torsdag 31 december 2015

2015 - Året på Fripps Filmrevyer


Ännu ett år på bloggen och här kommer en liten årskrönika. Fripps Filmrevyer fyllde fem år i april 2015 men som vanligt glömde jag fira det. Ska jag komma ihåg sexårsdagen tro?

Nu ska jag göra en kort sammanfattning över året på bloggen och lyfta fram det mesta av det bästa, och något litet av de mindre bra jag bloggat om under 2015. Häng med.

2015 var året då jag och bloggkompisen Movies-Noir avslutade vårt stora Decennier-projekt. Vi startade projektet september 2013 och lite naivt kunde vi nog inte tänka oss hur stort det skulle bli. I maj '15 var vi i alla fall i mål efter 150 sedda filmer för egen del.

Under året har också nya projekt startats upp. Jag har introducerat er för mina Filmserier där jag ser och skriver om filmer från en och samma serie. Hittills har jag behandlat Die Hard, The Dark Knight-trilogin, Mission Impossible-filmerna samt Star Wars, både den bra originaltrilogin och den gräsliga "nya" Lucas-trilogin.

Under senhösten drog jag och Johan också igång Buffypodden, en podcast där vi snackar om tv-serien Buffy the Vampire Slayer. Kika gärna in och lyssna lite. Första säsongen består av fem avsnitt och jag tror man kan märka en tydlig utveckling under säsongen.

En annan notabel premiär under 2015 var den nya IMAX-biografen på SF Scandinavia här i Solna. Det är najs.


Jag har skrivit revyer på 180 filmer allt som allt under året. De mest klickade revyerna under året blev Fifty shades of Grey, Cirkeln och Ex machina. Under året har jag delat ut åtta ettor i betyg men endast fem femmor. De gick till Clintans hårda western Unforgiven, Brucans actionklassiker Die Hard, Mellans postakopalyptiska klassiker The road warrior, en av årets bättre filmer Sicario samt originalfilmen Star Wars.

Året bjöd på några riktigt grymma filmupplevelser där jag kan ge hedersomnämnanden till Mad Max: Fury road, Sicario och Inside out. Men överlägset bästa filmupplevelsen var med Star Wars: The Force awakens. En film jag gav 4,5 i betyg men som snart kommer jackas upp ett snäpp till (den ska bara ses om först).

Jag har bara sett fyra svenska filmer från året och bäst av dem var fantasyfilmen Cirkeln. Det var en trevlig filmupplevelse det också, speciellt som vi var ett litet filmintresserat gäng som fikade med filmens och bokens författare Sara Bergmark Elfgren efter visningen.

Jag såg tio filmer på Malmö Filmdagar, tolv filmer diskades av på Filmfestivalen och ytterligare 21 filmer sågs på bio. Jag deltog på de allra flesta av Filmspanarnas månadsträffar och ibland körde vi gemensamma teman. Till har det varit många årsbästalistor då flera filmbloggare går ihop och publicerar våra årslistor samtidigt. Ett sant nöje med de övriga kompisarna ute i cyberrymden. Jag har därefter knåpat ihop mina Ultimata Årsbästalistor.


Under året lyckades jag knäppa de sista filmerna från the Coen Brothers och Christopher Nolan, så att jag sett alla filmer de gjort. Tabberas!

Det har varit uselt med konserter under året. Jag och Lars-Ola gick i alla fall och såg Julkonserten med First Aid Kit med väninnor precis i slutet av året.

Bästa boken under året var helt klart Andy Weirs The Martian. Tack för tipset, Patrik. Ender's game var dock något av en besvikelse då den drabbades av förbannelsen med för höga förväntningar.

Årets fynd inom stand up comedy var Amy Schumer, Daniel Tosh och Ilsa Shlesinger.


Däremot har jag sett en hel del tv-serier och jag har skrivit revy på hela 18 tv-seriesäsonger. Som summering kan jag konstatera att tv-serieåret inte var speciellt starkt. Vi tog farväl till Hank, Karen och Becca i Californication. Simma lugnt, Hank.

Den stora överraskningen och missräkning var att True Detective säsong 2 var så otroligt mycket sämre än vad jag hade väntat mig efter säsong 1 (som var en av de bättre tv-seriesäsongerna jag sett alla kategorier). Även Game of Thrones säsongen var länge svalare än förhoppningarna, även om den tog sig rejält under andra halvan.

Mina topp 5 tv-seriesäsonger blev
1. Twin Peaks - Season 1
2. Game of Thrones - Season 5
3. Homeland - Season 4
4. Buffy the Vampire Slayer - Season 1
5. The fall - Season 2

Under året hann jag också blogga om mina favoritserier genom alla tider i två inlägg. Del 1 och del 2.

Året innehöll en massa nya filmer från gamla kära franchises. Vi fick en ny Bondfilm till samlingen och även om Spectre inte var dålig kunde den inte klara av de höga förväntningarna jag hade efter Skyfall. Det kom ut en ny Terminator som överraskade mig positivt. Den var superunderhållande och Arnold kickade fortfarande stjärt, denna gång med the Mother of Dragons. George Miller's nya installation i Mad Max-serien var en häftig ride och hade han haft Mel Gibson i huvudrollen hade det blivit magiskt. Nu fick vi Tom Hardy och ännu en mask över ansiktet istället. Vi gladde oss åt Charlize Theron i alla fall. Husguden Joss Whedon visade tecken på trötthet i hans andra Avengers-film Age of Ultron.

Årets besvikelse på bion var Jurrasic World som är till Jurrasic Park vad The Phantom Menace är till A new hope - själlös.


Vad ligger i 2016's sköte då? Film, tv-serier, böcker och musik får jag hoppas. Dessutom blir det mera poddande, fler filmserier, en massa årsbästalistor och kanske den största listan av dem alla. Framåt våren, typ april-maj time frame kommer jag lägga ut min topplista över 2015 års filmer. Hoppas att du hänger med! Gott Nytt År!


12 kommentarer:

 1. Gott Nytt År!!
  Lyllo dig som är i världens bästa stad och firar. Hoppas IMAX-upplevelsen blev till belåtenhet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv. IMAX blir det på måndag. Är otroligt sugen. Återkommer med rapport.

   Radera
 2. Trevlig genomgång. Stort kudos till dina UÅBL -- de ger årslistorna extra zing. Håller också med om dina hederomnämnanden till årets bästa filmer, skulle nog för min del faktiskt kunna vara årets bästa.

  Gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Sofia. UÅBL är roliga att göra, alltid spännande att se resultatet.

   Lyckades jag träffa in dina tre favoriter? Kul. Året har varit ganska bra, men jag har inte fler än 5-6 givna topp 10 filmer än så länge. Hoppas kunna komplettera upp med ett gäng till under Q1.

   Radera
 3. Hela fem femmor, det var ju ganska många. Fast så ingick det ju bara en ny film bland de fem. Själv har jag bara delat ut en femma under året, men då ser jag nog om gamla favoritfilmer mer sällan än du gör.

  God fortsättning på det nya året! Ser verkligen fram emot en viss visning i 70 mm. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 5 av 180 är cirka 2,8 %. Vet inte om det är så mycket jag...

   Jag tycker det är underbart att se om gamla favoriter. Det sker allt för sällan.

   God fortsättning på det nya året till dig också. Vi ses snart.

   Radera
 4. Femmor eller som i mitt fall tior är jag också snål med tror det blev tre förra året: Betty Blue, Mad Mad Fury road och Whiplash.
  UÅBL tackar jag för finfina sammanställningar.
  Skönt att se att jag inte var ensam i mitt ogillande av J.W
  Du vet att jag hänger med under 2016 och ser fram emot nya filmserier och sköna listor.
  God fortsättning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och här kommer ett sent svar på din trevliga kommentar...

   Bara tre femmor. Du är ännu strängare än jag! Men du kanske inte skrev om lika många filmer? Hur många blev det för dig under bloggåret 2015? Vågar du räkna? ;-)

   Tack för lovorden och jag ska kämpa vidare med listor, serier och projekt. Nästa projekt som också är en lista kommer redan på torsdag för övrigt.

   Radera
  2. Inte riktigt lika många 170 st blev det men jag är mycket återhållsam med betyget 9 - 10.
   Blir spännande på torsdag

   Radera
  3. Aha, med så många filmer recenserade betyder det ju att du är mer restriktiv med din tia än jag med min femma. :-)

   Radera
 5. Här kommer SEN god fortsättning!
  Och som Sofia skrev...tack som f-n för UÅBL!! Asbra och urkul!!!

  Sitter här och knåpar med egen sammanställning över filmtittandet 2015 (dock EJ filmåret 2015...kommer senare ju!):-)

  Skönt också att se att det finns fler än en annan som är hård på femmorna! Gött!

  Ha det bra mannen! Vi höres snart förhoppningsvis! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre sent än aldrig som någon vis person sa!

   Ser fram emot inlägg om bloggåret och GIVETVIS kommer topplistan för 2015 senare när man hunnit kolla på lite fler filmer från året. Där tänker vi lika. Det kommer ju så förtvivlat många vassa filmer i slutet av året (oscarssäsong och allt det där).

   Hehe, hård och hård, jo jag vill ju inte att betyget femma ska bli allt för devalverat.

   Ha det bra själv! Vi hörs.

   Radera