torsdag 30 december 2021

The Matrix Resurrections (2021)


Bio trots att Apokalypsen fortfarande rasar i vårt samhälle? 

Vilket samhälle, är inte allt bara en simulering i en väldigt högpresterande dator i framtiden? 

Nåväl, bio i goda vänners lag kunde jag jag inte motstå. Men mina förväntningar på fjärde filmen var tämligen låga, likaså för de övriga i sällskapet. Lika nyskapande som den första The Matrix vågade jag inte ens spekulera om utan snarare var det om var i rankningen denna del skulle hamna. Någon stans bland de slätstrukna uppföljarna var det rimliga...

Döm om min förvåning. Jag blev helt tagen av denna film. Jag satt med ett stort fånigt leende över hela ansiktet under stora delar av filmen. Den lyckades nästan ge mig en lika vild wow-känsla som första filmen. Denna film var dock framför allt intellektuellt stimulerande, som en actionfilm för hjärnan.

Filmen har ett sååå bra manus. Jag hajade till många gånger under filmen med känslan wow. Det kommer krävas många omtittar, eller att läsa många artiklar på internet, för att reda ut alla kopplingar till trilogin och samhället i stort. En scen kommer till mig nu, när Thomas Andersons chef informerar om att Warner Brothers har beslutat sig för att göra en uppföljare till The Matrix-spelet, och kanske fler uppföljare efter det. Keanu Reeve rycker till och ser extremt besvärad ut vid tanken att "tvingas" spela Neo om och om igen. Lysande!

Idén med att trilogin var ett klassiskt dataspel som "alla" (oss åskådare) spelat var briljant. Sedan kom våg efter våg av underbara blinkningar till Matrix-filmerna själva och samhället av idag... Filmen handlar om människans fria vilja och om den är en illusion eller ej. Är människan som en lealös flock får som följer vilken idiot till president som helst så länge han göder dem med enkla sanningar? Till och med det förbannade Facebook fick sig en känga. Bra där!

Borta var flera välkända ansikten men i filmens värld var det enkelt förklarat och jag gillade överlag de nya ansiktena, Bugs framför allt. Såklart att Agent Smith var ett steg ner när Hugo Weaving inte var med, men ersättaren var duglig. Den mest uppseendeväckande nykomlingen, The Analyst med sina klarblå glasögon, var en bra "big bad". Lägg märke till att hans glasögon hade samma blå färg som pillret som får en att glömma verkligheten och låta sig vallas in bland de övriga "sheeples".

Tyvärr orkade inte denna del lyfta sig när det gällde innovation inom actionscener. Den första filmen kombinerade ett filosofiskt djup med nydanande action. Här blev actionscenerna ofta tråkiga. De var grumligt koreograferade och alldeles för långa. Jag älskade dock "swarm mode" då filmen fick lite zombie-känsla. Lustigt nog introducerades det på ett tåg i Japan. Skulle de inte förlagt den scenen på ett tåg till Busan istället? Gillade när autobots (eller vad de nu hette?) kastade sig ner från skyskraporna som kamikaze-piloter mot Neo och Trinity.

Tiffany! :-D

Till sist tyckte jag att det var fint att Neo var the One när Larry och hans broder gjorde trilogin, och att Trinity var the One när Lana gjorde uppföljaren. En symmetri som jag uppskattade, och hjärtevärmande på en metanivå.

Jag trodde aldrig att filmens kulle kunna överraska så mycket som den gjorde!

Betyg: 4/5


Läs mera om filmen:

Sofia på Rörliga bilder och tryckta ord

Johan på Jojjenito - om film6 kommentarer:

 1. Åh, vad kul att även du lät dig tjusas av metaspektaklet! Jag tänker att det borde visa på någon slags kvalitet, att både du, jag och Jojje blev så pass positivt överraskade. Jag kunde kanske tycka att en del av samtidskängorna blev lite väl övertydliga men på det hela taget en mycket bra uppdatering. Liksom du gillade jag flippningen som lyfte fram Trin. Och framemot Revolutions hade jag blivit lite less på Agent Smith så jag tyckte att det passade ganska bra in i den nya historien att Anderson gjort sin douchiga chef till spelens Big Bad

  Tack för ping!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Tjusad av spektaklet.

   Tja visst vissa kängor tydliga, men väl det för filmen är så maxad med små detaljer att kängor lätt hade försvunnit i mängden.

   Trodde nog att du skulle uppskatta Trinity som the One!

   Less på Agent Smith. Never! Kul spaning där om Smiths origin-story. Och jag tyckte den nya chefen var festlig så ingen stor grej för mig. :-)

   Ingen orsak! Trevligt att hjälpas åt.

   Radera
 2. Ja, det här var verkligen en positiv överraskning. Det var superkul att se filmen och precis som du så satt jag efter en stund med ett stort leende på läpparna. När jag kollar upp andras reaktioner så verkar ganska många tycka den är på gränsen till usel. Nu handlar det väl mycket om att man vill sticka ut, click bait och sånt. Man vill vara extrem i sin åsikt. Men ändå. Det verkar som att metaaspekterna inte alls funkar på folk. Kul då att jag försvarar just detta. Den här typen av intern meta gillar jag (lite på samma sätt som i Adaptation som jag älskar). Brukar ha svårare för när ett verk refererar till en massa andra populärkulturella prylar. Mina tankar: https://jojjenito.com/2021/12/29/the-matrix-resurrections-2021/

  Och så passar jag på att önska gott nytt år! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är kanske inte så överraskande att filmen blir en vattendelare. Men jag skulle ändå gissat att de flesta fansen gillar den. Professionella recensenter har jag sedan länge slutat att förstå över huvud taget... LOL.

   God Fortsättning på det nya året!

   Radera