torsdag 30 december 2021

Shinypodden S11E08, The Wheel of Time: The Eye of the World


Åttonde och sista avsnittet från första säsongen av The Wheel of Time, The Eye of the World, hittas här.

Välkomna att kommentera poddavsnittet och tv-serieavsnittet via detta inlägg.

Detta avsnitt blev långt.

Det "vanliga" avsnittet med oss alla tre avslutas vid 2:44:40 ungefär. 

Därefter blir det bok-spoilersnack av Henke solo.

Ni hittar Shinypodden via alla vanliga podd-appar, eller via Anchor.fm.

14 kommentarer:

 1. Det lär nog ta ett tag innan jag hunnit lyssna klart men passar åtminstone på att önska gott nytt år. Vi ses på andra sidan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott nytt år på dig också!

   Ja, sista avsnittet blev långt. Kändes som sista rycket med denna serie så tog chansen att avhandla allt ordentligt. Ber om publikens tålamod på grund av avsnittets längd!

   Radera
  2. Inga problem, det var bara trevligt med extra mycket lyssning :) Men när du nu tog upp exemplet Buffy i avsnittet skulle jag vilja återkomma till detta med vänskaps- vs kärleksrelationer i fantasy (som vi var inne på tidigare tillsammans med Neo och Trin). Jag skulle fortfarande kunna köpa det som en princip för high fantasy, alltså att vänskap ofta är lättare att sälja in på ett trovärdigt sätt än kärlek. Men åtminstone när det gäller just Buffy är det väl ändå ganska många fans som tycker att hela poängen med serien är relationerna Buffy-Angel, Buffy-Spike, Willow-Oz och Willow-Tara?

   Radera
  3. Ja, det verkar som att många fans vill jämföra kärleksparen som om det vore en tävling. Jag personligen tror att poängen med Joss serie var den informella icke blodsbundna "familjen" (som vanligt). Såklart finns det de som håller kärleksrelationerna som de viktigaste, men för mig är de inte i närheten av vänskaps/lojalitetsbanden mellan Buffy och Mr Giles eller Buffy och Willow etc... Den bästa kärlekshistorien i Buffy är nog den mellan Drusilla och Spike om jag tvingas välja. :-)

   Radera
 2. Personligen är jag inget större fans av s.k High fantasy (fick jag det rätt där?) men började kolla på tv-serien härom veckan och den var helt ok. Inte överväldigande men klart duglig. Kollade även in böckerna men 14 delar a 700+ sidor tog död på det suget - åtminstone för ögonblicket.
  Gott nytt år

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamenvisst, Robert Jordans verk är High Fantasy eller Epic Fantasy, tror de är samma. Inte lika high som Tolkien, så emellan Tolkien och George R R Martins A song of ice and fire är inom Grimdark Fantasy sub-genre.

   Böckerna är långa, långa. Mycket världsbygge men också fantastisk story och karaktärer. Så alldeles för långa för de som inte gillar böckerna, men lagom eller för korta för oss som älskar dem. Jag har läst hela serien två gånger!

   God Fortsättning på det nya året!

   Radera
 3. Sämsta TV-avsnittet följs av bästa poddavsnittet?

  Det är så mycket som tas upp i podden att det är svårt att gå in på detaljer, men j ag är helt med på Henkes sida; både om åsikter, men även hans resa från entusiasm till tveksam inför fortsättningen av resten av serien.


  Något som jag vill skriva om här är serien som helhet - och jag undrar vem som egentligen skall tycka om den här serien?

  Bokläsarna har stora problem att känna igen världen med sin logik och karaktärerna däri.
  De tappra personer som fortfarande är på TV-seriens sida måste ha problem att hitta förklaringar till ändringarna och, om serien fortsätter så här, kommer troligtvis bli färre och färre.

  De som inte läst böckerna (som enligt Rafe skall vara målgruppen) måste ha svårt att förstå vad som händer i avsnitten. Serien måste förklara saker bättre om de vill behålla dessa tittare!

  Så vem kommer gilla detta i slutändan?
  Detta gör mig orolig(?) för om denna serie verkligen kommer få finansiering ända in i mål.


  Sara Nakamura kan garanterat sin lore, men verkar inte veta hur man adapterar en bok till TV.
  Samma sak med Rafe; han har en stor passion, men verkar inte heller kunna klara av att adaptera på ett bra sätt.
  Min gissning är att Amazon kommer skicka in en eller flera personer inför säsong två (eller tre då de är mitt i säsong två nu) antingen för att stötta - eller ersätta - Rafe.
  Vi får se framöver vad som händer.


  Teamet bakom serien dessutom tvingas gå ut efter flera avsnitt och dementera eller förklara saker som händer i avsnittet.
  Det är ett tydligt tecken på att något är allvarligt fel i visionen och/eller utförandet.  I övrigt så tackar jag för att ha fått följa med er i podden under säsongen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för lång och maffig kommentar.

   Bra spaning där om vem ska egentligen tycka om denna serie!

   Vore spektakulärt om Amazon skickar in några överrockar som skulle styra Rafe...

   Otroligt svagt det där med att Rafe måste dementera och förklara i intervjuer efteråt. Eller att en random sminkös får berätta om drastiska förändringar av magisystemet i "behind the scenes"...

   Tack för att du lyssnat!

   Radera
 4. Jättetrevligt poddavsnitt! Jag har inte sett själva filmavsnittet men det är som sagt trevligt att lyssna på er. Gott nytt år (idag 4e januari är den sanna och riktiga nyårsdagen). Kramisar! (men jag luktar ansjovis för jag har gjort Jansons frestelse...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de vänliga orden! Kul att samtalet uppskattades, även om det sista avsnittet innebar en grym besvikelse för mig som gillar böckerna så mycket. De misshandlade huvudpersonen Rand å det grövsta i avsnittet vilket inte direkt får mina förhoppningar inför kommande säsonger att förstärkas.

   Janssons frestelse är en klassiker på julbordet. Bra jobbat att göra själv!

   Radera
 5. Härligt långt och njutbart poddavsnitt. Själva serien var ok, varken mer eller mindre. Eftersom jag inte läst och älskat böckerna så är jag helt logiskt inte lika investerad. Han showrunnern hävdar att serien först och främst är gjord för icke-bokläsare eller åtminstone att det är väldigt viktigt att den funkar för icke-bokläsare. Man har väl inte lyckats fullt även om den inte var dålig i mina ögon. Du är nog mer digital i dina upplevelser av de olika avsnitten (ungeför på samma sätt som det brukar vara med MCU). Att man inte lyckats fullt ut beror väl på fler saker, som ni är inne på i podden. Pandemin, för dålig budget, otur med Barney Harris, etc.

  Kul med två svenskar i framträdande roller. Fares Fares är alltid bra.

  Tillbaka till en liten diskussion ni hade för några avsnitt sen. Hur Johan tyckte Najnivs och Rands krafter kom för snabbt. Jag misstänker att Johan bara menar att den typen av historier är tråkigare även om Johan nog köper det rent logiskt vad gäller Rand i serien. Det kändes som att ni pratade om lite olika saker. Men jag kanske är ute och cyklar här. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du tog dig an både serien och podden. Kul för jag är så nyfiken på hur icke bokläsare upplever den. Kul att höra hur bokläsare tycker också för den delen, men det finns det många som delar med sig av på fb, twitter och youtube...

   Helt ok säger du och det stämmer väl överens om min syn på säsongen som helhet. Fasligt ojämn, men överlag den hamnar på en typisk stark tvåa (av fem). Lite som serierna Chuck och Marvels Agents of S.H.I.E.L.D. för övrigt (Rafes tidigare CV).

   Rafe och hans team hade många hinder att övervinna, men ingen större än att de helt enkelt inte är speciellt bra storytellers. Något som Johan var först med att belysa. Mer om det när jag någon gång i framtiden kommer skriva blogginlägg om säsongen som helhet och de enskilda avsnitten. Då kommer jag försöka dela upp mina åsikter som bokläsare respektive åsikter om serien som sådan. Om det nu går...

   Jag kommer ihåg diskussionen om den allt för snabba ökningen av magiska förmågor. Jag var nog fortfarande i "denial" och kom allt för mycket i försvarsställning. Det var dåligt poddande, men kan kanske varit underhållande att lyssna på, vad vet jag. Men nu håller jag helt med om Johans ståndpunkt. Men vid sidan av det tror jag också att vi pratade lite förbi varandra, inte minst om att Rand och Nynaeve har helt olika bakgrunder och förutsättningar i hur snabbt de kan lära sig (i Rands fall ärva med sig kunskaper från hans tidigare liv).

   Haha, MCU nu igen? Digital? Binär menar du kanske? Nja, 27 filmer in i serien och mitt medelbetyg ligger på 3,11. Aha, men är det en gausskurva kanske du undrar? De starkaste filmerna älskar jag men hela skalan är tyvärr representerad och många är inte bra nog...

   3 ettor
   4 tvåor
   11 treor
   7 fyror
   3 femmor

   Ganska tydlig Gauss... :-D

   Radera
 6. Tänker att digitala system ofta använder det binära talsystemet, ettor och nollor. Brukar man inte säga att man kan vara digital i sina åsikter, typ samma betydelse som binär? Nåväl, spelar mindre roll. Min poäng är att min känsla är att du delar ut fler ettor och fler femmor. Jag är lite mer mellanmjölk i mina betyg. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan väl säga vad man vill antar jag, men binär brukar vara det man säger för denna betydelse. :-)

   Kan hända att jag delar ut fler ettor och femmor. Har ingen aning, men jag hoppas det! :-D

   Radera