söndag 15 november 2015

The Overnight (2015)

 


Storleken har ingen betydelse. Eller hur va? Det har vi matats med under hela vår uppväxt. Det är den förväntade åsikten som samhällets alla besserwissers har bestämt att folket ska ha. Men är det verkligen så? Här har vi en film som ställer den frågan och några fler. Svaren som ges är underhållande och vi belönas med gapskratt, igenkännande småleenden plus en och annan kvinnlig flämt i salongen. Var och en får söka de definitiva svaren inom sig själva.

Är detta en dramakomedi? Eller en crazykomedi? I vilket fall var det en film där två penisar och dess storlekar spelade huvudrollen. Läs vidare så ska jag berätta mer. The overnight handlar om paret Alex (Adam Scott) och Emily (Taylor Schilling) som just flyttat från Seattle till ett hippt område i Los Angeles. Ute med sonen i lekparken träffar de på hipsterparet Kurt (Jason Schwartzman) och Charlotte (fransyskan Judith Godrèche). Kurt bjuder frankt in Alex och Emily på middag så att de kan lära känna varandra lite närmare. Efter att barnen somnat tar middagsbjudningen vändningar som varken middagsgästerna eller vi i publiken kunde förväntat oss.


Jaja, detta var en mycket lustig film om sex, självkänsla, penisstorlek, fria förhållanden, äktenskapets monotoni och en massa annat. Jag tycker att alla fyra skådespelarna gör bra ifrån sig. Jason Schwartzman är bäst i början, Adam Scott och Judith Godrèche har båda bra partier i mitten av filmen och Taylor Schilling har några mycket roliga miner mot slutet av den galna natten. filmen påminner mig lite om en festivalfilm som sågs för en herrans massa år sedan - The Anniversary party.


Min initiala känsla efter jag sett filmen var att den låg i gränslandet mellan en seriösare dramakomedi och den galnare typen - crazykomedi. Jag tyckte först att den hade blivit bättre om den renodlats och antingen tagit sig an ämnet mer  seriöst (och kanske än mörkare), eller varit ännu mer galen (och mörkare). Som filmen är nu tyckte jag att den var underhållande och festlig på ett lättsamt sätt men den ligger på sin plats emellan "dramat" och "crazy", kanske lite i "safe zone"? Hur jag nu kan säga så när de två manliga huvudpersonerna går omkring spritt språngandes nakna i stora delar av filmen.


Kurt har i alla fall en rejält stor grej och Alex har en pytteliten rackare. Bådas personligheter har formats av deras fysiska förutsättningar. Precis som det antagligen är i verkliga livet alltså. Både Emily och Charlotte är nyfikna på vad som finns på andra sidan ängen. Är gräset grönare (eller större?) på andra sidan? Och hur känns det? Efter att ha låtit filmen sjunka in i mig över natten måste jag säga att den vuxit ganska mycket. Det är en film som jag skulle vilja se om snart igen, och se hur stor den egentligen är (filmen alltså!). Damn, den var ju riktigt bra! Japp, jag juckar upp den ett snäpp.

Jag ger The overnight fyra anustavlor av fem möjliga.

Betyg: 4/5

Filmen visades på filmfestivalen den 11:e och 12:e och sista visningen är den 19:e november.

2 kommentarer:

  1. Jag såg ju The Overnight innan jag visste att den skulle dyka upp på festivalen. Tyckte det var en trevlig liten film, både rolig och mystisk. Samtliga inblandade gillade jag också, inte minst Schwartzman och Scott. Glad att du också gillade den så pass mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo denna var en av de filmer jag såg fram emot mest av alla på festivalen och den levererade. :-)

      Radera