fredag 6 augusti 2010

"Darkly Dreaming Dexter" by Jeff LindsayBoken kom ut 2004 och den måste gjort ett starkt intryck eftersom rättighteterna till tv-serien "Dexter" snart köptes upp. Jag älskar tv-serien och var mycket nyfiken på om böckerna var lika bra som den. I somras kom femte boken ut om Dexter. Lyckligtvis är detta romaner som skrivs oberoende av tv-serien, inte dåliga spökskriverier för att slå mynt om den populära serien (som böcker som skrivs efter filmmanus på poluära filmer).

Låt mig först nämna att böckerna och tv-serien hänger samman mycket löst. Många av karaktärerna är de samma, men en hel del karaktärer är omskrivna för tv-serien. LaGuerta och Ritas barn är exempel på karaktärer som skiljer sig avsevärt mellan böckerna och serien. Dexter är sig dock lik i båda medierna.

Jag gillade första boken om Dexter skarpt. Den har en underbar torr och svart humor, precis som serien har. I boken är det ännu mer tydligt hur asocial Dexter är. Hans inre monologer må vara både underfundiga och skrämmande men de är alltid underhållande. Många av de mest lustiga partierna är då Dexter bekriver (inre monolog) hur han försöker spela normal, hur han resonerar när han ska försöka hålla en låg profil i samhället och inte stick ut i mängden.

Boken handlar, precis som seriens första säsong, om hur Miami-polisen jagar "The Ice Truck Killer". Boken och serien skiljer sig dock så mycket att man i princip inte är spoilad alls, tv-serien är mycket löst kopplad till böckerna.

Jag kan rekommendera boken både för tv-seriefantasterna och till de som söker en shysste polisthriller med en stor portion humor och en allmänt skön känsla. Man får spänning, lite blod och några skratt. Vad mer kan man begära?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar