onsdag 23 december 2015

Star Wars: The Force Awakens (2015)

 

Vissa filmpremiärer är större än andra. Star Wars: The Force Awakens är en av de största sorterna. Oavsett hur mycket jag hatat på den nyare trilogin kunde jag inte än annat än känna en ovanligt stor förväntan inför denna film. Det var dock en kluven känsla. Jag trodde att filmen skulle vara ganska sval men jag var likväl förväntansfull. Det är så det är med Star Wars. Serien har en speciell plats i hjärtat hos oss.

Eftersom Lucas äntligen lämnat ifrån sig manusansvaret och dirigentpinnen trodde jag nog att filmen skulle bli vagt underhållande då filmens regissör J J Abrams brukar göra hyfsat dugliga filmer. Hans Star Trek-filmer var kul för stunden men de har sannerligen inte gjort något större intryck på mig. Jojje fick till och med påminna mig om att det fanns två av de re-bootade Star Trek-filmerna. De hade glömts av och blivit en enda i mitt huvud.


Det var svårt att få tag på biljetter till Star Wars på IMAX för premiärhelgen så det slutade med att jag, Jojjenito och Movies-Noir såg filmen i måndags. Vi hade bra platser i mitten-mitten. Klart bättre än när jag och Jojje så Spectre. Bioupplevelsen var (för en gång skull) näst intill perfekt, inga huvuden i vägen och inga störmoment som tog mig ur filmen. En annan sak som var av avgörande betydelse var att jag hade lyckats förbli helt ospoilad. Jag hade inte sett en enda bild, klipp eller trailer från filmen. När vi snackade om filmen över en burgare på Restaurang Egon, Mall of Scandinavia (bra burgare, rekommenderas) förstod jag att Jojje varit spoilad på flera av filmens twsitar/reveals. Det är mycket roligare att se en film som denna helt utan vetskap om vad som ska hända. Det blir mer som när man som liten pojk såg film. Filmen överfaller en på ett sätt som från en svunnen tid.

Före visningen kommenterade Jojje att han lagt märke till att jag hade en "hang up" på att de nyare filmerna inte fokuserar på karaktärerna utan mer på institutionerna. Efter ett pliktskyldigast framtvingat leende tänkte jag att den kritik jag framfört mot den nya trilogin är grundstenar i filmskapande, "film making 101" så att säga. Att ha en "hang up" är för mig att beskriva att man irriterar sig på en detalj, till och med en petitess. Men min "hang up" upplever jag som fundamental och själva orsaken till att alla de tre filmerna inte fungerar i mina ögon.


I denna film har Abrams och hans team helt återgått till grunderna. De har en historia som fokuserar på karaktärerna. Man har gått från cgi-helvetet och de jobbar med modeller och analoga effekter (mer i alla fall). Historien är överraskande fräsch även om de gör call backs och blinkningar till de gamla Star wars-filmerna i massor. Men jag tycker det utförs på ett snyggt och respektfullt sätt.

Star Wars: The Force Awakens överraskade mig totalt med att vara så förbaskat bra! Yipeee. Han lyckades! Den är spännande, det finns "stakes", de vågar göra det otänkbara, den är underhållande, den är lång, den är kort! Damn, it's a great movie!Beware, SPOILERS below. Nu till några tankar som måste spoilersmarkeras. Nedan kommer jag skriva om detaljer från filmen och jag uppmanar alla som inte sett den än att vänta med att läsa denna del tills ni sett filmen.


Damn, vilken schysste film detta va! Jag återupprepar mig medvetet. Det var en av de bästa stunderna jag haft på en biograf på många år. Den var så bra att jag satt med ett stort fånigt leende mest hela tiden. Inledningen med stjärnorna och rymden, den lustiga texten som glider in i duken, musiken och kameraåkningen nedåt tills ett stort rymdskepp kommer i fokus. Det känns som att komma hem lite. Små, små rysningar. Men den första scenen då jag rös över hela kroppen var när vi mött Rey första gången och kameran zoomade ut och vi såg att hon klättrat inuti en motor till en kraschad Star Destroyer. Bad ass! Vilken grymt snygg bild det är med skeppet i sanden!


Jag gillade de nya karaktärerna. Bäst bland de nya karaktärerna var huvudpersonen Rey. Ett helt nytt ansikte för mig och hon gjorde det bra. Framför allt spelade hon inte över. Bästa icke-människa var helt klart den nya droiden BB-8. Jag älskade den lilla krabaten. Han påminde mig lite om Wall-E. Nästa sak jag älskade, bland många, var när vi fick återse Millenium Falcon. Gammal, dammig och som vanligt halvt om halvt söndrig blev hon nästan lika påtaglig som Serenity är i Firefly. Det är som att skeppet är en av karaktärerna.


Star Wars: The Force Awakens sneglar bakåt på de gamla filmerna en hel del. Är detta något problem? Nej, jag ser det inte som ängsligt eller tråkigt. Jag gillar det eftersom det gjordes bra och med lätta penseldrag. Vi har en blinkning till the canteen i rymdhamnen i Mos Eisley, vi har scenen där Rey likt Luke får möta sin egen skräck och ser saker i historien, just nu och in i framtiden, vi har den obligatoriska fel-designen av dödsstjärnan - det vill säga den där rännan som X-fighters alltid använder i sin approach i sista anfallet. Sen har vi också mer påtagliga återbesök från de gamla filmerna med Han Solo, Leia, Chewbacca, Millenium Falcon, R2-D2 och den vänlige gentlemannen C-3PO.

På väg in till bion berättade Jojjenito att han var trött på 3PO. Abrams måste ju känt till att många fans tycker att 3PO är jobbig för han gav den guldfärgade en kul intro då han dök upp "right in your face", i närbild. Det var som att Abrams sa: "No no, you will not get away from some 3PO love." Sen var 3PO's replik av de klassiska slaget när han kommenterade att Han Solo kanske inte kände igen honom på grund av hans röda arm!


Till skillnad av de gamla filmerna har Abrams tagit med något fler kvinnliga karaktärer. Det gillar jag skarpt. Jag kan bara applådera valet av kvinnlig huvudrollsinnehavare i Rey. Och visst ska man förstå det som att hon är Lukes dotter... Det ska bli kul att se i nästa film hur de förklarar det. Varför lämnade han henne? Till vilka? Och hur blev hon sen lämnad ensam? Hon är riktigt bad ass och med tanken på hur snabbt hon lärde sig bemästra "the force" måste hon vara något av ett underbarn. Hon hade en stor portion tur att Kylo Ren (hennes kusin!) inte var färdiglärd för annars hade hon knappast kunnat besegra honom (i denna första gång de möts).


På tal om Kylo Ren eller Ben Solo som han måste hetat. Jag visste inte vem som spelade honom. Första gången han tog av sig masken väntade jag mig ett ärrat och groteskt ansikte, men där framträdde en emo-glåmig ung snygging med långt böljande svart hår. Som en ung Severus Snape nästan. Efter min initiala överraskning måste jag säga att jag gillade Adam Drivers skådespeleri i denna film. Hans scen med Harrison Ford på bron är redan en klassiker. Damn, bra scen. Jag hann tänka när Han Solo gick ut på bron att jag hoppades att... men de vågar väl inte... men det vore ju så coolt... Och de gjorde det! Det otänkbara.

Wow, jag bugar och bockar mot J J Abrams och hans team. A job very well done. Detta var mer likt den suveräna MI: 3 än de lättglömda Star Trek-filmerna... Just nu tycker jag att det är synd att Abrams inte får göra all tre i den nya trilogin. Men nästa film ska göras av Rian Johnson. Hoppas han lyckas lika bra som den gode Abrams.

Jag ger Star Wars: The Force Awakens fyra superstarka jedis av fem möjlig.

Betyg: 4+/5

Jag åkte på denna ride med mina goda vänner och bisittare Jojjenito och Movies-Noir. Blev de lika hänförda som jag eller har de gått över till den mörka sidan? Låt oss utforska:
Jojjenito
Movies-Noir


17 kommentarer:

 1. Yes, jag får ett leende av din text och jag kan bara instämma med i princip allt.

  Lite kul att du inte alls nämner Finn, haha. Du vet vad jag tycker om honom ;) Rey däremot, vi är överens. Bra karaktär och bra prestation av den tidigare okända Daisy Ridley.

  Håller helt klart med dig om att man fångat svärtan och känslan från originaltrilogin - klart lyckat. Känner öven att filmen växer på mig. Glad att jag fick chansen att se den två gånger på kort tid. En gång räckte liksom inte.

  Den är inte perfekt, men jag tror faktiskt att jag kan acceptera de svagare bitarna med tiden. När jag tänker tillbaka på filmen är det utan tvekan fler bra saker än dåliga den lyckats med och det var långt ifrån en självklarhet på förhand. Det är trots allt de positiva sakerna som vinner - likt den goda sidan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för en skön filmkväll ihop!

   Mitt leende har bara vuxit och vuxit sedan jag såg filmen. Den är mycket najs.

   Jag hade inga problem med Finn. Rey däremot var total bad ass. Hon växer i mina ögon var gång jag tänker på filmen.

   De har sannerligen fångat känslan från originaltrilogin. Och det behövs för att tvätta bort den gräsliga känslan som prequel-trilogin gav.

   Jag ska se om filmen i London, på fetstor IMAX, och vi får väl se om jag behåller betyget eller om jag ändrar det... :-)

   Radera
 2. Kul att du gillade filmen - jag gillar den som sagt men skillnaden är nog att denna saga inte har en speciell plats i mitt mörka hjärta ;). Personligen tyckte jag att det blev för många blinkningar och en viss irritation växte under filmen då jag allteftersom insåg att man mer eller mindre gjort en nyinspelning av filmen från 1977. Det dödade all chans till spänning och jag satt mest och bockade av de obligatoriska scenerna. Som sagt helt ok med bra skådisar och tom en robot jag gillade, BB8. Mao en bättre och rappare nyinspelning av Lucas film från 1977. Någon skrev att detta är en nostalgitripp av en nostalgitripp - instämmer till fullo - och därmed lär filmen gå bra och bli älskad då många har nostalgiska minnen av de första filmerna. Hos mig är som sagt denna nostalgi död sedan länge men jag kan förstå känslan man kan få när man ser denna film.
  Bästa scenerna: Den strandade rymdkryssaren, när de som nödlösning tar Millenium Falcon och snöfighten - inget slår snöscener och ljussablar.
  God jul på dig Henke - till London? Hoppas det blir en lyckad tripp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är eniga om de bra scenerna. I övrigt tror jag att detta är en sådan film man bara ska låta sig hänföras av, inte analysera för mycket. Lite som den senaste Mad Max-filmen.

   God Jul på dig också, Johan.

   Radera
  2. Mad Max behövde inte analyseras då den var fulländad ;)

   Radera
  3. Hehe, jag avstår att starta en rundgång med självsäkra, men likväl subjektiva påståenden om dessa två bra filmer. Jag gillar den ena mer, du den andra. So be it... :-)

   Radera
 3. Ja, tack för en trevlig kväll. God Jul och ha det så bra i London och hoppas ni får en (i)maxad upplevelse. :)

  Angående din hangup så missförstod du mig lite eller så uttryckte jag mig dåligt. Att störa sig på ett grundläggande fel som en filmmakare gör är inget konstigt. Grejen var att det blev lite tjatigt eftersom du återkom till det i dina texter hela tiden (en "käpphäst"). Så upplevde jag det i alla fall. Själva klagomålet är ju givetvis helt berättigat vilket jag påpekade i min text om The Force Awakens.

  Angående att jag kände till flera twistar/reveals så är det inte så farligt som du får det att låta.  ****SPOILER****


  Det enda jag visste var att Adam Driver spelade Kylo Ren och att det var troligt att Han Solo skulle dö (vilket kändes givet eftersom jag ändå misstänkte att Ford bara skrivit på för en film). I övrigt hade jag bara sett den första teasern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv, det blev en mycket trivsam kväll.

   Det där om spoilers är kanske inte hela världen såklart, men om man är helt ospoilad får man alla upplevelser när man ser filmen och det blir en unik upplevelse i sig. 👌

   Radera
 4. Jo, förresten, glömde det förut, kul att en muspekare syns på din tredje bild. Ser lite b ut. ;)

  (Ja, jag är på rethumör.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så, nu har jag kommit hem och fixat till det! :-)

   Radera
 5. Nu har jag sett filmen och skrivit klart texten så nu kan jag läsa vad du tycker. Härligt! Superkul att du gillade den så pass mycket! Och grattis till en lyckad IMAX-visning. Det fick inte vi.

  Annars håller jag med dig om det mesta. Rey var kanon och Adam Driver majestätiskt bra! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter olycksbådande. Hade ni en stökig visning?

   Rey var ju otroligt bra, så coolt att de kör med en tjej som nya huvudpersonen.

   När får vi avnjuta din revy då? 😃

   Radera
  2. Visningen var ostökig vad gäller publiken men ett stort fejl vad gäller 3D:n och bilden över lag... Jättetråkigt.

   Recensionen kommer upp på annandagen :)

   Radera
  3. Usch då, dålig teknik på IMAXen? Det funkade perfekt på vår visning.

   Ser fram emot din text.

   Radera
 6. Jag var ospoilad när det gällde själva handlingen men hade inte lyckats missa att de allra flesta verkade vilja älska sönder både filmen och Abrams. Får nog bli en omtitt innan jag skriver min text. I likhet med dig och till skillnad från Filmitch upplevde jag också de flesta av referenserna till de tidigare filmerna som positiva och något som förhöjde filmens mysfaktor. Och baserat på åtminstone denna första uppföljare undrar jag om du inte har rätt i att det är personerna, inte storpolitiken, som är Star Wars grej.

  God Jul till dig och bloggen och ha det så himla bra i London (inte alls avundsjuk ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul om du ser om den, för då får vi väl ta del om minst en dubbelt så lång text! :-)

   Att det är personerna som är Star Wars grej behövde du väl ändå inte se denna film för att hålla med om? Vafalls? ;-)

   God fortsättning på julen och gott nytt till er också. Jag ska ha de såååå trevligt i London.
   :-D

   Radera