måndag 14 december 2015

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)


Det börjar redan i första scenen ned ett tjutande rymdskepp som åker genom rymden. Jag måste ha sett Joss Whedons film Serenity minst tio gånger sedan jag såg en Star Wars-film senast och i Whedons värld är det tyst i rymden. Som de ska vara!

Episode 1... Damn, vad uselt detta var! Jag visste att den får mycket skit hos fansen men jag trodde att den var hyfsat duglig i alla fall. Men nej... detta var den sämsta film jag sett på mycket länge.

Var ska jag börja? Hela Star Wars-serien är en fantasy som utspelas i space. Filmer av detta slag är antingen charmiga eller fåniga. Gränsen däremellan är hårfin. Vi vet från serier som den om Harry Potter att även "barnsliga" historier kan vara nog så bra för vuxna. Men här i Episode 1 går det helt överstyr. Hela filmen har en fånig ton och det känns än mer tydligt nu 2015 att allt i filmen bara är en reklamkupp för att få sälja plastleksaker via hamburgerkedjor.


Det börjar med det extremt krystade handelskriget. What the fuck? Star Wars lever på en ganska simpel story. Det ska vara det goda mot det onda. Rymdimperiet mot rebellerna. Att konstra till det med en massa invecklade ointressanta sidokonflikter ger inget mervärde.
Edit som uppföljning av kommentarer nedan: Det jag inte gillar är Lucas fokus på institutionerna i konflikten, på bekostnad av huvudpersonernas karaktärsutveckling. De äldre filmerna fokuserar helt på ett fåtal karaktärer som "råkar" befinna sig i konflikten (oavsett om de har en hel del att göra med hur den får ett slut).  

Sen hade jag helt glömt hur uselt allt runt lilla Anakin var. Jake Lloyd, barnskådespelaren, är usel. Pernilla August som Anakins tärda mamma Shmi är kass och vad hur tänkte Lucas runt jungfrufödseln? Det om något var pretto, Fredrik. Midichloriner-biten var också totalt malplacerad.

Det känns som att filmen inte har någon handling och de som förordar The Machete Order och därmed säger att man inte behöver se Episode 1 alls har HELT RÄTT! Avsaknaden av stakes känns tydlig i denna film. Jag blir aldrig engagerad som åskådare.


Filmens största svaghet är dock Jar Jar Binks. Jag som hade för mig att han bara var med i inledningen. Men nej, han förstör filmen mest hela tiden. Även alla "häftiga" djurliknande karaktärer är på fel sida av fånighetslinjen. Jag gillar inte när påhittade arter pratar engelska (japp jag tittar på dig Star Wars och på dig Star Trek). Det funkade bättre i den gamla trilogin, mest för att de lustiga figurerna mest är i bakgrunden och endast fungerar som detaljer som hjälper till att bygga världen. I denna film kommer de i fokus och då blir det pannkaka. Dessutom är den nya figurerna väldigt dåligt gjorda trots "modern" cgi.

Den bästa av dessa karaktärer är nog Watto men det är mest för att han påminner mig lite om Badger i Firefly.

Jag fann inte en enda karaktär som "likeable" i denna film. Liam "Big dikkus" Neeson är torr och trist. Ewan McGregor är i bakgrunden och även om han försöker ge oss glimten i ögat är han ointressant. Natalie Portman är helt ok och kanske filmens lilla ljusglimt förutom skurkarna. Här i ettan ska vi luras att inte veta vem The Emperor är men det fungerar väl sisådär. Den nya Sith lorden Dart Maul var i alla fall bra. Det lilla han fick vara med.


Att R2-D2 och C-3PO har en så stor roll i denna film får ses som tröttsam "fan service". Jag finner deras deltagande mer belysande av avsaknaden av nya idéer än nostalgisk återblick.

Finns det då några bra scener i filmen? Jag måste lyfta tre bra saker... Jag gillade inledningsscenen med Qui-Gon och Obi-Wan och deras fajt på rymdstationen hos The Trade Federation, speciellt när Qui-Gon körde lasersvärdet igenom "the blast door". Sen tycker jag att pod racet var helt ok. Visst är scenen för lång men jag gillade den sekvensen, speciellt det coola ljudet som kom från Sebulbas pod. Till sist gillade jag de två scenerna med fajt mellan Darth Maul och Qui-Gon (och Obi-Wan i andra scenen). Lite klassisk light saber fight helt enkelt.


Som helhet var detta mycket sämre än jag kom ihåg det. Inget av det jag kom ihåg som bra fanns kvar och de svaga delarna har nu helt tagit överhanden. Även om man måste ge cred åt George Lucas för att han tänkte ut denna värld en gång i tiden så bevisar han än en gång att hans manus inte håller längre och att han är en ännu sämre regissör än manusförfattare.

Jag ger Star Wars: Episode 1 - The phantom menace en "the chosen one" av fem möjliga.

Betyg: 1/5

12 kommentarer:

 1. Det var inte nådigt. Jag förstår inte varför alla tycker att Darth Maul är bra. För mig är han en total icke-karaktär som bara går in och slåss ett par gånger. Lika stor karaktär som Jabbas rancor.

  Däremot är det politiska spelet riktigt kul. Man har ju alltid undrat hur imperiet kom till och den gamla världen med en massa jedis och senatorer raserades. Det är en enorm maktdemonstration av den onda sidan att en person sitter och drar i en uppsjö trådar som tvingar den goda sidan att leda sig själv i fördärvet. Här i första filmen verkar det ju vara en liten konflikt, men det är ju en del av styrkan att en liten påhittad handelskonflikt sätter bollen i rullning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den historien du beskriver i din kommentar skulle jag vilja se genomförd av någon som kunde hantera den bättre än Lucas. Det är inget fel på politiken i sig om den görs bra i en film.

   Denna film, Epsiode 1, är bara meningslös därav att jag numera är en anhängare av the Machete Order. Episode 2 och 3 är meningsfulla vilket gör eländet än värre när de är så dåliga!

   Darth Maul ÄR lika intressant som Rancorn. Vilket säger en hel del om denna film! :-) Nåja, han är lite coolare, men jag förstod vad du menade.

   Radera
  2. Jo, visst skulle man vilja se det i något som inte var en barnfilm. Men det där att Star Wars skulle ha en simpel historia om det onda mot det goda har väl inte riktigt stöd i de gamla filmerna heller. Det är en hel del om sandfolk, snömonster och Jabba som inte har något med imperiet att göra. Det överskuggas lite av att man får hänga rätt mycket med en skön Darth Vader, men en stor del av sagans framgång kommer nog från att det är en väl utbyggd värld som utforskas lite här och där.

   Radera
  3. Sandfolk, snömonster och Jabba är inte storpolitik så det argumentet köper jag inte. De är delar av en värld som våra hjältar befinner sig i och de bygger upp världen på ett bra sätt. De är mer hinder Luke och gänget stöter på och som måste hanteras.

   Nej, vad jag menar, men uppenbarligen är dålig på att förmedla, är att de tidigare filmerna, speciellt Episode 1, handlar om institutioner istället för individer. Det är ambassadörer, politiker, chancellors och regenter tillsammans med sina possen hela tiden. Lucas verkar ointresserad av individernas karaktärer och mer intresserad av den historia som du sammanfattade ovan. När Lucas i Ep 2 och 3 så gravt misshandlar hela storyn om Anakin får jag än mer vatten på min kvarn.

   Och innan du belyser att Leia är en "princess" så visst är hon det, men under majoriteten av hennes tid i de gamla filmerna är hon en egen person, en individ, mer än en symbol eller definierad av hennes ämbete. Han Solo gör snarare narr av henne om detta... "Your worshipness" osv just för att hon är "bara Leia" i hans ögon (och våra), inte en person som leder en delegation på väg till senaten.

   Det är skillnad på fokus i filmerna, självklart finns det lite av båda sorternas berättelse i alla filmer. Men i mina ögon skiljer sig ep 1-3 mot ep 4-6 avsevärt i denna fråga.

   Radera
  4. Nja, det är rätt mycket fokus på att Leia är politisk ledare hos rebellerna men det är mer krig än diplomati. För egen del tycker jag att krigandet i 1-3 är lite mer intressant eftersom konsekvenserna är så mycket mörkare. I 4-6 är slagen inte så betydelsefulla utan det är mest lite obekvämt att de får flytta till en annan planet när imperiet vinner.

   Radera
  5. Hehe, ja då ser vi helt olika på dessa två trilogier. Jag ser inte filmerna som en historielektion... Men smaken är olika som bekant. :-)

   Radera
 2. Nå, Whedon var knappast först med tysta rymdskepp. ;)

  Haha, jag verkligen känner vreden sippra ut mellan textraderna. Härligt. :)

  Hmm, dina klagomål på att det ska bygga på det onda mot de goda, imperiet mot rebellerna. Alltså här finns ju inte imperiet utan det handlar ju om hur det skapades. Nånstans tycker jag faktiskt det politiska funkar. Men jag gillade det mer när jag såg filmen första gången. Nu vid omtitten så kände jag lite som du, att det var lite tråkigt. Men krystat vet jag inte. Det var ju Palpatine som låg bakom allt för att få republiken att falla i fällan och ge honom mer makt. Men visst, det hade kunnat göras på ett mer spännande sätt, helt klart.

  Jag gillade också Darth Maul även om han strök med ganska (för) snabbt.

  Star Trek? Nej du, där har de en universal translator så inget konstigt att konstiga varelser pratar engelska där. Och i Star Wars kan man ju tänka sig att engelska spridit sig som nåt sorts gemensamt språk i galaxen?

  Men Jar Jar Binks och hans språk... Åh herregud.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Epic fail på min sida. Jag får nog uppdatera min text för du ställer dig frågande till en del av samma saker som Carl tar upp. I de äldre filmerna är det kampen mellan ont och gott med fokus på den enskilda individerna i denna kamp, inte på institutionerna. Det är det som jag försökte förmedla men slarvade när jag skrev revyn.

   Nej Whedon var inte först med tysta rymdskepp. Men det skrev jag inte heller. I din jakt på faktafel sköt du lite för snabbt där... :)

   Radera
 3. Jag avstår nog från diskussionen om institutioner kontra personer och nöjer mig med att konstatera att vad jag kan minnas tyckte jag att både Liam, Ewan och Natalie var helt ok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter lugnt och tryggt, Sofia.

   Helt ok är kanske helt ok, men det är väl inte det som är nivån vi önskar oss... Jag kanske hoppas på mer än så.

   Radera
 4. Håller med dig Henke - i grunden en bra story men Lucas inkompetens lyser igenom. Darth Maul är otroligt cool och jag gillade svärdsfighten men resten.......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst är han cool! Han ser djävulskt ilsken och stark ut, en bra skurk hel enkelt. :-D

   Radera