olympus has fallen var en ganska hjärndöd men frejdig actionrulle från 2013. Nu har Gerard Butler och Aaron Eckhart återvänt i sina roller som livvakten Mike Banning och president Ben Asher i den hjärndöda actionrullen London has fallen.

Detta är en renodlad actionrulle som inte spenderar någon onödig tid för djuplodande karaktärsutveckling eller balanserad analys av problematiken med islamistisk terrorism. Det är bara pang-pang. Och som sådan är den helt ok.

Filmen inleds med en liten set-up där en ökänd vapenhandlares familj blir dödad i en drönarattack och sedan kastas vi in i händelsernas centrum. Som denna gång är centrala London. Västvärldens ledare samlas där för att delta på begravningen av den brittiske premiärministern som hastigt gått bort. Attackerna sker snabbt och skoningslöst och snart är Mike och Ben separerade från de amerikanska säkerhetsfolket och på flykt undan motorcykelburna terrorister. Mycket pang-pang blir det.

Om man tar filmen för vad den är så är den helt ok. Det finns en hel del bra actionscener där anfallet mot terroristernas tillhåll längst en smal gata var höjdpunkten. Den kom kanske inte upp i samma nivå som shoot out-scenen i Heat, men det är inte många scener som gör det. Den påminde lite om vissa scener i Black hawk down istället. En annan bra scen som också påminde om BHD var när helikoptrarna jagades och sköts ner.

I en mer djuplodande film hade jakten på de skyldiga tagit längre tid och man hade valt att problematisera förhållandet mellan väst och terroristerna och våldsbejakande islamister lite mer. Men det var aldrig en sådan film och det var inte det jag väntade mig heller. Haha, som rent tidsfördriv var ju detta inte helt fel. Trodde den skulle vara värre med tanken på alla glåpord den fått. Den slår flera andra rena actionfilmer tycker jag...

Jag ger London has fallen två förstörda landmärken av fem möjliga.

Betyg: 2/5


2 kommentarer: