måndag 20 maj 2013

The Last Stand (2013)


Arnold: I'll be back!

And he came back! Arnold höll vad han lovade. För första gången på 10 år spelar han nu huvudrollen i en film igen. Filmen är The last stand som är en liten pärla för oss actionfilmsälskare. Detta är inte en film som kommer revolutionera actiongenren, men den är en fräsch uppstickare. Den får mig att drömma mig tillbaka till 80-talets actionfilmer med glimten i ögat och mycket pang-pang. Den får mig att tänka på Roberto Rodriguez.

Arnold spelar den erfarne polisen från Los Angeles som trappat ner som sheriff i en liten amerikansk gränsstad till Mexico i södra Arizona. Filmen utspelas under ett dygn då en mexikansk knarkkung rymmer ur polisens förvar och flyr mot Mexico i en trimmad sportbil. Samtidigt jagar FBI med Forrest Whitaker och hans lata öga i spetsen knarkkungen med allt de har. Men det dröjer inte länge förrän det står klart att det är Arnold och hans lilla team av vicesheriffer som kommer stå upp emot knarkkungen och hans privata armé med legosoldater.


Sheriff Ray Owens: You make us immigrants look bad.

The last stand påminner för tusan lite om Rio Bravo. Det finns flera liknelser. den erfarne sheriffen, den unge hetsporren med ambitioner, den duktiga skytten på dekis. Det enda jag saknar är en romans med Arnold och någon skön dam, men det får vi icke. Kanske tur det, Arnold är ju inte purung längre, även om han faktiskt ser oförskämt fräsch ut i denna film. Jag återsåg med glädje Matt från tv-serien Friday Night Lights i rollen som den unge vicesheriffen Jerry Bailey.

Filmen är precis det den säger att den är. Snabba bilar, snygga shoot outs, sliskiga skurkar där vi har vår egen Peter Stormare i en prominent roll, och en bombastisk slutuppgörelse. Det blev en mycket trevlig stund med denna film.

Jag ger The last stand tre majskolvar av fem möjliga.

Betyg: 3/5

4 kommentarer:

 1. Japp håller med - klart godkänd och underhållande vare sig mer eller mindre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. den var en frisk fläkt. Jag underhölls så mycket att den kanske skulle kunna få mer än en trea, men sen föll den tillbaka lite.

   Radera
 2. Jag är överens med dig och ditt betyg. Det är en trea och det är inte så dåligt för en actionfilm av det här slaget. Vissa saker är svagare och sänker lite, men överlag bra underhållning. Har skrivit mer om mina tankar kring The Last Stand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskade humorn och filmens tuffa inledning, men jag håller med dig till 100% om att den sackar rejält i slutet och att "the last stand" är ett antiklimax. Som du tror jag att det kan bero en hel del på skådespelaren som spelar knarkkungen.

   Radera