lördag 30 maj 2015

Smala Sussie (2003)Ulf Malmros är en välkänd svensk regissör. Men när jag nu sätter mig ner för att se Smala Sussie inser jag att det är första filmen från Malmros jag kommer se. Filmen blev tidigt inbokad i Decennier då jag fått många tips om filmen, inte minst från min gamle kompis Danne. Han har tjatat ner mig. Nu skulle jag äntligen slå till och se "that damn movie"...

Men detta var ju trevligt. Malmros har fått till en Pulp fiction pastisch av bästa slaget. Han balanserar på en slak lina. Att efterapa ett så känt verk är ju riskabelt. Störta till döden eller lyckas och hyllas? Här är det bra, jag lyfter på hatten. Jag är underhållen mest hela tiden. Det är en galen historia som innehåller småskurkar, knarklangning, försvunnen tjej, försvunna pengar och sådana saker. Dessutom är historien berättad med bruten tidslinje, just som Quentin vill ha det.


Största lockelsen för mig var självklart Tuva Novotny. Hon är briljant i tv-serien Dag och henne gillar vi. Tyvärr är hon inte med i så många scener i filmen här, men när hon är med dominerar hon. Speciellt den korta scenen där hon dansar i pizzerian var härlig.

Hela filmen är som en glad mört. Inte den viktigaste fisken i sjön men kul ändå. Blanding av komedi, action och crime. Precis som i föregångaren Pulp Fiction. Den lever på en skön stämning, underhållande karaktärer, galna situationer och pigga skådespelarprestationer. Den så förhatliga svenska styltiga dialogen, importerad från Dramaten, hörs inte här. Det är görbra.


Fler av skådisarna är okända för mig som inte ser allt för mycket svensk film eller serier. Men en gubbe känner jag igen i alla fall. Kjelle Berqqvist. Han spelar en polis och hanrej. Han är lite av en joker i filmen. Hade han någon betydelse för historien egentligen? Kanske var med mest för komisk lättnad? Jag skrattade i alla fall åt honom några gånger.


Jag måste säga att detta blev en positiv överraskning. Jag älskar att filmens galna karaktärer är filmnördar. Hehe. Känns igen. Svensk film är sannerligen inte dålig per definition. Så känner jag ärligt, men empiriska studier visar att det finns anledning att vara skeptisk till en hel del av det som pumpas ut ur den svenska fabriken. Denna film måste dock läggas i högen med positiva upplevelser. Den var så bra att jag säkert kommer vilja se om den en vacker dag.

Jag ger Smala Sussie fyra överraskande dödsfall av fem möjliga.

Betyg: 4/5

8 kommentarer:

 1. Kul med en svensk film som är undantaget som kanske till och med rycker undan mattan under fötterna på regeln. Jag gillar Malmros och tycker han oftast är väldigt duktig på balansen mellan humor och allvar. Och, som i det här fallet då, action. Har bara sett Sussie en gång men innan eventuell omtitt är det helt klart Malmros bästa film för min del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undantaget som bekräftar regeln? Jo, men det finns nog mer än en bra svensk. fast det är ibland glest emellan dem...

   Har också hört från andra att detta är hans bästa film.

   Radera
 2. Det här är en av de få svenska rullar genom åren som jag gillar stenhårt!
  Bra val!:-)

  SvaraRadera
 3. Du måste se Ack Värmland!

  SvaraRadera
 4. Och här kommer kärringen mot strömmen. har iofs bara sett filmen en gång men var måttligt förtjust. Lite för larvig helt enkelt. Malmros bästa film är Den bästa sommaren - rekommenderas skarpt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha. Alltid uppfriskande med olika vyer. Javisst larvig. Jag hade nog hatat filmen om jag gått in med en förväntan om en bra film "på riktigt"... :-)

   Den bästa sommaren? Tack för tipset.

   Radera