lördag 18 maj 2013

Castle - Season 1 (2009)Richard Castle: I really am ruggedly handsome, aren't I?

Jag tittar gärna på tv-serier. Visst, det tar lite längre tid att se en hel säsong än att titta på en film, men båda formaten är trevliga. I tv-serier kan längre historier berättas och mer fokus läggs ofta på att bygga upp karaktärer och relationer dem emellan. "TV-seriens" förträfflighet berättigar för övrigt ett långt köttigt inlägg, men det får bli någon annan gång.

När jag för ett tag sedan skulle börja titta på en ny serie fick jag en massa bra förslag. Jessica har sedan länge frenetiskt gjort reklam för serien Breaking bad, medan Cissan och Martin gjorde reklam för Sopranos och Mad men. Och alla pratar om Game of Thrones. Men icke, ty mitt val föll istället på Castle med allas vår favoritkapten Nathan Fillion. Jag kunde inte stå emot hans dragningskraft längre.

Mr Fillion spelar populäre författaren Richard Castle som via förvecklingar får möjlighet att samarbeta med Detective Kate Beckett som research för sina kriminalromaner. Detta är kanske inte världens bästa serie, men den har en go känsla och det är mycket lättsamt att titta på. Känslan över serien påminner om Tom Sellecks Jesse Stone-filmer, men med lite mer fokus på humorn...

Första säsongen är endast tio avsnitt men den fungerar bra för att etablera karaktärerna. Större delen av säsongen fokuserar på humorn som sagt, och där briljerar Nathan Fillion som vanligt. Mordfallen är genomgående extremt lätta att genomskåda, i 8 eller 9 av de tio avsnitten visste jag vem mördaren var långt innan utredningen närmade sig lösningen, men det gör mig intet då mordfallen bara är "nödvändigt ont" eftersom det är dialogen och karaktärerna som är av intresse. I slutet av säsongen blandar de in lite mer drama och det välkomnar jag starkt. Humorn ska vara karaktärsdriven och bygga på deras attityder, men den får inte ta överhanden. I de lite mer seriösa scenerna låter Nathan Fillion så förtvivlat lik Malcolm Reynolds. Och lika mysigt det är att höra Mal i mitt huvud igen, lika sorgligt är det att höra honom igen.

Kate Beckett spelas av Stana Katic som faktiskt hade en liten roll i bondfilmen Quantum of solace. Övriga biroller som är notabla är den gamla Falcon Crest-Maggie (Susan Sullivan) som nu spelar Castles mamma och den unga rödlätta Molly Quinn i rollen som Castles dotter Alexis.

Stana Katic är ganska bra, ganska snygg, ja ganska älskvärd. Men jag har inte blivit helt betuddad i henne än. Jag är sedan gammalt upp över öronen förälskad i Nathan Fillion och det räcker långt. Säsong 1 avslutas med en nervig cliff hanger. Jag vill se mer!

Betyg: 3/5

9 kommentarer:

 1. Det är banne mig på tiden att du börjar se denna serie.
  Bra val!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Misstänkte att du skulle sympatisera med detta val.

   Radera
 2. Usla skådisar (sorry...), tafflig humor och medioker handling men ändå ganska charmigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, tycker nog att Fillion levererar, men så är han en av mina "John Cusacks" också. Dessutom måste man se hela säsongerna för att fånga alla nyanser när det gäller tv-serier...

   Kul att du gav den en chans! :-)

   Radera
 3. Missforsta mig inte, jag gillar den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag missförstod dig inte! Bara lite allmän upplysning/uppfostring till den slumpmässige läsaren som kanske vandrar förbi endera dagen! :-)

   Handlingen per avsnitt = etta, handlingen i säsongsarcen = helt ok, trea?

   Radera
 4. Hm, tja, jag har inte sett sa mycket i ordning, den gar pa tv ibland sa jag kan inte bedoma pa det viset. Jag ska forsoka kolla pa forsta sasongen ordentligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller följa mig och se säsong 2 kanske?? JA, ja!

   Radera