måndag 22 augusti 2016

Den Ultimata Årsbästalistan - 1988 (version 2)


Här kommer en uppdatering av UÅBL för 1988 då en ny lista har blottats för världen. Det är Jojjenito som kompletterat sin lista för 1988. Dessutom passar jag på att uppdatera poängen från både min egen lista och Movies-Noirs då vi båda hunnit uppdatera våra listor sedan den första versionen UÅBL 1988 publicerades. 

Trots en extra lista och några små ändringar har UÅBL inte förändrats speciellt mycket. Filmerna på silver- och bronsplats bytte plats, i övrigt ser Topp 5 identisk ut....

Är 1988 världens bästa filmår som Fiffi säger? För att besvara den frågan och många andra livsviktiga frågor gick en drös filmspanare ihop och publicerade sina topplistor från året i fråga under två intensiva dagar i förra veckan. Ta-dam, här kommer nu sammanställningen, den Ultimata ÅrsBästaListan för filmåret anno 1988.

En del typer, vi ska inte nämna några namn här för jag känner mig lite snäll idag, tror att många filmer på ett års UÅBL betyder ett bra filmår. Njae, hur är det med det egentligen? Det kan betyda en bra lista ur filmtipssynpunkt, javisst, men det behöver inte betyda en hög nivå. Det betyder bara att många filmer hade liknande kvalité (bra eller dålig nivå förtäljer inte listan). Faktum är att 1988-listan innehåller få filmer om man jämför med tex 2009 eller 2013 som också bygger på sex eller sju bloggares favoritlistor vardera.

För 1988 hittar vi en av dessa UÅBL:s mest överlägsna vinnare. Till den har vi några andra filmer som också är med på fem eller sex av de sju listorna och vi har en ganska tydlig toppgrupp om fem filmer.

För poängberäkning och sånt kan du kolla in beskrivningen i inlägget för UÅBL - 2013.

Denna gång har följande sju ystra bloggare deltagit i munterheterna; FiffiSofiaSteffoMovies-NoirJohan, den eftersläntrande Fredrik (gav sin lista till känna i kommentarerna hos några andra bloggare) och jag. I augusti 2016 adderades Jojjenitos lista.

Totalt sett har 38 filmer nämnts och topp tio ser ut som följer...

1. Die hard (McTiernan) 53 poäng (sex listor, 2 förstaplaceringar)
2. Midnight run (Brest) 42 poäng (fem listor, två förstaplaceringar)
3. Mississippi burning (Parker) 41 poäng (sex listor, två andraplaceringar)
4. Rain man (Levinson) 29 poäng (sex listor, en andraplacering)
5. Le grand bleu (Besson) 29 poäng (fem listor, en förstaplacering)
6. Shoot to kill (Spottiswoode) 24 poäng (fyra listor, en tredjeplacering)
7. Eldflugornas grav (Takahata) 20 poäng (två listor, två förstaplaceringar)
8. Dangerous liaisons (Frears) 19 poäng (fyra listor, en tredjeplacering)
9. A fish called Wanda (Crichton) 18 poäng (fyra listor, en fjärdeplacering)
10. Dirty rotten scoundrels (Oz) 17 poäng (tre listor, en tredjeplacering)

Listan skapad den 23:e juni 2014 och uppdaterad den 21:a augusti 2016.

Övriga filmer som nämndes minst en gång var; Min granne Totoro, Frantic, Who framed Roger Rabbit? The thin blue line, Betrayed, Solförmörkelsens dagar, Dead ringers, The accidental tourist, Working girl, Willow, Another woman, Chocolat, Powaqqatsi, Beetlejuice, Rambo 3, Colors, Tucker, Akira, Bloodsport, Big, Zigenarnas tid, Heathers, Sagolandet, The naked gun, Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott, Punchline, SOS - En segelsällskapsresa, The beast of war.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar