onsdag 2 december 2015

Trainwreck (2015)


Amy Schumer är en av de hetaste komikerna i USA just nu. Jag har sett några av hennes stand up och hon är otroligt fräck i munnen. Jag älskar henne, hon är förbaskat rolig. Dagens film heter Trainwreck och Amy spelar huvudrollen som karaktären "Amy". Den riktiga Amy har också skrivit manus till filmen och hur mycket som är påhitt respektive historier från Amys liv man man spekulera i. Jag tippar att det finns en hel del av det sistnämnda i denna film. Judd Apatow har regisserat filmen, det är första filmen han gjort på någon annans manus. Denna film påminner om flera av hans tidigare filmer då manus och regissör går helt klart hand i hand.


Filmens första halva är av den lite mer hejdlösa sorten. Men mitt i filmen ändrar den karaktär. Just som Amy blivit ihop med Aaron (Bill Hader) går filmen över från crazyhumor till mer dramahumor med en hel del mörker. Filmen delas av en scen som uppenbarligen blinkar till Woody Allen. Vi får ett collage med det lyckliga paret som påminner om Manhattan och till det hörs lite kort välkända toner från någon av Woodys filmer (kanske Manhattan det också). Den lilla sekvensen var mycket kul. Schumer-Apatow gör ingen hemlighet av blinkningen då Amy som kör en vocie over (på samma sätt som i Manhattan) refererar bokstavligen till Woody.

Andra halvan är samtidigt väldigt konventionell som lite överraskande. Det gamla vanliga blev överraskande då filmens första hälft antytt en annan typ av film. Jag gillar filmen, men älskar den inte. Vissa delar är jättebra men som helhet blev det lite konstigt med den slaka avslutningen. Det är ett överdrivet Hollywood-slut som jag antar ska ses som en satir, men samtidigt verkar den ärlig så jag vet inte riktigt hur jag ska läsa den...


Filmen är fylld med bra skådespelare, speciellt i birollerna. Eller OCKSÅ i birollerna. Amy Schumer och Bill Hader är jättebra i huvudrollerna! I biroller ser vi favoriterna som Brie Larson (lillasyster), Colin Quinn (vresig pappa), John Cena (absurd pojkvän) och en oigenkännlig Tilda Swinton som elak chef. Filmen har dessutom ett överflöd av cameos. LeBron James bjussar på sig själv och är oväntat bra. Tala om multitalang! Sen har vi Matthew Broderick, Daniel Radcliffe, Marisa Tomei, Tony Romo (fotball), Marv Albert (the voice of basketball), Chris Evert (tennis) och basketspelaren Amar'e Stoudemire.

Detta var en kul film. Många skratt. Hög omtittningsfaktor. Men som helhet var det lite tunt.


Jag bloggade om denna film som del av Filmspanarna Tema "Udda yrken". Hur gör jag kopplingen där då? Jo, jag måste nominera Amys kollega Nikkis (Vanessa Bayer) jobb då hon får i uppdrag av sin "snälla" chef att göra research på om mannens säd smakar olika om han äter vitlök eller ej...

Jag ger Trainwreck tre smakprov av fem möjliga.

Betyg: 3/5

Vid sidan av det faktum att filmbloggning kan anses som udda, vilka andra udda yrken har mina filmspanarkollegor tittat på?
Filmitch
Jojjenito
Rörliga bilder och tryckta ord
Fiffis Filmtajm


8 kommentarer:

 1. Humorbytet mitt i filmen låter om inte annat svårt att få ihop på ett bra sätt. Jag gillar ju Amys stand up men känner mig av någon anledning inte särskilt sugen på filmen. One of thses days perhaps...

  Tja, man kanske ska vara tacksam för att man har ett vanligt, "tråkigt" jobb :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men om du gillar Amys stand up ska du såklart se filmen!! Absolut, se den!

   Tja, jag vet inte jag om det är så kul med sitt vanliga tråkiga jobb heller! ;-)

   Radera
  2. Mja, även om jag inte storskrattar varje dag på kontoret så kan jag utan att ha jämfört rent praktiskt ändå säga att det är mindre o-kul än att provsmaka sädesvätska :)

   Radera
  3. Sant. Allt är relativt! :-)

   Radera
 2. Det där att komedier byter stil mot slutet, är inte det ganska vanligt. Först är det crazy och sen ska det plötsligt bli mer allvarligt och "på riktigt". Tycker mig känna igen det. Fast det kanske inte riktigt var på det sättet i Trainwreck.

  Jag skrattade på kontoret idag! Åt en projektledare som inte fattar att man inte ska boka möten mitt i lunchen. Jag skrattade för det inte var jag som skulle gå på mötet. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att det var Judd Apatows hand som syntes mest där i slutet. Tror inte att Amy roas av konventionell rom-com.

   Antar att man kan skratta åt projektledare lite till som tätt... :-D

   Radera
 3. Tackar för tips verkar kanske vara ngt för mig då jag är lite svårflörtad på komedier. Seth Rogen dyker väl inte upp i filmen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Seth Rogen syns inte till! Go for it, man! :)

   Radera