tisdag 16 augusti 2016

Kampen om tungtvannet - Season 1 (2015)


När det kommer en tv-serie från Norge om motståndet mot nazisterna under andra världskriget med en Tronstad i huvudrollen, då får man bänka sig och avnjuta föreställningen! Tv-serien handlar om norska motståndsrörelsen och britternas lyckade försök att hindra Tyskland att få tag på tillräckliga mängder av tungt vatten som behövdes i deras forskning på atombomben. Det tunga vattnet producerades av Norska Hydro's fabrik i Rjukan och såldes dyrt till Tyskland. Ledare för det norska motståndet var Leif Tronstad, en ledande forskare inom ämnet och en av de som byggde fabriken som producerade det tunga vattnet.

Leif Tronstad
Detta är en mycket solid dramaserie med antydan till action i något avsnitt. Det är en seriös storproduktion, den dyraste serien i Norges historia enligt information på internet Vi får i princip följa tre "huvudpersoner"; Leif och hans överordnade brittiska officerare på basen i Skottland där alla uppdrag utgick från, nobelpristagaren från 1932 Werner Heisenberg som ledde det tyska energi/atomvapen-programmet samt Björn Henriksen, chef för fabriken.

Heisenberg
Jag gillar serien en hel del. Visserligen är det lite oklart hur mycket dramatisering som letat sig in i manus. Alla tre huvudpersoner har konflikter i sina liv. Leif Tronstad beskrivs som eventuellt ha haft en affär med en brittisk officerare trots att han hade fru och barn hemma i Norge. Heisenberg framställs som skrupelfri och allt annat än oskyldig. Hans inblandning i atomvapenprogrammet är också mycket omtvistat av eftervärlden. I serien låter de det bli oklart hur medveten han var hänga lite i luften. Det är den klassiska konflikten "grundforskning till alla pris" kontra att ta ställning för rätt sida. Till slut framställs inte Norska Hydro i speciellt bra dager heller och chefen vid fabriken spelas också upp som ett egoistiskt svin. Oklart hur efterlevande ser på denna beskrivning...

Hjälte från Telemark
Allt som allt var detta en fin liten serie som det var kul att ha sett. Men den var i slutändan mer intressant än engagerande. Det var sällan det blev speciellt spännande och då den spenderade så mycket tid i slutna rum var det uppenbart att mycket av manus måste varit ren spekulation. Jag hade kanske hellre sett en serie som tog fasta på själva kommandouppdragen mer i detalj, och mindre om huvudpersonernas själsliv, som givetvis inte kan bli lika historiskt korrekt.

Betyg: 3/5

6 kommentarer:

 1. Bra norskt skit detta!
  Klippte den på SVT Play i våras. Spännande och snygga miljöer. Norsk stabilitet i tv-världen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men visst var det snyggt gjort! Riktigt kul med sådana här överraskningar från vårt västra grannland. :-)

   Radera
 2. Jag saknar ingående information om hur släktträdet ser ut :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe. Jag också! Min far hävdar bestämt att Leif var en "kusin", oklart dock till vem! :-)

   Radera
 3. Jag såg faktiskt den här live, en gång i veckan (söndagkvällar), när den visades. En mysig och perfekt avslutning på helgen. Jag tyckte bitvis den var riktigt bra, bitvis bara helt ok. Jag gillade snömiljöerna och skidäventyren. Men som du säger så blev kanske aldrig riktigt spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade gillat den ännu mer om de fokuserat på snömiljöerna och äventyren. Nu blev det lite för mycket gullande med Major Smith, eller vad hon nu hette, där borta i Skottland... :-/

   Radera