fredag 22 maj 2015

The Man From Earth (2007)
Månadens fjärde gemensamma film är över oss. Vad är detta? Jag hade aldrig hört talas om filmen när Christian föreslog den. Men den är taggad som "Drama, Sci-Fi" på imdb och den har dessutom ett betyg på 8,0 där så jag tog tacksamt emot förslaget med öppna armar.

Även om jag gillar idédriven science fiction som denna var detta tyvärr något av en besvikelse. Hela filmen utspelas i en villa som verkar ligga ute på landsbygden någonstans i USA. En populär lärare på det lokala universitetet har sagt upp sig för att flytta till annan (okänd) ort. Hans kollegor anländer "en masse" för att å ena sidan ha en liten avskedsfest (mot värdens vilja), å andra sidan försöka förmå honom att omvärdera sitt beslut och stanna. Som för att göra sina gäster förbryllade säger läraren att han är odödlig...


Personligen tror jag att det är ytterst svårt att göra bra "teater-film". Detta kunde lika gärna framförts på teatern. Tyvärr utnyttjar man väldigt få av möjligheterna med filmmediet. Om sladden till kameran är så kort att man bara kan filma i huset och trädgården får man skaffa en kamera som går på batterier istället!

Men det största felet med denna film är de svaga skådespelarinsatserna och den erbarmligt dåliga dialogen. Det är en gymnasial nivå på filmen. Som om en tonåring skrivit manus. Banalt och simpelt i dialogen som går stick i stäv med de ganska högtflygande filosofiska idéerna som kastas ut i filmen. För grundstoryn är inte alls dålig. Det finns något där. Det är mest genomförandet som fallerar.

Å ena sidan... å andra sidan...

Vad säger man till en odödlig man? Vilka frågor vill man ha svar på? Tror man på honom? Hur bevisar man att han ljuger? Hur bevisa att han talar sanning? Mot slutet blir frågeställningarna i den lilla gruppen mer och mer existentiella och det är lite småroligt att följa de inblandades tankebanor. Gästerna är experter inom olika discipliner och de tolkar alla sin värds svar på olika sätt. Intressant idé, men manus verkar vara skriven av en nybörjare, extremt ung eller bara ganska dålig författare.


Jag ger The man from Earth två "tillfälle att be om en autograf" av fem möjliga.

Betyg: 2/5

PS, fann denna info om författaren på imdb... "The last work from screenwriter Jerome Bixby before his death." 

Hoppa nu över och kolla vad decennie-bröderna Christian och John hittat på. Har de den rätta tron?
Movies- Noir
Jojjenito

4 kommentarer:

 1. Kan bara hålla med dig i detta men vill nog fortfarande vidhålla att manuset nog hade varit bättre som novell

  https://bilderord.wordpress.com/2012/05/19/the-man-from-earth-2007/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, vi fann nog båda denna lika underpresterande... På tal om underprestera har jag nu rättat en masa stavfel och små bokstäver i inledningen av meningar etc i min text ovan.

   Jag tror också att den hade funkat mycket bättre i novellform. I varje fall om man jämför med denna filmatisering. 8.0 på imdb! My God.

   Radera
 2. Håller med om teaterkänslan. Det känns på nåt sätt onödigt. Det är ju en film god damn it, gör lite mer med filmmediet, använd det! Nu var det coolaste de kunde komma på den där scenen där John stod i förgrunden och de andra satt en bit bak (den som jag hade med i mitt inlägg).

  Håller inte med om dialogen. Tyckte den funkade. Vet inte riktigt vad som störde dig där.

  Skådisarna? Mja, inga fullblodsproffs. Ändå kul (för mig) att se Dr Phlox och snubben (psykologen) som även var med i Office Space (han blev påkörd och förlamad där).

  / Jojje Oldman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dialogen. Problemet jag upplevde var INTE att dialogen var uttalad på ett teatraliskt sätt, så som vi ibland kan uppleva svenska filmer. Nej jag menade att resonemangen i dialogen, deras "intellektuella" diskussioner var banala och juvenila. Det var den aspekten jag var ute och for efter. Sorry, jag uttryckte mig otydligt.

   Ja! Jag känner igen han från Office space. Damn vilken bra film det är förresten! Klart värdig på Topp 100 all time...

   Radera