måndag 4 maj 2015

The School Of Rock (2003)The School of Rock? Denna film har skapat en del förvirring hos mig genom åren. Jag har blandat ihop filmen regissör. Cameron Crowe eller Richard Linklater? Javisst, det är den senare. Tyvärr. Linklaters forte är pratfilmer och indyfilmer. När det handlar om dramakomedier med ett stort hjärta som handlar om musiker är uppenbarligen Cameron Crowe bättre.

Ok, nu var det alltså Linklater. Vad har han då att erbjuda i denna film? Framför allt två irriterande skådespelare. Först och främt har vi en absurt överspelande Jack Black. Han beter sig som en sinnesstörd med sprattelsjuka. Man vill bara skicka honom till psyket och en dos med elchocker. Sen har vi tjej som alltid får spela andrafiolen - Joan Cusack. Hon brukar aldrig vara speciellt bra och här är hon tämligen usel. Hennes finaste stunder är kanske Grosse Pointe Blank och Sixteen candles?


Filmen hade trots allt potential. En udda vikarie i en John Keating-liknande roll ruskar om ett gäng ung studenter och visar dem musik som en konstart. Men filmen saknar allt som Döda poeters sällskap hade. Humorn är allt för simpel, allvaret är i princip obefintligt och slutet är för tamt. Och då är det ändå de sista tjugo minuterna som lyfter filmen lite i alla fall. Lyfter den upp från bottenskrapet.Nej Richard, detta var inte ok. Gå hem och fortsätt att filma på Boyhood 2 istället! Manhood?

Jag ger The school of rock med nöd och näppe två livekonserter av fem möjliga.

Betyg: 2/5

6 kommentarer:

 1. Detta var visst ok! Liklaters bästa film i konkurrens med nån av Before-filmerna kanske. Hur skön och rolig som helst. Såg den som en mycket trevligt surprise-film på filmfestivalen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Linklaters bästa film? Vi är sannerligen varandras motpoler då det gäller honom! Men det är ok det med. Alla kan ju inte tycka lika (rätt)... ;-)

   Radera
 2. Huh, ibland ger vi våra betyg väldigt olika laddning... Bara ett halvt steg mer än du men en betydligt mer positiv text från min sidan. Jag tycker som Jojje -- en skön bagatell. Men så var jag också helt omedveten om att det var mr Linklater som stod bakom produkten

  https://bilderord.wordpress.com/2011/06/11/school-of-rock-2003/

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är en oskön bagatell i mina ögon som var jättenära en etta. Men det frejdiga slutet tog upp den precis över kanten till en tvåa.

   Radera
 3. Är med på din sida, Henke. Såg också denna som surprisefilm på festivalen (dock såg jag den nog inte med Jojje) och tyckte väl den var ganska ok då, men inget jag behöver se om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sannerligen inte en film som kommer upp på att se om-listan! :-)

   Radera