fredag 6 augusti 2010

Dollhouse - Season 2 (2009-2010)


Joss Whedon is my master now.

För alltid och alltid kommer jag vara ett stort fan av Joss Whedon. Hans tv-serie "Firefly" är det bästa som gått på tv. Joss är kanske ännu mer känd från hans två tidigare tv-serier "Buffy" och "Angel", serier som jag sett och håller högt. Det är därför det är en sådan stor besvikelse att Dollhouse inte höll måttet. Serien fick två säsonger men är nu nedlagd. Jag kan inte klandra Fox denna gång.

Idén att göra en tv-serie om ett gäng dockor som får inprintat olika personligheter i sig varje avsnitt är vanvettig. Speciellt som Whedon's styrka är att bygga upp starka karaktärer som bygger på starka personligheter som utvecklas under seriernas gång. Joss är en mästare på att bygga upp relationer inom en liten grupp av huvudpersoner. Det är den känslan, nästan som om han beskriver en familj, som ger näring åt drama, humor och tragedi. I "Dollhouse" infann sig aldrig den känslan.

Säsong 1 var en stor besvikelse. Paddy kommer nog hävda att den tog sig i slutet och javisst, när en viss herr Alpha gör entré är det bra för en kort stund. Vilken skådespelare han är för övrigt! Säsong 2 är något bättre. Framför allt därför att dockorna vi följer; Echo, Sierra och de andra börjar minnas mer och mer från sina tidigare liv. Joss bryter därmed mot sin egen idé i någon mening. Slutet av säsongen är ett hastverk där en längre story-arc trycks ihop på ett fåtal avsnitt.

Det mest intressanta i "Dollhouse" är en av Whedons vanligaste frågeställningar, kampen mellan våra hjältar och en stor ond organisation; Capt Mal mot The Alliance, Angel mot Wolfram&Heart, Echo mot The Dollhouse respektive Buffy mot alla demoner i underjorden/skolan.

De två säsongsavslutande avsnitten i "Dollhouse", som visar händelserna tio år i framtiden är seriens bästa.

En del av det negativa med "Dolhouse" har jag redan berört men jag har också problem med castingen i serien. Av alla karaktärer är det nog endast Fran Kranz i rollen som Topher som jag verkligen gillar. Alla andra är ganska ointressanta. Eller? Har jag missat någon?

Jag hoppas att Joss samlar krafterna och återkommer med något spekkulärt nästa gång. Närmast verkar det som att han ska regissera filmen "Avengers".

Betyg: 2/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar