lördag 25 maj 2013

Iron Man 3 (2013)Tony Stark: I'm Tony Stark. I build neat stuff, got a great girl, occasionally save the world. So why can't I sleep?

Och så blev det så att jag och Andy valde Iron Man 3 istället för den nya Star Trek-filmen. Vi satte vår tillit till Robert Downey Jr och humorn över det sci-fi pekoral som Star Trek antagligen bjuder på. Jag hoppades att den tredje filmen om Iron Man skulle leverera. Jag gillade första filmen en hel del, men kanske lite mindre än vad de flesta. Och jag tyckte tvåan var svagare men den gillade jag nog aningens mer än folk normalt gör. Jag försökte hitta en visning i 2D, men tyvärr var det så dåliga visningstider att vi tvingades se den i 3D. Det vill säga sämre bild med suddig text och mycket dyrare. Man kan till exempel inte använda rabattkortet för vardagar på 3D, den 50% rabatten gäller bara 2D. Arrgh.

Iron Man 3 är en sjudjäklans rolig film. Robert Downey Jr bär filmen på sina axlar och det är en otroligt skön snubbe, den där Tony Stark. Jag gillar framför allt filmens två första tredjedelar. I första delen får vi bakåtblicken, Tonys livvakt (förträffligt spelad av Jon Favreau) och Tonys meckande med sina leksaker. Där introduceras vi också till filmens dramatiska tråd om att Stark har postdramatisk stress. Han kan inte sova och har mardrömmar om vad som hände honom i The Avengers.

Just det faktum att The Avengers har hänt måste nu behandlas i varje kommande film om någon av figurerna i S.H.I.E.L.D. Så fort en av hjältarna råkar illa ut skulle han ju kunna kalla på sina kompisar. Varför Stark inte gör det i denna film är lite otydligt. Det antyds att Avengers bara ska användas mot utomjordiskt motstånd och en töntig grej som terrorism inte är stort nog för dem. Eller är det för att Stark skäms över sin PTSD som han inte vill kalla på de övriga?

Den andra delen är nog filmens bästa, dvs när han hamnat i South Carolina eller var det var han hamnade. Hans jabbrande med den lille pojken och perioden när han kastat dräkten och bara är sig själv var värt en långt större del av filmen. Attans, sitter jag här och önskar mig att Iron Man-filmen skulle vara utan Iron Man-dräkten? Kanske! Tänk på det.

I filmens actionfyllda sista tredjedel kommer några av filmens svagheter fram. Jag ska vara försiktig så att jag inte spoilar allt för mycket, men de flesta av er som velat se denna film har väl redan sett den? Filmen bjöd på cirka tre större twistar under slutet. Jag köpte nog både första och andra, men den tredje fattade jag inte ens vad den betydde. De första två twistarna handlade om folk som inte var vad de utsa sig för att vara. Vi fick en del riktigt roliga scener med en av dem. Även om de scenerna var roliga tar tyvärr den typen av scener ner filmen från en platå till en mindre seriös och lite mer banal nivå. Den sista twisten handlar om något som Tony kastade i havet i slutet av filmen. Vad betydde det? Halo förklarade det på ett sätt, Fiffi hade en helt annan förklaring. Vad betydde det inför framtida filmer? Att min önskning ovan går i uppfyllelse?

Till sist vill jag nämna den stora paradox som uppkommer då filmen har skurkar som i princip inte går att döda. Filmen blir mindre spännande av det. När dessutom skurkarna är så farliga att Stark måste använda sig av en armada av robotstyrda Iron Man-dräkter för att kunna förgöra motståndarna blir filmen ytterligare mindre spännande. Alla ambitioner att höja insatserna resulterar i motsatsen. Till detta kommer scenen med Pepper Potts. Insatserna, var tog de vägen? De var ju där ett tag, men ack alla försvann. Dramatiken i filmen tog slut ungefär runt Air Force One-scenen.

Men det gör inte så mycket, filmen var underhållande och Tony Stark är ändå Tony Stark! Vi satt på Halos uppmaning kvar under hela den långa eftertexten och skrattade gott åt extrascenen i slutet. Mycket roande, jag blev nästan grön i ansiktet av skratt!

Jag ger Iron Man 3 tre prototyper av fem möjliga.

Betyg: 3/5

6 kommentarer:

 1. Roligt att du gillade den. Tyvärr är jag kanske ett för stort serietidningsfan för att uppskatta Mandarin twisten. Andra problem jag hade med filmen var nog att jag börjar tröttna på Starks one-liners de blir tröttsamma efter ett tag då han inte kan hålla en normal konversation.
  En svag trea hos mig.
  Spoilervarning för de som inte sett filmen.
  Min tolkning av slutet: Att Stark gjorde sig av med energikällan spelar inte så stor roll för kommande filmer då han nu uppfunnit dräkter som inte behöver hans hjärta för att drivas. Det var nog mer en scen för att visa att han inte behöver bekymmra sig över sin energikälla för att överleva samt lite filosofi över att han blivit en mer medkännande person med ett äkta hjärta (sliskigt om något)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag men den var ju härlig i det allra mesta. Min trea är med beröm godkänt, inte bara godkänt.

   Din tolkning låter helt rimlig. Den köper jag rakt av. Tack för att du delade med dig.

   Radera
 2. Kul att du gillade den så mycket som du gjorde. Det här är (ju) min favoritgenre i hela världen och jag tycker att även småbeiga superhjältefilmer är otroligt underhållande. Men att eftertexterna (och inte filmen) skulle få mig att typ gråta var lite...annorlunda. Men bra på nåt vis.

  @filmitch: Går det att tröttna på Tony Starks oneliners? Är det möjligt? Han är ju det charmigaste som går i en ironmandräkt. ;)  SvaraRadera
  Svar
  1. Gråta till eftertexterna? Spectaculaire! Jag misstänker att det har med extrascenen att göra. Hehe. Den var rolig.

   Nej, det går nog inte att tröttna på Tony Starks oneliners. :-)

   Radera
  2. Det var ju så over-the-top-häftigt och snyggt med musiken och bokstäverna och allt det coola, det gick liksom inte att stoppa tårarna. Det hade alltså inte _bara_ med extrascenen att göra. Tyvärr. ;)

   Radera
  3. Du gillar Iron Man helt enkelt! Det är härligt. Inget annat.

   Radera