torsdag 5 november 2015

Mission: Impossible III (2006)Oh-lala, nu börjar det likna något. Har filmserien nu hittat sin form till slut kanske? Tredje filmen är riktigt vass med idel bra och starka karaktärer. Dessa karaktärer har också relationer som etableras och utvecklas. Bara en sådan sak. Detta är en mycket mer spännande film än dess föregångare för att jag som åskådare bryr mig om Ethan, hans fru Julia (Michelle Monaghan), hans team och storskurken Davian (Philip Seymour Hoffman). Filmen inleds med en superintensiv scen där Ethan sitter fast i en stol. En ond man (Davian) pekar med pistol mot huvudet på "damsel in distress" (Julia) och hotar med att skjuta henne om inte Ethan avslöjar var the rabbits foot är (??). Ten. Nine. Eight. Seven. Ethan sliter i sina bojor. Six. Five. Four. Three. Tandagnissel. Two. Nämen? One. Pang.

Nedan äro SPOILERS.

Det jag gillar mest med filmen är dess mörker. I inledningen av filmen ska tvingas Ethan ut ur sin pensionering för att frita Agent Farris (Keri Russell) men han misslyckas! Ethan misslyckas. Riktigt stark inledning av filmen. Damn!

Resten av filmen går i samma anda. Alla scener med Philip Seymour Hoffman är som förväntat otroligt bra. Relationen mellan Ethan och skurken är mer komplex än någonsin. Speciellt leder scenen när Ethan torterar Davian under en flygfärd till att Davian får anledning till att smida en djävulsk plan för att få ut sin hämnd på Ethan. Mycket bra. Filmen blir så mycket mer än en actionrökare eller spionmysterium, det blir ett personligt drama på flera fronter, Ethan gifter sig till och med för tusan. Jag blir engagerad och orolig och detta blir filmen då filmserien riktigt etableras som bra skit för mig.Omöjligt uppdrag?

Ethan misslyckas först med att rädda Farris. Sedan ska han stoppa Davian. IMF får reda på att Davian ska få tag på "the rabbits foot" och detta får givetvis inte ske. Av oklar anledning. Här introduceras hela seriens största macguffin. Ingen vet vad denna kaninfot är och det har ingen som helst betydelse. Jag jublar istället åt regissören J.J. Abrams frejdighet att använda en macguffin så öppet. Uppdraget blir alltså att stoppa Davian lite allmänt, och framåt slutet gäller det att rädda Julia ur Davians klor.Mission: Impossible moments

Galenskaperna från förra filmen har försvunnit och såvitt jag kommer ihåg används masktricket endast två gånger. Det är lagom för en film, max två gånger känns rätt. För det är ju lyckligtvis inte Julia som skjuts i filmens inledning utan annan olycklig iklädd en mask av Julia. Den var kanske inte så överraskande men man vet ju aldrig. Ethan använder sig också av en mask av Davian när de kidnappar honom på något fancy party. Var det på en ambassad kanske?Action utan slut?

Den största actionscenen är givetvis fritagningen av Davian på en bro över ett karibiskahavetblått vatten. Den scenen är för övrigt inspelad i öknen! Det är en riktigt bra actionscen med bilar på bron, attackhelikopter och en elakt aggressiv drönare. Plus en massa skjutande. Ethans gäng hinner rädda en massa civilister också. Tompa får visa att han är bra på att springa också i scenen. I like it!

I filmens inledning får vi en adrenalinfylld fritagning av Agent Farris med det mörka och otäcka slutet. Gillar mörkret i denna film. Ooops, det har jag redan sagt.

Även den tredje stora actionscenen är en fritagning, mot slutet då Ethan ska rädda sin fru Julia. Den kommer efter han misslyckats att skydda henne, hon blir ju tagen av Davians "hench man" på sjukhuset. En scen som förebådar hur det kommer sluta för Ethan och hans fru kanske...

En film om fritagningar... Ser ni inte symmetrin? Filmens tre stora actionscener handlar om fritagningar, tre av tre. Snyggt. Scenen i Shanghai är intensiv. I slutändan måste Julia döda Ethan för att rädda livet på honom. Quelle spectaculaire!Skurken

Philip Seymour Hoffman spelar en av de bästa skurkarna i inte bara denna serie utan i actionfilmsgenren generellt sett. Hans Davian är ljuvligt ondskefull. Karismatisk och äcklig på samma gång, men också en djup karaktär. Det finns mer under ytan och du blir som åskådare väldigt nyfiken på honom.

En annan skurk är den förrädiske "middle management"-chefen Musgrave från IMf som spelas av Billy Crudup. Jag blev tagen på sängen när jag insåg att han var en ful en. Han är ju så mysig och trevlig i Almost famous att jag hade svårt att se honom som ett asshole. Han fick vad han förtjänade dock...Sammanfattning

Detta är Mission: Impossible-seriens egen "On her Majesty's Secret Service". Ethan pensionerar sig, gifter sig och förlorar henne... nästan. Den är vid sidan av en actiondängare ett karaktärsdrivet mörkt drama. En otroligt tung inledning följs upp med en allt igenom stark film. Slutet är också något extra. Filmen är till och med starkare än vad jag kom ihåg den som!

Jag ger filmen fyra överraskningar av fem möjliga.

Betyg: 4/510 kommentarer:

 1. Detta är definitivt min favorit i serien - spännande bra skurk ja allt klaffar - gillar även inbrottet på/i Vatikanen. Tycker oftast att de s.k inbrotten som är med i alla filmerna är höjdpunkterna - man får en liten heistfilm i filmen s.a.s

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vilken plats i min ranking den får avslöjar jag först i sammanfattningsinlägget på söndag! Men stark är den.

   Håller helt med om heisterna, och det är en sentens jag ska stjäla till omnämnda sammanfattning. Alla små heister är höjdpunkter i serien. Vi verkar samtunade om denna serie! Äntligen, det är inte ofta vi tycker lika! ;-)

   Radera
 2. Kanonrecension!!
  Mycket frejdigt och underhållande skrivet! Och jag håller med om varenda ord! Detta är en synnerligen smutt återkomst för den gode Ethan efter tramset med tvåan... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Steffo! :-)

   Det är lätt att gilla denna film! Kul att fler sällar sig till hyllningskören. Är den kanske numero uno hos dig också, som hos Johan?

   Radera
  2. Hmm..kanske får jacka upp den en snäpp såhär i efterhand när jag tänker på det...?

   Annars tycker jag att nummer 4 är attans fräsig i sitt svulstiga format!
   Fast PSH slår ju ALLA som skurk! Och där har svage Micke Nyqvist inget att sätta emot! Hahaha!

   Radera
  3. Klart du gillar fyran! Den är "right up your allé"... :-D

   Radera
 3. Borde kanske se om för jag upplevde inte alls PSH som någon bra skurk. Av de tre första är än så länge fortfarande ettan min favorit men så är det också den jag har sett flest gånger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, han är mycket bra på ett sublimt sätt.

   Vad sa du... "flest gånger"? Hur många gånger har du sett ettan egentligen? Då kanske du kan avslöja vad som avslöjade Jon Voights dubbelspel? :-)

   Radera
 4. Japp, ett klart lyft jämfört med den horribla tvåan. PSH är en minnesvärd skurk, en av de bästa i actionfilmsgenren som du säger. Om man jämför med ettan som väl mer är en agentthriller så är detta mer av en agentaction. Läste igenom min gamla recension (icke publicerad på bloggen) och såg att jag tydligen inte gillade slutet. Skrev så här:

  "Nåt som drar ner betyget rejält är det ruggigt dåliga slutet, typ de sista tio minuterna. Ologiskt, töntigt och tråkigt".

  :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va, gillade du inte det lite romantiska inslagen i slutet? Du är stenhård därinne, Jojje... ;-)

   Radera