tisdag 10 november 2015

Inför Filmfestivalen 2015Imorgon startar årets Stockholms Filmfestival. Ända sedan 2001 har jag varit trogen festivalen som är en av de filmiska höjdpunkterna under året för mig. Se länken här för lista på alla filmer jag sett på filmfestivalen genom åren. Festivalen ligger perfekt placerad i kalendern, mitt i november då mörkret gjort sig påmint och regn och rusk stressar våra psyken. Att då dra på sig höstjackan och med uppskjutna axlar gå ner på filmfestival är supernajs.

Filmerna på festivalen brukar vara som bitarna i en chokladask, man vet aldrig vad man där kan finna. Lika många ettor som femmor känns det som ibland. Jag brukar framför allt vaska guld i sektionen American Independents. En annan säker källa är Open Zone och sedan kryddar jag med filmer från Competition, Twilight Zone och Asian Images.

Många filmer ses på den vackra Skandia. Favoritbiografen är annars Grand. Däremot blir det inget om filmen går på Park. Det är så fruktansvärt risiga stolar på Park.

Under de senaste åren har festivalen dock kanske tappat lite i mysighet. Det känns som att sedan de införde "prova på"-biljetter har det blivit stökigare och jag upplever paradoxalt nog inte festivalen lika välkomnande längre.

Årets spotlight är Migration och man kan väl knappast säga att jag dansar på tå av lycka över det valet. Temat är väl valt för att det ligger i tiden. Denna gång känns det som ett trött och ängsligt val. Överraskningen i år hade givetvis varit att INTE köra vidare i samma spår som alla massmedier manglar dag ut och dag in...

Nåja, det kommer säkert finnas en och annan bra film ändå... Jag kommer publicera första revyn imorgon och sedan är målet att skriva om en film per dag tills alla filmer jag kommer se har blivit avhandlade. Om jag hinner det vill säga... Följande filmer har jag i siktet inför årets festival:

The diary of a teenage girl (Competition)
Evolution (Competition)
Legend (Open Zone)
Macadam stories (Open Zone)
Tale of tales (Open Zone)
Taxi Teheran (Open Zone)
600 miles (American Independents)
7 Chinese brothers (American Independents)
Dope (American Independents)
I smile back (American Independents)
Me and Earl and the dying girl (American Independents)
The overnight (American Independents)
Unexpected (American Independents)
Office (Twilight Zone)
The Lobster (Special Presentations)
Virgin Mountain (Special Presentations)
Cartel Land (Documentary Competition)
The Wolfpack (Documentary Competition)


Filmer som jag var sugen på men som jag inte verkar få in i mitt schema:
The daughter (Competition)
The wait (Open Zone)
The missing girl (American Independents)
Night owls (American Independents)
The invitation (Twilight Zone)
Green room (Twilight zone)

6 kommentarer:

 1. Ah, bra att du påminde mig om låta min blogg att gå in i festival-mode (uppdaterad header fixad nu). Ska även försöka få iväg ett litet inför-inlägg ikväll. Fick även lite festival-pepp av att läsa ditt inlägg, så tack för det! :)

  Vi ses i höstmörkret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska bli kul att läsa ditt inlägg närhelst det kommer upp. Jag hoppas på stigande pepp under festivalveckorna. :-)

   Vi ses i höstmörkret!

   Radera
 2. Jag instämmer. Det är alltid lika kul med filmfestivalen. Tycker dock precis som du är inne på att festivalen tappat lite av sin charm de senaste åren, av samma skäl som du anger. Trist när det ska vara så himla politiskt korrekt hela tiden...

  Kommer lägga upp ett festivalinlägg imorgon som jag kommer uppdatera under festivalen med de filmer jag ser (både på och utanför festivalen).

  Vi ses redan imorgon! ;)

  SvaraRadera
 3. Hello! Då var det dags alltså. Mycket American Independents hos dej förstås :) Av de på din lista kommer jag nog att se:

  The diary of a teenage girl (Competition) - den 17/11
  Evolution (Competition) - den 16/11
  I smile back (American Independents) - den 22/11
  The Lobster (Special Presentations) - den 14/11
  Cartel Land (Documentary Competition) - i kväll på Grand!

  Kanske:
  Legend (Open Zone)
  Macadam stories (Open Zone)
  Green Room
  The Daughter

  Mejlar dig mitt schema så kan vi ju se om vi synkar nåt. Hej så länge!

  SvaraRadera