måndag 9 november 2015

Community - Season 4 (2013)


Jag gillade Community's tre första säsonger men den fjärde säsongen har varit ganska seg att ta sig igenom. Det är ju samma skådisar och samma karaktärer men något har känts "off". Därför blev jag mer eller mindre lättat när jag hörde att seriens grundare och kreativa man bakom produktionen Dan Harmon inte var med under säsong 4. Han hade tydligen sparkats av de visa tv-bolagscheferna. Det förklarade en hel del för mig.

Säsongen var helt enkelt inte speciellt rolig. Jag liknade detta med att det var som att någon försökte härma humorn i Community - men inte lyckats. Med tanke på att Harmon inte var med hade jag tydligen mer rätt med den liknelsen än vad jag kunde ana.

Dessutom la de ner en hel del tid och kraft på tråden om "Changnesia" där karaktären Ben Chang (Ken Jeong) fejkar att han har råkat ut för amnesi. Jag tycker att Chang är en av de tråkigare figurerna i Community och den tråden var dödfödd från första början. Konstigt nog rann den bara ut i sanden till slut. Som det verkar i alla fall.

Nu var givetvis inte alla avsnitt dåliga. Av de tretton finns några roliga episoder.


Episode 2 Paranormal Parentage, Halloween-avsnittet där gänget besöker Pierce's skumma hus, Annie är utklädd till tjejen från The Ring och Shirley hittar Pierce's lekrum (50 shades..) var kul.

Indiedrottningen Brie Larsen dök upp i en gästroll i episode 8 Herstory of Dance där Abed försöker sig på en dubbeldejt (samtidigt) och Britta hoppas att Sophie B Hawkins ska komma till hennes skoldans.


Lyckligtvis tar det sig mot slutet av säsongen. Två av de tre sista avsnitten var ganska roliga.

Elvan Basic Human Anatomy var kul där Abed och Troy bytte kropp som i Freaky friday och Annie blev het på The Dean (då hon trodde att han var Jeff). Speciellt var de avslutande outtakes kul.

Till sist kommer jag ihåg det tolfte avsnittet, Heroic Origins, som säsongens starkaste. Det är något av ett Origins-avsnitt där vi får se hur alla i gänget hamnar på Greendale. Lustigt nog visar det sig att de alla befann sig på The Yougurt Place samtidigt! Avsnittet har en skön dialog, något om jag saknat i många av avsnitten under säsongen. Brittas uttal av Kieslowskis trilogi; Bleu, Blanc, Rouge!

Vi får ju se alla i gänget hur de var innan de började på Greendale. Jeff som vass advokat, Shirley som lustfylld fru, Annie som ambitiös pillerknaprande student, Troy som the jock, Abed som jättearg på Star Wars-prequels och Britta som aktivist. Britta blir dock övergiven av sina aktivistvänner efter att en av tjejerna sagt:  "I'm done. I had hamburger the other day and suddenly I'm not cold all the time anymore." LOL. Mitt i prick.

Episoden avslutas med Don't you av Simple Minds, kanske en blinkning tillbaka till första episoden av första säsongen där de blinkade till The Breakfast Club i massor?

Jag ser fram emot de två sista säsongerna av Community nu när jag vet att Dan Harmon kom tillbaka till showen. Jag har förhoppningar om bättre än S4 även om det blir svårt att komma upp till samma nivå som de hade i S1.

Betyg: 2/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar