måndag 13 december 2021

Shinypodden S11E06, The Wheel of Time: The Flame of Tar Valon


Sjätte avsnittet från The Wheel of Time The Flame of Tar Valon, hittas här.

Välkomna att kommentera poddavsnittet och tv-serieavsnittet via detta inlägg.

Ni hittar Shinypodden via alla vanliga podd-appar, eller via Anchor.fm.
18 kommentarer:

 1. Tänka sig att jag har blivit transa i och med er podd. Nåja, det gör ju ingenting så länge det håller sig på nätet!
  Jag börjar bli lite bekymrad för jag som började titta på det med intresse, kände efter ett tag att det blev för mycket såpa av det. Alldeles för många och snabba svängningar och tvära kast i dramaturgin. Inte den där actionen som ni säger kommer sedan och att detta är en uppladdning, men relationer, ordväxlingar mm. Men jag gillar rättegångsscenen i början, den var fint hanterad, men om falska draken nu ville provocera så mycket att de i vredesmod skulle avliva honom för att det var hans mål, varför tar han inte bara livet av sig? Han som kan så mycket borde klara det. Sedan tycker jag rättegångens mindre fall kantrar när de olika kvinnorna ska spänna blicken i varandra och ta till brösttoner. Lite Richard Roundtree/Shaft över dem. Okej, bättre, men jobbig machokamp och kraftmätning.
  Just det där som någon av er säger om monotonin håller jag helt med om. Det är samma allvarliga monotoni i de flesta avsnitt och scener. Som med nya Dune. Den är bättre än David Lynchs film men lider av monoton tristess. Jag skyller som så mycket annat detta på den hopplösa Christopher Nolan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tråkigt att människor är lika trångsynta och dogmatiska när det gäller en tv-serie som de är om annat de "diskuterar" på sociala medier. Ett skäl till att jag är minimalt på sociala medier. Folk vill inte utvecklas, de vill dominera.

   Radera
  2. Det är mycket trist att ni icke-bokläsare lyfter den monotona känslan i de senaste avsnitten. Som bokläsare lever man sig in i scenerna och fyller ut scenerna med vetskapen vad som ska komma och vad alla föraningar betyder osv.

   Låt oss hoppas på ett vitalt avsnitt idag! :-)

   Radera
  3. Okej men jag tror att det är en god strategi av dem som gör serien att inte helt förlita sig på fans av bokserien. Vill man nå ekonomisk framgång bör serien appellera till dem som, liksom jag, inte har läst den. Naturligtvis är det en svår balans att göra både fans och normala tv-tittare nöjda, men man kan inte förvänta sig att vanlig publik ska upprätthålla intresset om det krävs förkunskaper om något för att vilja stanna kvar.

   Detsamma gäller nog för en del läsare. Ju längre en bokserie är, desto färre har läst hela serien. Många läsare har säkert läst 1 till 3 stycken, tex, även om jag antar att serien har fler komplettläsare än många andra. Kanske inte lika många som Harry Potter men antagligen fler än Lewis böcker om Narnia.

   Radera
  4. Håller helt med. Amazon måste attrahera icke bokläsare framför allt. Därav min kommentar om att det är trist att showen inte har lyckats med er (icke bokläsare)...

   Det känns som att S1 har varit för komprimerad. Show runner Rafe Judkins bad om 10 avsnitt varav piloten skulle vara 2 timmar. Detta hade givit mer utrymme för utveckling av huvudkaraktärerna. Nu fick han endast 8 stycke 1-timmesavsnitt. Det är därför det är så frustrerande att han valde två hela avsnitt (5 o 6) för "världsbygge" istället för att fokusera på huvudkaraktärerna (Rand, Mat, Perrin, Egwene, Nynaeve, Moiraine och Lan).

   Det enda man kan säga är att de fick tid att utvecklas under episode 7 och förhoppningsvis ännu mer i ep 8, samt att de kommer fördjupas mer och mer under kommande säsonger (så som de gör i bokserien, vars starkaste sida är karaktärernas stora utveckling över tiden).

   Radera
 2. "jag har blivit transa"
  Tvära kast! Condragulations!!!

  "Han som kan så mycket borde klara det"
  Fast han kan väl inte så mycket längre? Fick känslan av att man tappade drivet helt efter en sån gentling.

  "Som med nya Dune"
  Håller helt med! Bra spaning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Falska draken kanske har tappat drivet, men han hade i alla fall kraft att anstränga sig för att försöka manipulera fram ett dräpande domslut. Men om han inte orkar ta livet av sig just nu, kanske det går när han har vilat upp sig några dagar. Det är bara att ta nya tag!

   Radera
  2. Hehe, japp det är bara att ta nya tag!

   Enligt denna världs lore tar det en stund, men inte länge tills "gentled channelers" tar sina liv. Detta beskrevs i Thoms berättelse om hans nephew Owyn (han med köttkniven).

   Radera
 3. Då jag såg avsnittet första gången så blev jag överväldigad av allt som händer (vilket händer mig i varje avsnitt) och tyckte det var mycket starkt, dock en bit under toppen.

  Men efter att jag pratat med Henrik, sett om avsnittet och nu lyssnat på podden så håller jag med om flera av de negativa aspekterna.
  Ni har helt rätt i att showen verkar fokusera att driva handlingen framåt på bekostnad av karaktärsbyggande och en del "känsloscener" som man saknar.

  Det finns mycket avvikelser från Boken man kan prata om (vilket Henrik också gör), men de viktigaste skillnaderna för mig är kanske att de har dummat ner Moiraine och Siuan (de börjar tror på drömmar, ignorerar profetiorna, blandar ihop innebörd av profetia och 'foretelling' och deras dialog/känsloyttringar i Hallen när Moiraine får sitt straff).
  Samt öppnandet av Waygaten; om det nu är så att man behöver magi för att öppna dessa portar så blir det väldigt konstigt in-world som Henrik säger.
  Ett exempel är att Ogier byggde dessa, de kan inte använda magi (i böckerna iaf) så hur gjorde de när skulle byggde och använde dem?
  Förhoppningsvis var Moiraine’s magi bara ett sätt att öppna dem och att det finns fler. Vi får kanske se detta i framtiden.
  I övrigt var det snyggt att se hennes magi tar ett lövform. 😊
  Och Loial har växt på mig, han känns bättre nu - om än underanvänd. Hans motivation att följa med är helt utbytt mot en ”förfrågan av Moiraine”. Tråkigt.

  Sedan är det sorgligt med Barney Harris avsked. De flesta har sätter sin karaktär bra, men Barney har nog lyckats nog bäst av alla.
  Skall bli intressant hur de kommer introducera den nya skådespelaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Error av mig; jag blev snällt tillrättavisad att Ogiers inte skapade dessa Waygates så där var jag fel ute (minnet som sviker).

   Däremot finns det andra exempel på problem som uppkommer om dessa dörrar enbart kan öppnas av magi.

   Vi får väl se hur serien löser dessa problem...

   Radera
  2. Trist att höra att podden och ditt och mitt eftersnack gjort att din uppskattning av avsnittet har minskat.

   Helt otroligt synd att Barney Harris var tvungen att hoppa av. Det syns ju tydligt i detta avsnitt hur knasigt allt blivit och att han inte ens följer med gruppen till The Eye of the World. Galet.

   Radera
 4. Nej, jag lyssnar fortfarande. ;)

  Hoppar in och kommenterar trots att jag bara kommit drygt 50 minuter in i poddavsnittet. Jag kände precis samma sak som Markus och Johan beskriver. Det funkar inte riktigt det här avsnittet. Det var scener staplade på varandra som inte gav nån känslomässig effekt riktigt. Kändes som att vissa scener saknas, som nån mer med han det stora loiala trollet t ex. När han dök upp på slutet till häst... jaha, nu har han en del av the fellowship. Det gick snabbt.

  En aspekt jag gillade var hur Moiraine (som vanligt) inte var öppen med allt hon visste. Hon lät inte gruppen veta att alla faktiskt var på plats i The White Tower utan pratade med dem internt istället. Kändes som hon hade nån agenda där men det enda hon verkar ha sagt var att de skulle ses där vid den där portalen.

  När Henke beskriver ändringarna jämfört med boken och hur allt trycks ihop och drivkrafter förändras och känslan förändras kan jag ju inte låta bli att tänka på hur tråkigt det var att det gick som det gick när Stephen Kings The Dark Tower skulle filmatiseras. Det skulle ju blivit en tv-serie men blev istället en film, ihoptryckt från åtta böcker. Svider fortfarande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. The Dark Tower: Too soon, too soon!

   Men jag tänkte också på den filmen under denna podd; jag har för mig att folket bakom den filmen fick gå ut efteråt och säga att filmen behandlade "ett annat hjulsnurr, inte den som beskrevs i boken".
   Jag var inte nöjd med den förklaringen - och kommer inte bli nöjd om WoT skulle säga samma sak.

   Radera
  2. Ja, jag ber om ursäkt om jag river upp några sår här. Även om jag inte hatade filmen så har jag aldrig riktigt accepterat att det blev som det blev. Men kul att höra att finns fler som uppskattar The Dark Tower. :)

   Här hittas mina tankar om The Dark Tower-filmen: https://jojjenito.com/2017/08/25/the-dark-tower-2017/ Det var kul att läsa den texten igen. Jag känner igen mig i Henkes reaktion i det här poddavsnittet.

   "Ka is wheel"... ja, förvisso, men använd inte det som förklaring till att göra 90 minuter lång bastard som ska täcka in 8 böcker. Grhgh.

   Radera
  3. Håller med om att avsnittet känns sönderklippt. Jag undrar hur många scener som klipptes ner eller bort helt och hållet. Det känns som att det var mest scener med The Two Rivers-folket som fick stryka på foten. Tyvärr misstänker jag att de scenerna mycket väl hade funkat bättre än de om Aes Sedai:ernas politik.

   Jag såg The Dark Tower. Jag har inte läst böckerna så där var rollerna de omvända. Jag tyckte tyvärr filmen var mycket svag, den hade en massa handling men ytterst få känslor. Jag fann mig inte indragen i storyn eller karaktärerna. Det var mycket trist. Hade helt säkert funkat bättre som en tv-serie.

   Radera
 5. För mig var Tar Valon en solklar Moria. Ett sätt att komma ifrån Trollocs, något som the wizard varna för men en modig/dumdistrig man inte lyssnade på. Exakt samma som LOTR, Även i samma del av storyn som Moria. Denna gate kanske är the tunnel med honmonstret eller är det för långt fram i LOTR för att ha inspirerat WoT.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke snackade om hur the ways var ”Moria” men för mig har de redan gått igenom Moria (alltså Tar Valon).

   Radera
  2. Välkommen Per-Ingvar!

   Hmm, intressanta spaningar. Jämförelse med Sagan om Ringen. Jag ser Tar Valon mer som Rivendell (svenska Vattnadal) i så fall. En plats de kan vila sig lite innan de går vidare. Moria i Sagan om Ringen kan kanske mappas mot Shadar Logoth eller The Ways? Shadar Logoth för att våra hjältar flyr in där för att undkomma faror, The Ways pga av porten som är svår att öppna plus att det finns farliga väsen där inne...

   Men desto längre The Wheel of Time kommer desto mindre homage till Sagan om Ringen. Så är det.

   Radera